Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monia M

biała plama wokół pieprzyka po solarium

Polecane posty

Gość Monia M

czy ktos mial podobny problem,zrobiło mi się tak tylko wokoło tego jednego piperzyka,czy to oznacza jakąś chorobę.Mam to od zeszłego roku i nic się z tym nie dzieje.Z uwagi,że mieszkam za granicą nie mogę udac się biegusiem do dermatologa.Mam wizyte za miesiąc.Może mi ktoś pomóc!

Gość Monia M
Bardzo się martwie wiec zapraszam do udzielania rad

Gość ijhdfskfhdsjkf
udaj sie narazie do zwyklego lekarza

Gość Monia M
no wlaśnie z tym migiem do lekarza mam problem,dziekuję za stronkę ale ona mi się nie otwiera

Gość jezeli przez rok
nie zauwazylas zadnych zmian to przez ten miesiac nic sie nie stanie. moze po prostu opalilas skore a w okol pieprzyka jest brak barwnika i dlatego jest biala plama? ja mialam kiedys pieprzyk nad pępkiem i on byl w okol jasniejszy, potem mi raptem sam znikl (nie wiem jakim cudem, mial jakies pol cm)i w tym miejscu mam biala plamke ktora nigdy sie nie opala.

Gość jezeli przez rok
http://www.mediweb.pl/beauty/wyswietl.php?id=936 teraz powinno ci sie otworzyc. Wydaje mi sie ze to jest : znamię halo - jest znamieniem otoczonym bezbarwnikową obwódką, występuje u ludzi młodych jako zmiana pojedyncza lub mnoga, zazwyczaj na tułowiu, w większości przypadków znika w ciągu kilku miesięcy lub lat.

Gość lakaoka
Jesli masz to od roku to czemu jeszcze u lekarza nie byłaś?? Co z tego, że czeka się miesiąc na wizytę. Już byś była na kilku wizytach gdybyś chciała skoro od tamtego roku to masz!!

to moze byc znamie Suttona moja córka miala takiego pieprzyka,lekarz zalecil usunac-tak tez zrobilam

Gość Monia M
dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi:) chcialabym sie dowiedziec jednoczesnie czy w takim wypadku moge jeszcze uczeszczac na solarium,za niedlugo wychodze za maz i chcialabym byc troszke opalona a nie mam okazji pojechac w cieple kraje.Myslalam o opalaniu natryskowym by jakos nie podrazniac skóry ale wiem,ze efekt z solarium bedzie trwalszy.Czy wystarczy poprostu zakryc te miejsce?

Gość głowa w chmurach
Ja też miałam miejscami białe plamy po solarium, okazało sie, że to brak barwnika - melaniny. Dermatolog wypisała mi receptę na robioną w aptece maść-krem, kosztowało mnie to 5 zł, a efekt jest, skóra w tych miejscach jest troche jaśniejsza ale nie tak bardzo biała. Ale w zwiazku z tym, ze w tym miejscu masz pieprzyk to sparwa może byc poważniejsza.

Gość Monia M
on mi sie nawet nie wiem kiedy pojawil,potem rozjasnil sie troszke i zrobila sie biala otoczka,nie byl to moj pierwszy raz w solarium tym bardziej dlatego bylam zaskoczona,pewnie lekarz mi doradzi ale pomyslalam dziewczyny,ze ktoras wlasnie cos takiego miala i moze mnie troszke uspokoic:)

Gość Monia M
to nikt nie wie?

Gość wiesz co oo
ja mialam tez taka biala obwodke kolo pieprzyka i lekarz obejrzal i powiedzial ze to ''echo'' i nie mam sie co martwic ale oczywiscie kazdy przypadek jest inny i wizyta u lekarza na pewno cie uspokoi

Gość Janek..
Mi sie też pojawiła na brzuchu biała plamka (obwódka) wokół pieprzyka ale nie po solarium. Wdaje mi sie że po zime kiedy skóra traciła opaleniznę miejsce wokół pieprzyka poprostu sie nie opalało co zwiększyło tą granice między skórą opaloną a tą białą. A ja jak głupi chciałem sie tego pozbyć (opalić). Zauważyłem że po roku skóra która nie chciała sie opalić zmniejszyła swój teren. Myśle że poprostu z czasem mi to zniknie (opali sie). Byłem u dermatologa ale on powiedział że to jest nic takiego. Myśle że masz to samo. Nie wiem dlaczego to sie pojawiło ale powinno samo zniknąć. (mi jeszcze nie znikło :/

Gość Dr.Kwas
Moze to byc poczatek bielactwa.

Powinnaś koniecznie udać się z tym do lekarza. Nie wolno bagatelizować takich rzeczy, bo z tego mogą wyjść na prawdę ogromne powikłania, dlatego lepiej nie zastanawiaj się nad tym sama, tylko pozwól ocenić sytuację specjaliście. A jak masz jakieś większe czy wystające pieprzyki to najlepiej zaklejaj je wychodząc na słońce, to minimalizuje ryzyko powstania czerniaków.;)

Witam ja równiez od pewnego czasu miałam białe przebarwienia wokół jednego piepszyka aż kompletnie znikł ale za to została spora plama( dwa razy wieksza od pieprzyka którego miałam...dzisiaj zauważyłam ze to samo mi sie robi z drugim w miare dużym pieprzykiem i tez troche sie martwie.. tyle ze ja nawet nie mam czasu sie opalać takze nie wiem od czego to..

Gość avlonek
witam a ja mam biała kroste czy plamke na pieprzyku czy ktoś wie co to. Lepiej wybiore się do lekarza. Mam 14 lat i ten pieprzyk mam od małego na plecacach pomiędzy łopatkami ma 4mm średnicy a ta krosta ma z 1,5mm. Tą kroste zauważyłem z rok temu. Nie wiem co mam zrobic iść do lekarza czy to konieczne

Gość Delf
Witam, A ja mam taki problem, mąż dostał dookoła wielu pieprzyków małej średnicy białe plamy, takie obwoluty, coś jak bielactwo, przy wyjściu na słońce, nawet po posmarowaniu filtrem 8, robią się od razu czerwone. wiem, ze trzeba iść do lekarza,ale chwilowo to musi zaczekać, pytam po prostu czy ktoś z was się z czymś podobnym spotkał. Pozdrawiam

Gość Irikuchi
tak naprawdę nazywa się to bielactwo , jest to nieszkodliwe ;)

Gość sorbitol
Mi takie białe plamki wokół pieprzyków pojawiają się od kilku lat, zazwyczaj wyglada to w ten sposób że mam jakiś większy pieprzyk wokół którego zaczyna pojawiać się biała plamka po pewnym czasie pieprzyk zaczyna robić się coraz mniejszy i blednie, po czym całkowicie znika a kiedy zniknie całkowicie jeszcze przez jakiś czas utrzymuje się biała plamka. Całość procesu zależy od pieprzyka, w większości trwa ponad rok. Jak byłam młodsza mama była ze mną u dermatologa który stwierdził że czasami tak się dzieje.