Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała podróżniczka

wyjazd do Anglii w celach turystycznych-ile zabrać pieniędzy

Polecane posty

Gość mała podróżniczka

???? będę tam kilka tygodni-jadę do znajomych wiem, że mnie ugoszczą jak należy, ale z przyzwoitości nie chcę ich obciążać dodatkowymi wydatkami, więc jeśli może mi ktoś powiedzieć ile średnio pieniążków wydaje się na życie (powiedzmy tygodniowo) byłabym bardzo wdzięczna.

Gość napisz gdzie jedziesz
bo ceny bardzo sie roznia, w zaleznosci od miejsca...

Gość dfshersthes
ceny nie roznia sie tak znacznie ,w londynie jedynie drozej.mysle ze 500 f powinno wystarczyc

Gość dfshersthes
500f na tydzien oczywiscie

no wlasnie nie do konca, bo jak sie mieszka w malym msiateczku, a chce zwiedzac, to trzeba np. kupic bilety kolejowe (drogie jak cholera). i oczywiscie, ze jedzenie i takie tam rzeczy w miare podobne cenowo... a 500 f na tydzien to uwazam, ze stanowczo za duzo, nawet z biletami, piwem i czyms tam jeszcze. ja nie wydaje tyle na jedzenie dla dwoch osob miesiecznie, a wcale nie oszczedzam... my w domu np. mamy umowe, ze jak przyjedzie ktos znajomy, to doplacamy do niego 5 funtow dziennie, do rachunkow, wiec o to pewno warto spytac znajomych - czy chca cos za mieszkanie i ew. ile, zeby bylo jasne od poczatku. najdrozsze miejsce jakie znam (jesli chodzi o bilety) to chyba Thorpe Park (rollercoaster'y i inne tego typu atrakcje) kosztuje ponad 30 funtow, ale to raczej wyjatek cenowy. milety w granicach 12-15 funtow (jesli sa, bo duzo muzeow za darmo), sa znizki dla studentow (ale niewielkie). jedzenie tez nieszczegolnie drogie (zwlaszcza, jak sie jedzie na troche, bo wtedy mozna byle co, jakas zupe np).

Gość 200Ł wystarczy

a londyn. ok, to latwiej, bo ja tu mieszkam. zalezy gdzie bedziesz mieszkac - tzn. w ktorej strefie - od tego zalezy cena biletu. jak chcesz zwiedzac (zakladam, ze tak) to oplaca sie kupic z 1 strefa, choc to drozej wychodzi. tygodniowy 1-2 strefa to okolo 22 funtow, ale juz 2-4 19.40... autobusem mozna jezdzic na taki bilet po calym londynie, nawet jak sie ma tylko dwie strefy wykupione (teraz juz zdaje sie nie mozna kupic tylko jednej). i pociagiem tez mozna - w zakresie stref, na ktore jest bilet. nie oplaca sie kupowac pojedynczych, wtedy jest b.b. drogo. muzea w wiekszosci darmowe (british, national gallery, national history, science i wiele innych), platne sa wystawy czasowe w nich. jak cos jest platne to tak w granicach 10-12 funtow, czasem wiecej. trudno ocenic ile pieniedzy, zalezy troche ile tych tygodni... jedzenie ok, duzo polskich sklepow i w nich tez w miare niedrogo.

aaa - urwalo mi... jak masz jakies pytania to pisz, postaram sie odpowiedziec