Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sofcik

Świadome nastoletnie macierzyństwo

Polecane posty

Nie napisałam, że Ty mnie bluzgasz, tylko, że ludzie ludzi... Dziękuję więc za subtelną poprawę mojej gafy, z pewnością zapamiętam. Raz jeszcze dziękuję.

Gość Sofcik
Mój chłopak też chce dziecka ! Przestepstwem jest współżycie z dziewczyną która nie ukończyła 15 roku zycia a ja zaczynając współżycie miałam 16 lat ! Widze że nie warto pisać bo co niektórzy zamknięci są tylko na wykształcenie i to jest ten jedyny cel! Tylko nie płaczcie jak same bedziecie chciały założyć rodzine po 30-estce i okaże się że trzeba się długo starać i czasem może być za mało czasu na te długie starania ! Dzieękuje wszystkim za wypowiedzi !

Gość pisze się
Darianko, bardzo proszę :)

Kochana, bez obaw, ja juz dawno mam rodzine:) Mam tez brata w wieku Twojego chlopaka i swietnie znam jego kolegow. To nie jest wiek, w ktorym facet pragnie (!) dziecka. No chyba, ze Twoj jest takim samym wyjatkiem jak TY.

Gość i juz sie znalazly
na szczescie sa tacy pracodawcy,ktorzy cenia to co potrafisz a nie papierek:P i takich jest coraz wiecej popatrz jak nagle na rynku pracy zabraklo budowlancow,hydraulikow oni teraz w kraju zarabiaja niezle pieniadze,choc nie maja matury a nie jedna laska po maturze zasuwa za grosze licza sie umiejetnosci,dostosowanie do rzeczywistosci a pozatym teraz co drugi ma studia

nie pisze że wykształcenie jest najważniejsze ale masz czas na dziecko jestes młoda a ja nie mam 30 lat a 24latka i jestem w ciązy oczywiscie przemyslaną dokonca

Pisze się ------->>>>> zastanawia mnie jedynie fakt, dlaczego akurat mnie raczyłaś subtelnie poprawić, skoro wokoło szerzy się rzeka błędów ortograficznych. :-)

Gość i juz sie znalazly
wlasnie,moze Sofcik znalazla takiego faceta jak ona czasem zdarzaja sie wyjatki i nie mozna mierzyc wszystkich jedna miarka Sofcik-jeszcze raz powodzenia jestem tobie zyczliwa duszka:D

Jakie mozna miec kwalifikacje gdy w wieku 16 lat urodzi sie dziecko a potem sie je wychowuje? Jaka prace mozna dostac z takim doswiadczeniem i wiedza?

Gość do i juz sie znalazly
zgadzam sie;) MAM znajoma..ktora tak sie zachwycala, ze mature na 5 ppizdawala, a ja tylko na 3 i 4..:O a teraz ja siedze za biurkiem w kadrach a ona obiera cebule...:O

Gość Sofcik
myszka gratuluje i zyczę szcześliwego rozwiązania ! a może tobie teraz też esposito powie ze w twoim wieku nie myśli się jeszcze o dzieciach ? Przypuśćmy że twój mężczyzna jest od ciebie około 2 lata starszy czyli miał by 26 lat ! i też esposito powie że ojciec twojego dziecka nie myśli jeszcze o dzieciach bo jej brat ma 25 lat i ma dziecinny rozumek ?

Gość elżunia 09
Droga 17-latko Poczekaj jeszcze trochę , ten rok lub dwa niewiele zmieni a twój organizm lepiej zniesie ciążę.Może poroniłaś bo byłaś za młoda.Obok mnie mieszka 26-letnia matka z 10-letnim synem,który ma niewydolność nerek i czeka na przeszczep.Na dodatek ten jej wybranek ją zostawił.Na szczęście ma rodzinę , która jej pomaga. Ja nie krytykuję twojej decyzji tylko sugeruję abyś nie działala pochopnie.Życie płata figle.

Gość do katrina wit
a chociazby takie, ze szybciej zdobywa sie obowiązkowsoc i gdy taki "pozzno obowiazkowy 24 latek" zawala robote...to kobieta ktora miala dziecko w wieku 16 lat...potrafi naprawic to co ten ow 24 latek spartaczyl...

Esposito nic nie powie Myszce, bo esposito tez byla mloda, kiedy urodzila dziecko...sama jednak nie byla dzieckiem:P

Niestety nie za bardzo mnie taka argumentacja przekonuje :D Nie kazda 16-letnia mamusia jest osoba pracowita, kompetentna itp. ;)

Gość Sofcik
Jeszcze raz zapytam kto powiedział że mając dziecko nie można skończyć szkoły ?

Gość elżunia 09
Nikt tak nie powiedział ale tak często się zdarza.

Gość do witt
Zgadzam sie ..jesli ta 16 latka nie miala rozumku i wpadla.. ale ta ktora sama sie decyduej..?? czasami tzreba znalezc sie w sytuacji aby moc wyrazac opinie!!

Gość haaaaaaaaaaaaaaaaaaah
wiesz nie tlumacz tym ze niby MY (inne kobiety ktore uwazaja twoja decyzje za glupote) beda mialy dziecko po 30. Nie, ja najwczesniej chce dziecko w wieku ok 23 lat. Rownie dobrze molgabym miec teraz, mam 19lat, chclopak zarabia, utrzymal by nas. Tylko wiesz, ja nie chce go prosic o pieniadze, wiem ze sa wspolne, ale zeby byly wspolne to trzeba i cos od siebie dac. no przynajmniej ja to tak rozumiem. Chce isc do sklepu kupic sobie krem, nawet gdyby kosztowal 100 zl itp. isc na zakupy i nie prosic sie o pieniadze ani od chlopaka ani od rodzicow. i ZAWSZE trzeba wziasc pod uwage ze Cie zostawi i co wtedy? wracasz skruszona do rodzicow ... takie zycie tak zaraz napisze ze to milosc na smierc i zycie. Sory ale nie znam wiekszej glupoty, wiesz gdy ja mialam 16 lat...oj tez glupie rzeczy robilam, ale w zyciu mi do glowy nie przyszlo cos takiego. i teraz wielu rzeczy zaluje zaloze sie, ze kiedys bedziesz przeklinac dzien w ktorym to postanowilas, bo jestes bardzo niedojrzala i kompletnie nie swiadoma, jestes nieodpowiedzialnym dzieckiem. pogadamy kiedy bedziesz conajmniej pelnoletnia, bedziesz zarabiac na siebie, bez utrzymania rodzicow i kogokolwiek. To jest odpowiedzialnosc. Bo teraz to wszystko Ci wisi, myslisz ze chlopak sie zaopiekuje Toba, taaaaaa jasne. A Ty bedziesz siedziecw domu. skonczysz ledwo szkole, bedziecie ledwo wiazac koniec z końcem. a jak znajdziesz prace to bedziesz zasuwac za 8 stowek na kasie w sklepiku... i to jest twoj wybor twoje niby świadome macierzynstwo... hahahahaha smiac sie chce. jakie teraz nieodpowiedzialne sa te dziewuchy. a ja skoncze szkole - studia, znajde dobra prace, bede w stanie sama sie utrzymac, a pratner pomoze. Zapamietaj sobie dziecko, odpowiedzialnosc jest w tym momencie, kiedy Ty odpowiadasz za swoje czyny, kiedy jestes pelnoletnia, kiedy jestes w stanie sama sie utrzymac. nie spelniasz zadnego warunku o ile to nie prowokacja :)

Gość swiadomie w wieku
16 lat, no ja Was prosze....bez takich bzdur! Czego w tym wieku jest sie swiadomym??????

Opinie zawsze mozna wyrazic. Co najwyzej mozna sie z nia nie zgadzac. Nie robie podzialu na wpadki i \"niewpadki\" ;) Uwazam, ze 16 lat to za malo na ciaze i dziecko. To wszystko.

Gość elżunia 09
A może ty już jesteś w ciązy?

wiesz skonczyc to i mozesz. ale do szkoly nie po to sie chodzi by ja skonczyc, ale by skonczyc z dobrym wynikiem. mam kolezanke ktora ma dziecko, nie moze chodzic czesciej niz 2 razy w tyg. nie ma z kim zostawic dziecka, rodzice pracuja, czasem sie zajma tesciowie, ale ile mozna kogos obarczac? w dodatku ledwo zdaje, ma same 2 na koniec, dziecko w nocy sie budzi, jest niewyspana, a jeszcze karmi je piersia, poźniej zabkowanie dojdzie. o to chodzi, nie pogodzisz jednego z drugim. Wiesz, nie chcialbym zeby ktos mnie utrzymywal. W sumie jak na 16 lat ma sie wiecej rozumu, ty mozesz miec ok 14. tak to odpowiedni wiek.

wiesz, nie musisz konczyc szkole jak nie chcesz, mzoesz byc fryzjerka po zawodowce, jakis gowniany zawod za zasrane pieniadz.e mozesz sie prosic ciagle o pomoc myslisz ze kazdy przyjmnie cie z otwartymi ramionami, i tu sie mylisz drogie dziecko, bo mimo ze rodzice sa po twojej niby stronie, w pewnym momencie tez nie beda miec sily ale mi by bylo normalnie wstyd, po porstu wstyd. zyc na utrzymaniu chlopaka.

w wieku 16 lat mysli sie o róznych bzdurach ale swiadomy wybor to napewno nie jest i ja nigdy nie chciałabym byc na utrzymaniu drugiej osoby bo w życiu róznie bywa

Gość aaaaaassssss
wiecie co, tym gówniarom to chyba już całkiem rozum odebrało, u nich dupa rządzi głową, 16-17 lat i uprawianie seksu, dziecko, litości, czy was pogięło

Gość nie jeszcze raz nie21
nie nie nie droga autorko topiku na litosc Boska!opamietaj sie dziewczyno zanim bedzie za pozno...z calym szacunkiem ale ten twoj mezczyzna to tez jeszcze dziecko jak on moze chciec miec swiadomie dziecko z 17latka?co on nie wie ze to za wczesnie dla ciebie?jak on sie nie potrafi zaopiekowac Toba i zadbac o Twoja (wasza) przyszlosc to co by bylo jakbyscie mieli mic dziecko? ja mam prawie 21 lat moj chlopak 29 i jak mi sie powie ze chce miec dziecko (no wiadomo marzyc mozna w uniesieniu) to on od razu sprowadza mnie na ziemie. I nie dlatego ze by nam sie nie udalo ze bysmy nie utrzymali dziecka. Ale dlatego ze to jeszcze nie czas na MNIE

17 lat? Przecież twój organizm nadal się rozwija a Ty chcesz mu afundować burzę hormonów jaką jest ciąża?