Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jolica

czy CALCIUM 300mg ma wplyw na skutecznosc tabletek anty?????

Polecane posty

Gość jolica

hej bo dostalam jakiegos uczulenia i wyskoczyly mi swedzoce plamy na brzuchu i szyji i swedzi wiec pani w aptece dala mi ze zdrovitu calcium alergia 300mg, moge spokojnie je pic przy stosowaniu tab antykoncepcyjnych?????????biore cilest

Gość Dorija
Tak możesz.

Gość Przyszła_Farmaceutka
Witam !! :) Bez problemu możesz brać CALCIUM przy tabletkach antykoncepcyjnych:) Ja również zdecydowałam się na CILEST :) i jestem zadowolona :) Biorąc CALCIUM na pewno nioe osłabisz działania tabletek antykoncepcyjnych. Zachęcam Cię do przeanalizowania ulotki dołączonej do opakowania tabletek. Tam wyraźnie pisze ze jedynie antybiotykoterapia moze osłabić działanie leków antykoncepcyjnych( a dokładnie jeśli w antybiotyku występują tetracykliny) DLATEGO .... SMIAŁO spożywaj CALCIUM! jesli masz jeszcze jakies pytania to PYTAJ.. z chęcią odpowiem! Pozdrawiam!

Gość jolica
dzieki bardzo bo przy braniu cilestu nie biore innych zadnych tabletek nawet witamin bo wole jesc owoce, a tu nagle ta wysypka i musze wapno pic, w sumie nie wiem czy czasem od cilestu nie mam tej wysypki albo od owocow. bo wiem ze z witamina C nie wolno przesadzac przy braniu tabletek i pomyslalam ze za duzo wapna tez moze moze zaszkodzic, ale jak nie to ok. a co z kawa? bo slyszalam ze jak sie pije kawe zaraz po wzieciu tabletki to moze byc jej zle wchlanianie czy to prawda? i jeszcze jedno pytanko czy w czasie 7dniowej przerwy miedzy opakowaniami moge pic herbatki przeczyszczajace i jesc duzo grejpfrutów czy to moze oslabic skutecznosc antykoncepcyjna????

Gość jolica
aha a jak jest z musli, otrebami i platkami przennymi? moge je jesc bez ograniczeń?a jogurty i kefiry ktore zawieraja bakterie jelitowe? sorry ze moze zadaje takie glupie pytania ale chce sie dowiedziec jak mam okazje

Gość Przyszła_Farmaceutka_2007
Witam Cię ponownie !! :) Po pierwsze to NIE MUSISZ rezygnować z witamin w formie tabletek !! :) Witaminy nie działają negatywnie na tabletki antykoncepcyjnie, nie opoźnieją ich wchłaniania !! Możesz spokojnie brać witaminy, aczkolwiek wiadomo od setek lat ze lepiej spożywać witaminy ze świeżych owoców, warzyw niż biorąc tabletki - ale to chyba jest wiadome każdemu :) Kawa. Możesz pić tyle kawy ile masz na to ochoty. Jedyne na co powinnaś zwrócić uwagę to aby nie popijać tabletki kawą !! .. gdyż rzeczywiście kofeina w niej zawarta moze opoźnić lub spowolnić jej wchłanianie. Natomiast powiedzmy ze kilka godzin od wzięcia tabletki ( ale też nie przesadzajmy.. 2 godz. MAX) mozesz pić tyle kawy ile tylko chcesz !! :) :) ( aczkolwiek przypominam ze nie jest ona zbyt zdrowa zwłaszcza dla mlodego organizmu). Otręby, płatki, mussli ... mozesz jesc TYLE ile CI SIĘ TYLKO PODOBA !! :) Nie działają negatywnie na tabletki antykoncepcyjne !! :) Jogurty podobnie :) Wrecz przeciwnie biorąc tabletki antykoncepcyjne czy jakiekolwiek inne nasza wątroba jest obciążona i należy ją ,,odbudowywać\" właśnie dzięki jogurtom i zdrową żywnością ! :) Jedź je jak najbardziej !! :) 7 dniowa przerwa a herbatki oczyszczające. Tutaj nalezy zadac sobie pytanie : CZY PODCZAS 7-DNIOWYH PRZERW ZAMIERZASZ WSPółżYć? BO JEśLI TAK TO NIE POLECAM PICIA HERBATEK GDYż WTEDY ZAWARTOśC HORMONóW W TWOIM ORGANIMIE ZOSTANIE WYPłUKANA !! zaś gdy NIE ZAMIERZASZ SIę KOCHAć W TYM CZASIE TO MOZESZ PIć HERBATKI :):) Chyba na wszystko odpowiedziałam :) Jeśli masz jakies pytania to zapraszam ! :)

Gość jolica
kurcze z ta kawa mnie zmartwilas bo pijam 2-3 dziennie i czesto jest tak ze pije kawe o 17 a o 18 biore tabletke i tak czesto sie zdarza praktycznie codziennie, albo ze biore tab o 18 a kolo 19 pije mala kawke, kurcze mam sie o co martwic???ale to chodzi o to ze dluzej sie bedzie tylko wchlaniala tabletka czy moze obnizyc jej dzialanie?

W takim razie od nastpęnego opakowania tabletek proponuje zmianę godziny ich brania. Ja osobiscie biorę codziennie rano po uczyciu zębów :) ot tak, zeby nie zapomnieć :) :) I jesli wezme tabletke o 7:00 rano to ok 10:00 pije kawke :):) SKARBIE nie martw sie nawet jesli plas kawe i bralas tabletki to ciaza jest niemozliwa !! :) Naprawde !! Zaufaj mi !! :) :) Kawa nie NISZYCZY DZIAŁNIA tylko je troche opoznia !! :)

Gość jolica
aha to czyli tabletki dzialaja prawidlowo antykoncepcyjnie tylko kawa powoduje ze wchlaniaja sie one np 6 godzin a nie 4 godziny? dziekuje Ci za wszystkie informacje

Gość jolica
dlaczego lepiej nie pic? przeciez bez roznicy czy tabletka bedzie sie wchlaniala 4 czy 6 godzin no chyba ze dziewczyna pomysli ze sie wchlonela juz a miala w tym czasie biegunke lub wymioty. a jesli w czasie 7 dniowej przerwy mam biegunke naturalna to tez obnia mi sie dzialanie antykoncepcyjne?

W czasie 7mio dniowej przerwy nie łykasz tabletek, więc nie ma jak się obniżyć. w tym czasie poziom hormonów w organiźmie spada z powodu odstawienia, stąd krwawienie.

Jolico widzę, ze nie zrozumiałaś mnie do konća. Kawa zawierająca kofeinę ma negatywnie działanie na nasz orgaznim i tak samo jak wypłukuje magnez z naszego organizmu tak samo negatywnie działa na tabletki antykoncepcyjne. Nie wypłkuje ich w 100% ale spowolnia ich proces wchłaniania się, a takze moze wypłukać jakaś jej cząstkę ale na pewno nie 100% piguiłki. Dlatego nie zaleca sie popijania tabletki kawą gdyż osłabi jej działanie. Jesli chodzi o picie kawy PO wzięciu tabletki to powinno się piuć gdzieś w odstępach miniumum 2 godzin, poniewać wtedy wchłonie się ona na spokojnie !! Jeśli bierzesz tabl;etki po to by były twoj.ą 100% antykoncepcją to wg mnie NIE MA CO RyZyKOWAć !! ... przecież mozesz zacząc brać tabletki rano, a pozniej pic kawe po południu do woli ..p prawda? :) Więc od następnego blistra proponuje Cię zmianę czasu brania tabletek !! :) Jeśli chodzi o biegunkę to zawse będzie osłabiała działanie antykoncepcyjnie, nawet podczas 7 dniowych przerw.

Farmaceutko - a w jaki sposób osłabi dzałanie w czasie 7mio dniowej przerwy? Mnie się wydaje, że może wyłącznie przyspieszyć wystąpienie krwawienia co nijak ma się do owulacji, bo do tego cały proces a w odpowiednim momencie bierze tabletkę z kolejnego opakowania.

Ale ja chciałabym wiedzieć dlaczego wg Ciebie biegunka w czasie 7mio dniowej przerwy spowoduje zmniejszenie antykoncepcji. W jaki sposób może doprowadzić do możliwości wystąpienia owulacji? Ja nie widzę powiązania.W czasie 7dniowej przerwynie bierzesz tabletki, co miało być wchłonięte - już zostało - w tym czasie powoli spada poziom hormonów - jaki to ma związek z biegunką?

Gość Kwercytyna

Witam , a czy suplement diety alercal calcium plus kwercytyna kompleks obniża działanie tabletek antykoncepcyjnych?

Gość Aniela

Czesc, mam pytanie czy serum na twarz synchrovit c moze oslabic antykoncepcje, przyjmuje lesinelle. I jak jest z wit.A i wit. E na twarz. Dzieki za info