Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _Zuzza_

Macierzyński - kilka ważnych pytań

Polecane posty

Gość _Zuzza_

Proszę jeśli ktoś się na tym zna od strony prawnej - jak to wygląda: jestem już kilka dni po terminie porodu, L4 miałam do dnia przewidywanego terminu, z tego co się dowiedziałam to praktycznie teraz już muszę korzystać z urlopu macierzyńskiego pomimo, że jeszcze nie urodziłam. Najprawdopodobniej w tym tyg. trafię do szpitala, czy nadal będą mi to liczyć jako macierzyński? Hmm.... bo jeśli tak, to jak urodzę np. 2 tyg. po terminie to nie jest to zbyt pocieszające...ani korzystne dla maluszka.

Gość niestety...
leci Ci macierzyński

teraz to już po ptokach, jak już nie masz tego zwolnienia, chyba że jeszcze namówisz gina żeby Ci kolejne wypisał, ewentualnie innego lekarza, może być rodzinny ale jak kilka dni byłaś bez zwolnienia to zaczął lecieć macierzyński, chociaż w zasadzie powiinnaś o taki wystąić do pracodawcy...

hej , tak jak piszesz L4 tylko do terminu porodu , a od tego dnia leci już macieżyński... Ja swoje obie córcie rodziłam 13 dni po terminie ...

lekarz powinien bez problemu wypisac ci L4. Jesli nie chce idz do innego - normalnego!! Macierzynski zaczyna swoj bieg z dniem porodu a nie z dniem planowanego produ. Mozna rozpoczac macierzynski 2 tyg przed planowanym porodem - ale tylko i wylacznie na Twoj wniosek!!!

Mój lekarz powiedział ze jak urodze po terminie to mi przedłuzy zwolnienie, ale to prywatny. Kolezanka chodziła do przychodni i jej lekarz nie chciał jej przedłuzyc, i szła juz niestety z macierzynskiego.

trzeba egzekwować swoje prawa, oczywiście, że lekarz powinien Ci wypisać zwolnienie ale niestety zwykle tego nie robią, korzystają z niewiedzy i wysyłają pacjentki na macierzyński, tylko u Ciebie sprawa nieciekawa, trochę późno już, bo zwolnienia nie masz a w pracy się nie stwaiłaś więc dla pracodawcy jest logiczne, że korzystasz z macierzyńskiego...

p e t u n i a no tak niestety jest :( jak sie nie zna swoich praw to lekarze nie kwapia sie, zeby pomoc :( ale pamietajcie, ze L4 mozna brac do dnia porodu!!!

Gość _Zuzza_
Hmm... widzę, że zdania są podzielone. Ja też chodzę prywatnie do lekarki, nie sądzę żeby mi na złość nie chciała wypisać L4, no ale tak czy inaczej już troszkę za późno na to żeby iść do ogólnego po jakieś zwolnienie.

Myszka zwolnienie można brać tylko do dnia porodu ale nie w tym sensie o którym Ty piszesz, powiedzmy że masz termin na 9 maja, byłaś wczoraj u lekarza i wypisał Ci zwolnienie do 18 maja. Może to zrobić ale większość ściemnia i wysyła kobitki na macierzyński. Jeśli urodzisz powiedzmy 14 maja to zwolnienie będzie tylko do dnia porodu czyli do 13 maja a od 14 maja leci macierzyński ale nie może Ci lekarz powiedzieć że może wypisać zwolnienie tylko do przewidywanej daty porodu czyli do 9 maja, bo to nieprawda.