Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czy mozna skrocic macierzynski

Czy mozna skrocic macierzynski????

Polecane posty

Witam. Mam 3 tyg synka. Staralam sie o prace i mam okazje zaczac w bardzo dobrej firmie na wspanialych warunkach. Jednak postawili warunek - potrzebuja pracownika na to stanowisko najdalej za 5 tygodni. Czy moge zrezygnowac z macierzynskiego i zwolnic sie z mojej firmy? Wiem, ze mozna zrzec sie ostatnich 8 tyg na rzecz meza. Ale ja musialabym wczesniej zrezygnowac. Czy wtedy moza w ogole sie zrzec? No chyba raczej nikt tego nie zabroni prawda? Mam taka sytuacje, ze ta praca rozwiazalaby wszystkie nasze problemy finansowe :( nie myslcie, ze jestem zla matka :(

Gość eeeeeeeeeeeeeeeee
oj, chyba nie można, ale nie chce sie wypowiadac, bo nie mam pewnosci

no to w naszym kraju kobiety nie maja zadnych praw :(

Gość eeeeeeeeeeeeeeeee
niestety :O

Kodeks Pracy Art. 180. § 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze: 1) 16 tygodni przy pierwszym porodzie, 2) 18 tygodni przy każdym następnym porodzie, 3) 26 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie. § 2. Pracownicy, która wychowuje dziecko przysposobione lub która przyjęła dziecko na wychowanie jako rodzina zastępcza, z wyjątkiem rodziny zastępczej pełniącej zadania pogotowia rodzinnego, przysługuje urlop macierzyński w wymiarze 18 tygodni również przy pierwszym porodzie. § 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu. § 4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński nie wykorzystany przed porodem aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1 i 2. § 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek. § 6. Pracownica zgłasza pracodawcy pisemny wniosek w sprawie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego, najpóźniej na 7 dni przed przystąpieniem do pracy; do wniosku dołącza się zaświadczenie pracodawcy zatrudniającego pracownika-ojca wychowującego dziecko, potwierdzające termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez pracownika, wskazany w jego wniosku o udzielenie urlopu, przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego przez pracownicę.

czyli nie moge predzej? :(

Gość teza
czy mozna zamienic czas spedzony z malenstwem na cokolwiek innego / czy to warto / zastanów sie

Gość teza
mozesz!!!!!!! zwolnic sie mozesz zawsze przeciez

teza latwo sie mowi komus kto nie ma tragicznej sytuacji :( dla mnie to szansa aby pozniej maluszek mial gdzie mieszkac i co jesc :(

Rezygnacja z macierzynskiego to jedno, a rozwiazanie umowy z obecnym pracodawca, to drugie. Obowiazuje Cie okres wypowiedzenia i w tym czasie musisz pracowac:O No chyba, ze obecny pracodawca poszedlby Ci na reke. Zastanawiam sie jednak, czy warto pozostawic w domu takie malenstwo?

to chyba oczywiste ze gdybym nie miala tak trudnej sytuacji to nie zostawilabym!!! serce mi peka! ale wyobrazcie sobie ze nie mam wyjscia.... :( Mam wyzsze wyksztlacenie. Jednak w mojej miejscowosci bezrobocie okropne :( i pracowalam w sklepie spozycwczym :( zarabialam najnizsza. I teraz mam 650 zl macierzynskiego :( Moj maz zmarl 8 mies temu .... Mam teraz mozliwosc podjecia pracy w moim zawodzie. Z pensja ponad 4,5 tys netto..... I chyba dzieki naszym przepisom bedziemy zyc w ubostwie :(

zeby miec z czego zyc. Dziekuje za zlosliwosci. Prosze juz sobie dalej uzywac. Ja uciekam z tego forum. Myslalam, ze ktos mi pomoze :(

Gość _d_
Jezeli to jest szansa dla Was, to nie mysl o tym, ze to szansa tylko dla Ciebie, bo przeciez i dla Meza i dla Dziecka- nie?? Najwazneijsze jest to, zebyscie to przedyskutowali z Mezem. Posluchaj co on na to, bo to on mialby zostac z malenstwem- chyba, ze Mama czy Tesciowa Wam pomoga. No i rozwiazanie umowy z obecnym zakladem pracy... Zalezy jaka tam masz teraz umowe i jakie dlugie bedziesz miec wypowiedzenie... Pewno, ze lepiej dla dziecka jest jakbys zostala z nim w domu, nawet dluzej niz te 16 tyg. Ale czasem sa takie wyjatkowe sytuacje, kiedy nie mozna inaczej. Wiec glowa do gory :) Pozdrawiam serdecznie :D

Gość poodpowiadam
Od 19 grudnia 2006 r. pracownicy przysługuje urlop macierzyński oraz zasiłek macierzyński w wymiarze: - 18 tygodni (126 dni) przy pierwszym porodzie, - 20 tygodni (140 dni) przy każdym następnym porodzie, - 28 tygodni (196 dni) w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.

Gość _d_
Przykro mi z powodu Meza - nie zdazylam przeczytac... Zapewnij dziecku opieke i do pracy bez wyrzutow sumienia :) A po pracy po prostu badz z dzeickiem :D Trzymaj sie :)

nie skracaj macierzynskiego!!! w trakcie macierzynskiego mozesz podjac prace u innego pracodwqacy (dowiadywalam sie w ZUS i nie ma ustawy ktora by tego zakazywala). Obecny pracodawca nadal bedzie Ci wyplacal macierzynski.