Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kassadkljsd

prosze o pomoc z biologii!!

Polecane posty

Gość przeciez pisze
mysle, ze wedke to autorka ma - ba! nawet wodery ! ale tu o owa rybke chodzi

Gość no pisz dziewczyno
2. na pewno dyfuzja i stawiam na transport aktywny (wbrew gradientowi stężeń) bo pinocytoza to: Pinocytoza jest to sposób odżywiania się organizmów jednokomórkowych (protista) lub wielokomórkowych (np. gąbek). Podczas pinocytozy pobierane są na przykład drobiny białek lub inne wielkocząsteczkowe substancje rozpuszczalne w wodzie. Pinocytoza polega na tworzeniu kanalików zakończonych banieczkami wypełnionymi pobieraną substancją. Takie pęcherzyki, zwane pęcherzykami pinocytarnymi lub wodniczkami pokarmowymi, odrywaja się od błony komórkowej i zaczynają wędrówkę w cytoplazmie. W jej trakcie pęcherzyki zostają w całości enzymatycznie rozłożone (strawione) przy udziale lizosomów i rozproszone w cytoplazmie.

Gość no pisz dziewczyno
i brawa dle Beloved

Gość OMG OMG
STRASZNE - to wszystko można znaleźć w necie, a tobie nawet poszukać sie nie chce! Nie mówiąc już o książkach. Kim ty jesteś? Jeżeli się uczysz do matury to marne twoje szanse. To jest podstawowa wiedza.

Gość przeciez pisze
Beloved...powodzenia i zlam se :)

mam nadzieje:P eh zeby na maturze takie rzeczy byly:O

Gość no pisz dziewczyno
Beloved - dasz radę, zdolna bestio :)

Gość pierwsza linijka google
straszne, straszne, 2 minuty raptem zajęło odszukanie odpowiedzi na 3 z 4. pytan :O Beloved, będę trzymała kciuki :)

Gość kassadkljsd
wiem ze to sie wam moze wydawac ze wystarczy poszukac w ksiazce albow necie ale ja juz od 8 rano siedze nad ksiazkami ucze sie i nie tylko z biologi wiec chciala troche sobie ulatwic sprawe bo juz mnie glow rozbolala i darujcie sobie takie glupie teksty lepiej juz nic nie piszcie niz macie mnie jechac... dziekuje wszystkim ze pomoc

Gość Lauren daruj sobie
już pomogliśmy dziewczynie nie wysilaj się tak nad głupimi pytaniami :p

dziekuje,trzymanie kciukow mooocno mi sie przyda:P

Gość
nie wysilalam sie. po prostu mam dobre serce.

Gość kassadkljsd
Beloved------> bym miala jeszcze pytanko jakbys mogl/a mi pomoc podaj kolejnosc nukleotydow lancucha dna z ktorego w wyniku transkrypcji powstala ponizej zapisana nic mRNA. odczytaj informacje genetyczna korzystajac z tabeli ukladu genetycznego mRNA CUAGUUGCUGGACAC DNa ____________________

Gość
no coz nie powiesze sie z tego powodu :D

Gość
z tym pyt to beloved na pewno sobie, jak i kazdy, poradzi. jak bedziesz miala trudniejsze pyt z gen. to moze sie pofatyguję :O:P

Gość kassadkljsd
lauren dziekuje ale nie trzeba... jakbys miala dobre serce tak jak napisalas to pewnie bez gadania byc mi pomogla a tak to zwyczajnie pewnie nie wiesz o co chodzi i udajesz taka madra...daruj sobie

Gość
jakbys choc raz przeczytala swoja ksiazke do genetyki to bys nie zadawala takich prostych pytan :O zamiast sie lenic i siedziec sobie na necie, zabierz sie do nauki. a jak ktos ma ochote, tak jak beloved, odwalac za Ciebie robote, to prosze bardzo. ja chetnie odpowiem na jakies pyt dotyczace genetyki i biologii molekularnej, ale pytania musza miec jakis poziom trudnosci.

Gość kassadkljsd
jakby to bylo takie bardzo proste to przeciez nie sparwi ci najwiekszej trudnosci wiec po co tyle piszesz zmiast odpowiedziec na pytania ... ja tylko prosze jesli ktos ma ochote i nie sprawi mu to trudnosci to odpowie a jak nie to nie i jakbys przeczytala to co wczesniej napisalam sidze nad ksiazkami od rana i nietylko nad biologia wiec poprosilam o pomoc ajaeli ci sie to wydaje dziwne albo glupie to daruj sibie glupie teksty..

Gość
mRNA CUA GUU GCU GGA CAC DNA GAT CAA CGA CCT GTG ........Leu Val Ala Gly His http://library.thinkquest.org/C0123260/basic%20knowledge/images/basic%20knowledge/RNA/genetic%20code.jpg a teraz poczytaj sobie komplementarnosci par zasad, o transkrypcji i translacji i tablicy kodu genetycznego

Gość
i mRNA zczytywane jest z matrycy DNA wiec taki powinien byc zapis prawidlowy (chodzi o kolejnosc) DNA GAT CAA CGA CCT GTG mRNA CUA GUU GCU GGA CAC