Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marek8

Koszty utrzymania rodziny w UK

Polecane posty

Gość szkocja.net
Podstawowa rada ludzi ze szkocje.net - poszukaj w google. Wracaj na szkocja.net, tam Twoje miejsce.

Gość amikaaa
a mnie sie wydaje ze to podstawowa rada wszystkich myslacych ludzi, ktorym znudzilo sie czytanie po raz dziesiaty tych samych tematow. Sama wracaj skad przyszlas bo niedlugo i tutaj cie ludzie wysmieja ze sie nie znasz i jeszcze podburzasz innych. Jak nie potrafisz nic znalezc w internecie to juz miej pretensje tylko do siebie

Gość marek8
na cafe kiedyś widziałem linka do dobrej strony z pracą to było coś jak reeds.co.uk czy coś takiego, ale dokladnie nie pamiętam a linka nie mogę znaleźć - może ktoś wie o jaką stronkę mi chodzi?

tak www.reed.co.uk tylko zeby znalezc prace trzeba odpowiedziec na naprawde duzo zgloszen. nie rozumiem ludzi ktorzy odpowiedza na 5 i zalamuja sie ze nikt nie odpowiedzial. zycze wytrwalosci

do wajmajkaj na temat przedszkola niewiele wiem bo moje dzieci sa starsze(mlodsza cora jest w tej chwili na pierwszym roku szkoly) a jesli chodzi o ubrania i buty dla dzieci to naprawde nie sa drogie no chyba ze ktos zwraca uwage na to zeby byly firmowe itd - za to trzeba owszem troszke zaplacic na poczatek zanim sie naprawde urzadzicie dzieci mozna ubierac w slynnym juz chyba primarku ;) -tam koszulki mozna kupic juz za 1 funta tym bardziej ze dzieci sa w takim wieku ze i tak szybciutko wyrastaja ze wszystkiego butki i reszta tez jest w granicach kilku funtow w okresie szkolnym dochodza jeszcze mundurki ale to tez mozna zalatwic za male pieniadze pozatym istnieja tez przeceny - naprzyklad za pol ceny mozna kupic ostatnie sztuki serii tak wiec o ubrania i reszte nie martwilabym sie za bardzo jesli chodzi o pieluchy tez nie wiem nic bo nie korzystam ale jutro jak bede na zakupach moge spojrzec na ceny

eternity dziekuje ,że odpisałaś . Może orientujesz sie mniej wiecej lub znasz kogoś w podobnej sytuacj kto wyjechał do uk z dziecmi i zarabia około 1000 a kobieta pracuje 4 godz tyg .Jak im sie tam wiedzie czy daje rade i czy sa w stanie cos odłożyc ? Byłabym Ci bardzo wdzięczna za informacje w tym temacie .Ponieważ im bliżej naszego wyjazdu tym barziej sie boje że możemy szybciej wrócic jak pojedziemy a z mieszkania beda nici!

przy takich zarobkach nie wydaje mi sie zebyscie cos odlozyli, chyba ze bedziecie bardzo skromnie zyc, placic malo za mieszkanie itp(ile kosztuje wynajem mieszkania gdzie bedziecie mieszkac ?:) przedszkole to droga sprawa tu - bylo to juz poruszane na forum chyba nawet sama pisalam - wydatek kolo 150-180 f tygodniowo na caly dzien - wiec sporo - mozna sie jednak starac o dofinasowanie i zwroca ci spora czesc kosztow wie

moim zdaniem 4 godz pracy w tyg to raczej nie sa wielkie pieniadze... z mojego punktu widzenia 1000 funtow na wiecej niz 2 osoby to troche malo. ja mieszkanie 1 bedroom pod Bristolem ze wszystkimi rachunkami place 700. tak wiec 300 funtow na reszte to tak OK jak dla nas ale jakbysmy mieli rodzine i zarabiali tylko 1000 funtow to trzeba byloby poszukac oszczednosci. zeby bylo taniej najlepiej mieszac z kims innym

no ja tez o tym wlasnie mowie my za same rachunki bez jedzenia placimy 900 f za zarcie kolo 150 tygodniowo

wajmajkaj>>> a czemu najpierw maz sam nie pojedzie. dajmy na to na 2 mce. zaoszczedzi troche na mieszkaniu, potem wy dojedziecie. ja znajac tutejsze warunki, nie bralabym od razu dzieci. chyba ze macie zapewnione mieszkanie i nie musicie placic depozytu. ale nawet i tak lepiej zeby maz przyjechal wczesniej, albo nawet z toba, a dzieci dojechaly pozniej. jak zaczeniesz od bezpiecznej opcji, to masz wieksze szanse na sukces niz podziesz na zywiol i wszystko albo nic. poza tym musisz miec pieniadze od poczatku na mieszkanie, jedzenie. a jak maz pojdzie do pracy to najwczesniej dostanie pieniadze po dwoch tygodniach (jesli ma tygodniowki). zycze ci powodzenia bo sie przyda ale przemysl ten wyjazd i podejmij rozsadne decyzje, zebys nie musiala zalowac i wracac do kraju \" na tarczy\" ps mam nadzieje ze ten 1000 funtow to na reke a nie brutto

no to masz apetyt martik :) ja wydaje mniej 20-50 czasem wiecej jak idziemy do restauracji. jak zrobisz pierogi, zupe lub bigos to nie kosztuje tak drogo a masz co najmiej dwa obiady

wiesz my jestesmy w czworke - moj maz i brat lubia dobrze zjesc, nie oszczedzamy raczej na jedzeniu - gdybysmy musieli pewnie wydawalalibysmy mniej, wiesz o co mi chodzi :) ja tez sama gotuje ale raczej wymyslne rzeczy lubie zjesc

aha no i mamy dziecko - same soczki deserki owoce bo moja mala niestety niejadek troche jest :( to juz wydatek na tydzien jakis 20 f czy wiecej

OK rozumiem. co teraz porabiasz? siedzisz w domku? bo ja sie zle czuje i nie poszlam do pracy

ja tak siedze w domku all the time :) bo mala ma dwa latka troszke wiecej ... i ucze sie - esol ale raz w tygodniu niestety tylko :) pozdrawiam

OK :D chodzilo mi o stopien zaawansowania, bo nie wiem co to za kurs. chodzilam tutaj pare lat temu na kurs ale wzieli mnie do klasy dla ludzi ktorzy umieli powiedziec HI i THANKS, wiec dalam sobie spokoj. teraz poszlabym na jakis biznes english bo to by mi sie przydalo w pracy. zeby tyko jeszcze mi sie chcialo tak bardzo jak mi sie nie chce :P

chodze do klasy gdzie jest advanced - w sumie jest 5 poziomow ja jestem na trzecim tak jak pisalam wczesniej.. w sumie dopiero zaczelam bo mialam zaledwie dwa zajecia zobaczymy jak bedzie dalej :) na pewno lepiej jest cos robic nic nie robic nic.. :)

nie mam zielonego pojecia:) poniewaz nie wiem jak dobry bede miec poziom jezyka .. chcialabym skonczyc wszystkie piec poziomow lub chociaz miec papier z L1 i zachaczyc sie gdzies w biurze.. ale zobaczymy czy sie uda.. na pewno bede probowac w koncu po to robie ten kurs :)

w takim razie warto byloby zrobic jakis kurs komputerowy. jesli moge ci cos podpowiedziec to poczytaj chociazby na internecie o emeryturach - pensions, i szukaj pracy w firmach ktore sie tym zajmuja. przecietnie zwykly administrator zarabia 1-4 funty mniej na godzine niz pensions administrator. nie zawsze trzeba miec duzo wiedze w tym kierunku. wystarczy wiedziec co sie chce, troche znac temat ogolnie i zarabia sie wiecej. powodzenia

ok dzieki za wskazowki:) a ty czym sie zajmujesz jesli moge wiedziec ?

pensions administrator :D pracuje w duzej firmie investycyjno-ubezpieczeniowo-emerytalnej w dziale emerytur. praca 35h w tygodniu, tylko trzeba czasem rozmawiac z wkurzonymi klientami - na szescie tylko przez telefon. jak sie szybko uczysz to bedzie ci latwo. dostaniesz akredytacje i nikt ci nie bedzie siedzial nad glowa. generalnie praca jest Ok tylko osoby przyzwyczajone do tego ze zawsze znam odpowiedz na ich pytania, pomagam lub rozmawiam z wrzeszczacym klientem, zaczely ostanio wykorzystywac moje dobre serce. i to mnie wkurza 😠

dobra koniec pogaduszek bo psujemy topic :( jak masz jakies pytania to pisz na maila. pozdrawiam

valeriana to gratulacje :)::) ok w razie czego napisze na maila

dziewczyny dziekuje za odp martik mniej wiecej sie orientuje ale najpierw wyjezdza mój maz a ja mam dojechac za 2miesiace

wajmakaj i bardzo rozsadnie:) u nas bylo podobnie - najpierw jechal maz - a potem dopiero ja z coreczka