Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dda83

Dorosłe dzieci alkoholików

Polecane posty

Gość Potrzebujaca odpowiedziiii
ja, niestety, alkoholika.

Gość gdynianka29
niestety takze i ja

Gość lola23
Witam! Ja niestety też

Gość astra look
i ja też, tata był najcudowniejszym ojcem, zadbany, pracowity, ale niestety pijący, choć nie było go widać pijanego i nikt z poza rodziny nie wiedział, że ma taki problem...Przez alkoholizm zginął tragicznie...

Gość lola23
Ja jestem córką alkoholiczki. Moje dziecinstwo wspominam nie najlepiej-bo czy można inaczej?!. Czasami wracają do mnie wspomnienia, teraz mam kochającego męża i jest dobrze. Nie mam typowych objawów dda, ale mimo wszystko łącze sie z wszystkimi, których dotyczył kiedykolwiek problem alkoholu w rodzinie.

Gość moja mama jest córką
alkoholika :(

Gość moja mama jest córką
obydwoje rodzice pili, nie było łatwo

Gość astra look
mimo że nie było tego widać i tata dbał o mnie i o siostrę, to niestety dopadł mnie syndrom dda :(

Gość byl juz taki topik ...
skasowali wam go ???

witam, ja tez jestem DDA :) dosyc dlugo o tym nie wiedzialam i moje problemy tlumaczylam glownie niesmialoscia i brakiem pewnosci siebie. teraz wiem, ze ta niesmialosc i niechec do ludzi, nieufnosc tez z czegos wynika i latwiej jest mi z tym walczyc. to troche ciezkie, kiedy od dziecinstwa masz przeswiadczenie, ze potrzeby innych sa zawsze ponad twoimi wlasnymi potrzebami... mimo,ze jestem najmlodsza w rodzinie wszyscy bardzo chetnie mi sie zwierzaja i obarczaja mnie swoimi problemami, a ja nie potrafie powiedziec \"wez sie ode mnie odwal, mam wlasne zycie, wlasne klopoty..\", to uciazliwe i chyba najtrudniejsze do przezwyciezenia. moj ojciec to najwspanialszy czlowiek na swiecie, wlasnie przed chwila dzwonil, niestety znowu na lekkiej bani, dalo sie uslyszec...to przykre, tym bardziej, ze zawsze mialam z nim swietny kontakt, zawsze czulam jego wsparcie, bardzo go kocham, chociaz wiem, ze niezle mi w zyciu nasmrodzil przez swoje uzaleznienie teraz powoli przymierzam sie do psychoterapii, ale chyba jeszcze troche poczekam...to nie jest najlepszy moment... a wy? chodzicie na jakies terapie? czy same probujecie jakos wyjsc na prosta?

Gość dda83
U mnie alkoholikiem jest ojciec. Pije odkąd pamiętam, przez alkoholizm stracił prace i od kilku lat jest na rencie, bo dodatkowo ma astme. Kiedyś czasem zdarzało się, że pił, teraz czasem się zdarza, że nie pije...;/

Gość astra look
dobrze to ująłeś, ja też po alkohol nie sięgam, no i szukając mężczyzny najpierw robiłam wywiad, czy oby on nie pije.....

Gość dda83
Ja piję bardzo sporadycznie i bardzo mało. Ja też długo w ogóle nie sięgałam po alkohol, ale potem uznałam, ze nie jest to chyba najlepsze podejście. Wg mnie łatwiej popaść z jednej skrajności w drugą...

ja z alkoholem nie mam problemu, mój chłopak też pije \"normalnie\". Nigdy nie klasyfikowałam tak ludzi. Wszystko zależy od charakteru, predyspozycji i pewnie też od genów. Z kolei moja siostra podobnie jak wy jest abstynentką i jej chłopak też pic nie może.

ja tez zauwazam u siebie cechy DDA :( do tego jakies pozostalosci choroby sierocej... w ogole masakra.... alkoholikiem jest ojciec, na szczescie juz z nim nie mieszkam a co do podejscia do alkoholu -> raczej unikam, nie umiem pic, nie mam na to ochoty zazwyczaj i generalnie nic oprócz wina mi nie smakuje ;) a w kontakcie z zalana osoba dostaje histerycznego ataku placzu i nie moge tego opanowac to chyba jest najgorsze w tym wszystkim, ostatnio zrobilam taki numer na imieninach ojca mojego chlopaka, wszystko bylo ok, dopóki nie podszedl do mnie i nie zaczal nawijac, jak to pijany facet...i ja wtedy w placz i tak chyba 3 razy bo on nie chcial dac mi spokoju (znow : jak to pijany facet) w koncu moj chlopak mnie stamtad zabral :(

Gość upp