Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Mr贸wa25

Wczoraj na naukach..

Polecane posty

dowiedzia艂am sie ze moja siostra kt贸ra jest rozw贸dka nie mo偶e byc swiadkiem. jedni m贸wi膮 ze mo偶e byc drudzy 偶e nie jak to w ko艅cu jest ????

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 chamid艂o
panna zyj膮ca z rozwodnikiem ma grzech ci臋zki i nie rozgrzeszalnyu

Udost臋pnij ten post

Ale ona jest sama m膮z ja zostawi艂, teraz z nikim sie nie spotyka dochodzi do siebie. To nie jej wina ze m膮z znalaz艂 inna i ja zostawi艂.

Udost臋pnij ten post

Mr贸wa to jest tak - 艣wiadek na 艣lubie ko艣cielnym jest takim samym 艣wiadkiem jak na cywilnym (z tego co wiem i co nam m贸wiono) jest tylko osob膮 potwierdzaj膮c膮 zawarcie ma艂偶e艅stwa w dokumentach, nie musi si臋 spowiada膰, przyjmowa膰 komunii itp. u mnie by艂o tak - 艣wiadkiem m臋偶a by艂a jego siostra (rozw贸dka) a moim moja siostra ( nie posz艂a do spowiedzi i komunii) - i nikt si臋 nie czepia艂

Udost臋pnij ten post

W艂asnie o to chodzi 偶e ka偶dy ksi膮dz m贸wi inaczej. Wczesniej m贸wiono mi 偶e ona moze by膰 a wczoraj na naukach 偶e nie. Mozna zwariowa膰 i 偶eby tego by艂o ma艂o to wczoraj sie tez dowiedzia艂am 偶e 艣wiadkowie maja i艣c w艂asnie do spowiedzi i koniecznie do komuni> a mo偶e to zalezy od parafii???

Udost臋pnij ten post

mo偶e tak by膰 偶e ka偶da parafia rz膮dzi si臋 innymi prawami ;) ale prawo jest jedno - takie osoby mog膮 by膰 艣wiadkami i ju偶 a na naukach potrafi膮 rozmaite g艂upoty opowiada膰 wi臋c si臋 zanadto nie sugeruj - raczej pogadaj z ksi臋dzem, kt贸ry ma ci 艣lubu udzieli膰, bo to on ustala warunki

Udost臋pnij ten post

i chyba tak zrobie tylko ze nie za bardzo mam kiedy bo slub w g艂ogowie a ja siedze we Wroc艂awiu wiec ksi臋dza zobacze jakies 2 tyg przed slubem :) Dzieki za info :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moja rada jest taka
s艂uchaj ksiedza bo to on udziela slubu a nie ci z nauk przedma艂 ;)

Udost臋pnij ten post

je艣li nie jest z nikim zwi膮zana i 偶yje samotnie nie ma grzechu, mo偶e si臋 spowiada膰, otrzyma膰 rozgrzeszenie i przyjmowa膰 Komuni臋 艢w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a jesli to jest potrzebne
tylko do dokument贸w czyli dla Urz臋du Stanu Cywilnego to niby po co ma mie膰 bierzmowanie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czyli znowu wszystko
sprowadza si臋 do szopki, w kt贸rej wszystko musi przebiec idealnie bez 偶adnej wpadki i wed艂ug scenariusza, a nie do prze偶ycia duchowego, w kt贸rym kto艣 chce miec bliskie osoby ze soba i w tym np. za 艣wiadka kogos innej wiary albo ateiste bo to automatycznie oznacza brak bierzmowania... co za ob艂uda w ty ca艂ym KK...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 troche to smutne
niestety...

Udost臋pnij ten post

hej, u Nas na naukach sam proboszcz podkre艣la艂 , 偶e 艣wiadkiem na 艣lubie mo偶e by膰 ka偶dy: nie musi by膰 wog贸le katolikiem , nie musi by膰 chrzczony ani bierzmowany. Zeby zosta膰 rodzicem chcrzestnym trzeba byc katolikiem, miec chrzest, bierzmowanie... Przyjmowanie Komunii to jest dar dla Pary M艂odej, i dlatego pewnie chc膮 偶eby 艣wiadkowie przyjmowali, ale nie mog膮 do tego zmusi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czy moze ktos
zgadzam sie z poprzedni膮 wypowiedzi膮 mi tez ksiadz mowil 偶e swiadek moze byc innej wiary... ba nawet jeden ze wspolma艂偶onk贸w!

Udost臋pnij ten post

Ja s艂ysza艂am na naukach, ze 艣wiadkowie musza spe艂nia膰 jeden warunek- miec uko艅czone 18 lat- i tyle!!!!

Udost臋pnij ten post

Ja s艂ysza艂am na naukach, ze 艣wiadkowie musza spe艂nia膰 jeden warunek- miec uko艅czone 18 lat- i tyle!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艣wiadek
艣wiadek pe艂ni funkce prawn膮 a nie religijn膮, wi臋c musi miec zdolno艣膰 do czynno艣ci prawnych i tyle (czyli musi by膰 pe艂noletni, nie mo偶e by膰 chory psychicznie ect.). nie musi przyst臋powa膰 do komunni ani nic w tym stylu.

Udost臋pnij ten post

zgadzam sie z powyzszymi - na slubie mojej siostry swiadkow bylo 4 (papierki podpisywalo tylko 2), dwoje z nich nie bylo nawet ochrzczonych, podobnie zreszta jak pan mlody... do spowiedzi nie szedl zaden ze swiadkow, zaden tez nie przyjmowal komunii. i slub sie odbyl, problemow nie bylo.

Udost臋pnij ten post