Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

superpromocja

ciekawy pomysl na brokuly?

Polecane posty

jem ciagle z makaronem, czosnkiem, serem zoltym i smietana albo zapiekane z serem zoltym i mozarellą. Znacie jakis fajnieszy pomysl, w ktorym brokuly zagraja role glowna? Na jutro na obiad :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ejże stop
mam coś takiego, ale nie próbowałam, gdzieś tutaj znalazłam i przekopiowałam... POTRAWKA Z MAKARONU I BROKUŁA: Makaron (gruba forma - jakieś kokardki, świderki, czy rurki) gotuję normalnie w osolonej wodzie. Brokuła wrzucam tylko na 5 minut do posolonej i posłodzonej gotującej się wody. Ugotowany makaron i brokuł (tego dzielę na różyczki, łodygę zostawiam - świetna do sałatki z pomidora i fety) polewam takim sosikiem: na małej ilości oliwy przesmażam rozgnieciony czosnek, dodaję dobrą śmietanę, trochę wegety (wiem, że niezdrowa, ale lubię), pieprz i starty żółty ser, albo trójkącik topionego serka. filet z indyka kroję na cienkie plastry i podsmażam z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem już na talerzu. Można też bez sosiku, ale wtedy do gorącego makaronu daję troszkę masła, żeby nie był suchy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sprezynka
spruboj usmazyc je na glebokim tluszczu obtoczone w jajku i w bulce. a to przepis na obiad:potrzebujesz:piersi z kurczaka,brokuly,marchewka,kooncentrat pomidorowy,odrobina maki,przyprawy. piersi filtujesz,rozbijasz,przyprawiasz.brokuly dusimy ze starkowana marchewka,z kostka rosolowa.musi byc taka ciapa-doslownie.jak juz beda mieciutkie dodajemy koncentrat odrobine dosladzamy.farsz nakladamy na filety zwijamy w roladki.spinam wykalaczkami.obtaczam maka zwlszcza tam gdzie otworynic wtedy nie wyleci.obsmazam i dopiekam w piekaniku.ALE farszu robie zawsze wiecej bo do tego dania gotuje ryz ktory mieszam z farszem.uzywam do tego mrozonych brokulow bo jest szybciej nwet nie czekam az sie calkowicie odmroza .smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ugotuj na parze marchewkę , groch , brokuły , dodaj pomidor i ogórek .. ułóż elegancko na talerzu . W srodek daj kawałki piersi pieczonmej an ruszcie polej wszystko sosem czosnkowym i posyp rzezuchą . poza tym polecam zupke brokulową :) nie dośc ze smaczną i pozywną to jeszcze o fantastycznym kolorku :)) podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami rozpływa się w ustach :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zupka brokulowa pycha ale niestety nie mam miksera zeby zrobic z niej zupe-krem- a o taka pewnie chodzi :) Dzieki wszystkim 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fish
ja uwielbiam ugotowane brokuly na parze, dodaje tylko jeszcze 2 lyzki roztopionego maselka - polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość O KURCZE KTOŚ PAMIĘTA MOJE
DANIE TAMTO Z BROKUŁEM MAKARONEM INDYKIEM I SOSEM SEROWYM:) NAADAL TO UWIELBIAM:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość O KURCZE KTOŚ PAMIĘTA MOJE
AHAAA - TO STARY TOPIK :) :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matkoświnta
jakaś spamatorka wywindowała wszystkie zakurzone topiki, teraz modki usuwają jej wpisy, ale topiki podniesione do góry nadal wiszą na topie pomimo skasowania ostatnich wpisów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ostatnio jadłam super sałatke. brokuły(zblanszowane, podzielone na różyczki), rzodkiewka pokrojona w plasterki, jajko, szczypiorek bądz cebula czerwona i sos czosnkowy. pyszna!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aakk
NAJLEPSZA i NAJTANSZA!!!! Gotowane brokuły, na to ser feta w kostkę, na to garść prażonych migdałów. Zalać Vinegret. Obiecuje pycha!!!!! Sama się dziwiłam, że aż ta dobre wychodzi!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sawnicka
Brokuly nie za miekkie i nie za twarde, do tego jajko na twardo, polac sosem ( jogurt naturalny wymieszany z majonezem, sola, pieprzem i ziolami) Pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewrewrere
Można je usmażyć w cieście naleśnikowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tu jest dużo przepisów
na brokuły: http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=57532 A to jest z kalafiorem ale myślę, że można go zastąpić brokułem: Bomba kalafiorowa - (Húsos karfiolbomba) (EU) * 1 kalafior (ok.60 dag) * 1 marchewka * 1 pietruszka * 60 dag mielonego mięsa * 1 jajko * 1-2 łyżki mąki * 2 cebule * 2 dl śmietany * pieprz * inne przyprawy (majeranek, papryka, rozmaryn, bardzo dobry jest pieprz ziołowy) * sól * 1 sucha bułka * 5 dag tartego sera Kalafior myjemy i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez około 10 minut, następnie wyjmujemy z wody (na sito, durszlak). Po lekkim wystygnięciu, dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec podsmażania dodajemy bardzo drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę i po chwili zdejmujemy z ognia. Mielone mięso dokładnie mieszamy z jajkami, namoczoną i wyciśniętą bułką, 1 łyżką maki, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Przyprawiamy i solimy do smaku. Ogniotrwały półmisek smarujemy olejem. Po środku formujemy "kupkę" mielonego mięsa i wtykamy w nie różyczki kalafiora. Nakładamy warstwę pozostałego mięsa (formujemy coś w rodzaju półkuli). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-190 °C) na około 35 minut. Po upływie tego czasu, 1 dl śmietany mieszamy z mąką i polewamy tą mieszaniną naszą bombę. Pieczemy dalej - jeszcze przez około 15 minut. 1 dl śmietany mieszamy z tartym serem i znów smarujemy naszą bombę - zapiekamy na rumiano w lekko podwyższonej temperaturze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość meke
brokuły są bardzo zdrowe i zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym powinniśmy pożerać ich duże ilości. na temat brokułów znalazłam coś takiego http://www.female.pl/artykul/8502/Broku%C5%82y-na-Twoim-talerzu.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
brokułowa z czosnkiem średni brokuł sparzyć wrzucić do gorącej wody i gotować ok 5 min pokroić jajka ok 5 sztuk ugotować, obrać pokroić drobno 2 ząbki czosnku obrać zetrzeć na tarce najdrobniejsze oczka 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu sól, pieprz jeszcze dobra jest z brokul z serem feta. 2 brokuly(zblanszowane podzielone na rozyczki) 1 ser feta pokrojony w kostke sos czosnkowy z jogurtu naturalnego z lyzka majonezu i 3 zabkami czosnku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ugotowałam na parze brokuły, jajka ugotowałam na twardo, ogórki kiszone pokroiłam w grube plastry. Majonez wymieszałam ze śmietaną i odrobiną czosnku i soli, w tym maczałam pojedyńcze elementy sałatki. Do tego spód do pizzy z odrobiną sera żółtego i przyprawy do gyrosu jako pieczywo (uwielbiam pieczywo do sałatek). Zjadłam. Jestem zadowolona :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja jadłam pyszną roladę z nadzieniem brokułowym dokładnego przepisu jeszcze nie mam, ale tak ogólnikowo to brokuły gotuje się do miękkości, robi się z nich papkę, dodaje rozbrobnione orzechy włoskie, doprawia gałką, chyba czosnkiem i jeszcze czymś, ale nie pamiętam czym:-), robi się cisto jak na pizzę i farsz rozsmarowuje i zwija roladę i do piekarnika dziewczyny niebo w gębie! jak zdobędę dokładny przepis to go tu wrzucę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość...
Sałatka brokułowa: robię ją co tydzień. - brokuły ugotowane na parze - czerwona papryka - 1 szt. (obrana ze skórki lub nie) - 2 pomidory (po wyparzeniu ściągnąć skórkę) - 3 jajka ugotowane na twardo - kukurydza z puszki - groszek z puszki Brokuły przed ugotowaniem podzielić na różyczki, paprykę, pomidory i jajka pokroić w kosteczkę, dodać kukurydzę i groszek Sos: - 3 kopiaste łyżki majonezu - 5-6 łyżek kefiru (zamiast kefiru może być jogurt naturalny a nawet zsiadłe mleko), jesli ktoś lubi tłusto daje mniej kefiru. - 2 płaskie łyżeczki soli - troche pieprzu - 1 i pół łyżki musztardy (jesli jest b. ostra to trochę mniej) - 2 ząbki czasnku - zmiażdżyć Wszystkie składniki sosu wymieszać, zalać nim warzywa i ponownie dobrze wymieszać. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×