Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka ja sobie

i znów problem - alimenty

Polecane posty

Gość taka ja sobie

Siedzę i własnie myslę co dalej robić , bo ręce mi juz opadaja. Jestem po rozwodzie 4 lata, sama wychowuję 7-letniego syna , ojciec dziecka od 4 lat nie kontaktuje sie z nim w ogóle, nie mam pojecia gdzie mój ex przebywa i nikt z jego rodziny nie chce mi udzielić takiej informacji , od 8 miesiecy zalega z alimentami , zgłosiłam to do komornika postępowanie w toku ale efektów żadnych , co jakis czas przychodzi pismo że zajełi kolejne konto ale żadnych wymiernych skutków tych zajeć nie ma. Pracuję , biorę dodatkowe zlecenia i nie przymieram głodem , ale wychodzę z założenia że wychowując dziecko nie chodzi tylko i wyłącznie o jedzenie , chcę syna zabezpieczyc finansowo , opłacam zajecia dodatkowe.nigdy nie podwyższałam alimentów- 350 zl. Sama kupuję prezenty , opłacam wyjazdy wakacyjne , po za alimentami nic ponadto ne było nawet kontaktów. Co mam zrobić / zastanawiam sie czy złożyć wniosek o podniesienie alimentów a następnie wezwać dziadków (rodzice ex) do płacenia . To ludzie zamozni , dla nich 350 zł to śmieszna kwota , może to jakos wpłynie na ich syna. Czy ktoś mógłby mi doradzić w tej sytuacji ? Może któraś z was była w podobnym położeniu?

Gość taka ja sobie
nikt nie był w takiej sytuacji ?

Gość margaryna sloneczna
tak zrob pozwij dziadkow i zazadaj wyzszych alimentow , jezeli nie umieli wychowac syna to beda placic za jego "bledy" tylko zadaj duzych aliumentow bo sad napewno troche pomniejszy. I pamietaj ze nie mozesz sie zapracowac na smierc a dziadkowie jak maja to moga placic.

Gość taka ja sobie
uważam że to ojciec mojego dziecka powinien płacic i sprawa o alimenty od moich ex-teściów ma raczej skłonic go do tego aby płacił. Czy najperw powinnam podwyższyc alimenty w sądzie na jednej sprawie? a następnie założyć dziadkom?

Gość taka ja sobie
dzięki serdeczne :) już sie do nich odezwałam

Gość możesz śmiało skierowac
sprawę do Prokuratury za uchylanie się od obowiazku alimentacyjnego - art 209 kk. Moze przestraszy się perzepktrywą pobytu w Zakładzie Karnym i zacznie w końcu płacic alimenty

Gość możesz śmiało skierowac
przestraszy się perspektywą - miało byc:)

Na co jeszcze czekasz , koniecznie napisz pismo do prokuratury , ze drań nie płaci alimentów. żeby złozyć takie doniesienie i żeby prokuratura zajęła się taka sprawą wystarczy, że \"tatuś\" 3 miesiące zalega z płątnością . Zaraz się pojawi a jak dalej będzie nieuchwytny to prokuratura rozesle listy gończe i go znajdzie. A swoją drogą napisz pismo ( listem poleconym) do rodziców \"tatusia\" , że jesli nie zobowiążą synka do obowiązku wobec dziecka to złozysz wniosek o alimenty żeby oni płacili . Może to coś pomoże.

Gość taka ja sobie
serdecznie dziękuje za odpowiedź . wahałam sie z tymi rodzicami ale rzeczywiście powinno to poskutkować . nnie miałam pojęcia że powinnam wysłać do nich takie pismo, a teraz po porstu to zrobię