Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość waznedlamnie000

Pierwszy raz/ ANTYKONCEPCJA

Polecane posty

Gość waznedlamnie000

Czesc. Chcialabym sie dowiedziec jaka jest skuteczna metoda antykoncepcji? Mam 17 lat. Nie chce brac tabletek, bo nie chce isc do lekarza. Slyszalam ze prezerwatywy nie sa czesto skuteczne. A jak jest z plastrami? Jak to jest przezyc swój pierwszy raz? Bardzo boli?

Po plastry też musisz iśc do lekarza. Twój wiek jest w sam raz na wykonanie pierwszej cytologii - to dla Twojego zdrowia.

Gość waznedlamnie000
A co to za badanie? Wstydze sie isc do lekarza ;/

To pobranie wacikiem bądź szczoteczką wydzieliny z okolic szyjki macicy. Nie boli. A dzięki wynikom okresla się grupę, wg której klasyfikuje się ew. podejrzenia i schorzenia.Nie bój się, bo nie ma czego a co do wstydu - zaznacz ginekologowi, że to Twoja pierwsza wizyta, na pewno podejdzie do Ciebie łagodnie i wszystko Ci wyjaśni dbając, byś nie czuła się skrępowana.

Gość waznedlamnie000
Chyba narazie nie chce isc na te badanie :) Tylko mam problem z antykoncepcją, nie chce wpaśc.. Doradzcie mi cos:( A duze jest ryzyko z prezerwatywa?

Widzisz, ja też nie chcę ale zdaję sobie sprawę, że to ważne. Na razie nie chcesz wpaść a kiedyś możesz zacząć chcieć mieć dziecko- cytologia pozwala także wykryć schorzenia przewlekłe mogące doprowadzić do niepłodności (np zaawansowana i nieleczona grzybica, która nie zawsze daje oczekiwane objawy). Cytologia pozwala też wykryć komórki rakowe. Mylisz się jeśli myślisz, ze to dotyczy tylko starszych osób(zazwyczaj tak jest, ale nie zawsze), albo wyłącznie \"innych, nie Ciebie\".Prezerwatywa stosowana zgodnie z ulotką jest bezpiecznym zabezpieczeniem. Zdarza się jednak, że pęka. Więc jest zdecydowanie mniejpewna niż tabletki czy plastry.

Gość waznedlamnie000
aha.. a jak chłopak załozy 2 prezerwatywy? Slyszalam ze tak jest bardziej pewne, ze w razie jak jedna pęknie to druga bedzie cała i nic sie nie dostanie.. co o tym sadzisz? Ja jestem wogole nie doswiadczona :( I nie wiem jak bedzie moj pierwszy raz wyglondał. Ale chce tego. Moj chlopak juz robił to 4 razy. I dlatego mi glupio, bo jestem dziewica i niewiem co i jak

Eeee, źle słyszałaś, to może właśnie spowodować pęknięcie. Prezerwatywę należy stosować zgodnie z ulotką - a tam wyraźnie napisane jest że stosuje się jedną. Stosowanie niezgodne z ulotką może doprowadzić do nieoczekiwanych rezultatów (do pęknięć, przetarć - między innymi)

Gość waznedlamnie000
I teraz jak bede odbywala stosunek zamiast sie cieszyc chwila, bede sie martwic czy nie zajde w ciaze :( A wszystkie tabletki sa na recepte ;/

Wszystkie, bo to hormony.W aptece możesz podpytać o globulki plemnikobójcze dopochwowe - które można stosować wraz z prezerwatywą (nie wszystkie można!).Zawsze to dodatkowe zabezpieczenie.

Gość waznedlamnie000
A to jest bez recepty? Ile to koszyuje? Wtedy nie ma szansy na zajscie w ciaze?

Ni ma antykoncepcji, która chroni w 100%ach. Jedyną jest wstrzemięźliwość, czyli brak współżycia.Ceny są zróżnicowane.Globulki + prezerwatywa to pewniejsze zabezpieczenie niż użycie tylko 1 z nich ale żadna antykoncepcja nie zagwarantuje Ci braku ciąży w 100%ach.

Gość waznedlamnie000
A dni niepłodne? Kiedy sie je ma? Napisz mi tak prosto bo nie zabardzo wiem o co chodzi ze stronek internetowych. Kolezanka mi powiedziala ze w 3 dzien okresu? ...?

Gość waznedlamnie000
Niepotrafie sama zaobserwowac. Niewiem wogole o co w tym chodzi ;/ Musze pogadac chyba z moich chlopakiem o antykoncepcji, ale On proponowal tylko prezerwatywe. I mowi ze to starczy. A ja mam obawy ;|

Gość waznedlamnie000
Szkoda ze tak malo osob sie przylacza do tematu :(

Pocczekaj do jutra, trochę późno już.Dobranoc

Gość waznedlamnie000
dzieki za rady. dobranoc:*:*

jak dla mnie to powinnaś iść do lekarza, tak jak mówi ngLka . taka wizyta to nic strasznego, wiem że sie denrrwujesz, jeszcze pamiętam swojego strach, było to kilka lat temu, po moim 1 razie, nie miałam miesiączki i myślałam że to ciąża, więc widzisz podwójny stres! ale dobrze by było jakbyś poszła teraz, przed tym wydarzeniem i powiedziała że chciałabyś zabezpieczyć sie najpewniejszym środkiem, czyli tabletki lub plastry. naprawd ę taka wizyta to nic strasznego! jeżeli nie chcesz to pozostają prezerwatywy. nic sie nie powinno stać jeśli będziecie ich używać zgodnie z instrukcją. jeżeli bardzo sie boisz tej wpadki to zróbcie to tuż po twoim okresie, albo tuż przed następnym, wiem że to żadna metoda, ale jest zawsze większa szansa że ominiecie owulację. ja też stosuję gumki i nic sie nie dzieje. tylko pamiętaj nie pozwalaj na przerywany, facet nie może w ciebie wchodzić bez gumki bo to może sie ciążą skończyć. naprawdę ciesz sie tą chwilą a nie myśl o ciąży, niewarto!

Gość waznedlamnie00
Dzieki za rady:) Zrobie to zaraz po okresie PATENTEX OVALN + gumka chyba bedzie rozwiazaniem :) Tylko mi zawsze jakois dziwnie sie koinczy okres. Jeszcze mam pod koniec jakies brudzenia, to całkiem po nim moge to zrobic? Czy w czasie koncowki (brudzen) miesiaczki??