Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inninis

mam problem techniczny z magisterka

Polecane posty

Gość inninis

Chodzi o to, że w spisie treści nie mogę wyrównać numerów stron tz Rozdział 1....................1 Rozdział2.....................2 Rozdział3.....................3 Jak to zrobic zeby były równo te numery? Jesli ktos moze pomóc bardzo prosze.

Gość allicjja
chyba musisz wyjustowac akapit

Gość inninis
jak wyjustowac akapit? justuje tekst ale to nic nie daje, a jak sie justuje akapit?

Gość allicjja
no wlasnie myslam,ze tak samo jak tekst

Gość inninis
ale gdzie te tabulatory jak caly czas sa kropki tekst............numer

Gość inninis
kurcze nikt nie pisal pracy zadnej?

Gość cv vf vv
zaglosowalam:) ladne zdjecie:) napisz tylko jak z tym spisem tesci... bo niedlugo sama bede musiala go napisac:)

Gość 2*2
najprościej jest zrobić tabelę w którą się wstawia spis treści. Na kżady rozdział jest jeden wiersz a potem się ukrywa linie tej tabeli a teks równa w odpowiednią stronę wg uznania, wielokrotnie tak robiłam i było ok, powodzenia

Gość inninis
z ta tabela tez niegłupi pomysl ale chcialabym wiedziec jak z tymi tabulatorami, tez zaglosowałam :)

Najprostszy sposób: Musisz zdefiniować nagłówki, np. jako nagłówek 1, 2 i 3 (w zależności od tego co chcesz żeby ci spis pokazywał - w sensie poziomów punktów i podpunktów, np. 1. ..... - nagłówek 1, czyli to Rozdział 1 1.1. ..... - nagłówek 2, czyli to Rozdział 1.1 1.1.1. ..... - nagłówek 3, czyli to Rozdział 1.1.1 2. ..... - nagłówek 1, czyli to Rozdział 2 itd., a potem wchodzisz we WSTAW -> Odwołanie -> Indeksy i spisy - > Spis treści i dajesz OK i powinno ci wszystko wskoczyć automatycznie. Może ci się rozwalić numeracja, ale wtedy po prostu ustaw ją używając Malarza Formatów i będzie OK.

A i jak coś dodasz lub przestawisz to zaznaczasz utworzony Spis treści i po prostu z prawego wybierasz: Aktualizujesz pola Tyle :)

Gość inninis
wszystko spoko i bardzo dziekuje tylko krropek mi nie chce wrzucac jest równo a jak daje na ta funkcje tabulatory i zaznaczam kropki to nic sie nie dzieje

inninis -> zrób tak jak Ci napisałem, masz rożne rodzaje rozdziałów: 1.text ..................... strona 1.text ______________ strona 1.text strona I jeszcze jedno co się przyda do pracy: nie pozastawiać na końcu samotnych liter tj. a w i z o u stosujcie tzw. twarde spacje zamiast bo wystarczy że w usuniecie jeden wyraz a potem macie takie dziury w tekście. twarda spacja to kombinacja: Ctrl+Shift+\'spacja\' widoczna jest jako kółeczko (znaki ukryte), bo uniemożliwia złamanie wiersza pomiędzy nimi. 1 klik PLIIISSSS -> to nie patent tylko obsługa offica sie kłania :)

Gość inninis
3 grosze ten Twój sposób troche trudny, ale dalej nie radze sobie z kropkami ze sposobu 1klik

Gość inninis
udalo sie udalo jestescie kochani :) :) :) buziaki

Gość inninis
aaa a ta twarda spacja to tak dokladniej mozesz napisac??

Gość eeeeeeeeeeeee
3 grosze - do wdow trzeba makro ustawic, a nie recznie twarde spacje wstawiac. ale spoko, jak ktos jest amatorem ale o twardych pamieta to i tak bedzie ok. :)

Gość inninis
nie dziekuje 15 czerwca bede sie pocic

Gość inninis
z ta spacja to wlasnie o makro mi chodzi ale to chyba wyzsza szkola jazdy, w kazdym razie jak komus sie chce opisac to bylabym wdzieczna bo recznie to robie ale troche to duzo roboty

Gość eeeeeeeeeeeee
inninis - umiesz robic jakiekolwiek makra? czy w ogole jestes zielona? bo to zmienia postac rzeczy przy tlumaczeniu :D

Gość eeeeeeeeeeeee
a propos spisu - powinien byc automatyczny

Gość inninis
raczej zielona, ale z kropkami sobie poradzilam ;)

Gość eeeeeeeeeeeee
hm, ale w koncu zrobilas spis automatyczny czy nie? :)

eeeeeeeeeeeee -> można i makro, ale po co sobie życie utrudniać? To raz, a dwa jak ktoś rzadko korzysta to słowo \'makro\' niewiele mu powie. 1 klik PLIIISSSS -> zauważ że jesli masz wstawiane kropkami ................ to co jakiś czas office wstawia ci coś takiego ... ... ... a tu masz to z głowy, robisz raz i o wszystkich poprawkach nie musisz już pamiętać. Po za tym korzystając z nagłówków nie musisz sprawdzać czy nie przekręciła się nazwa rozdziału i masz wszystko na gotowe. inninis -> twarda spacja czyli gdy piszesz \"jesteś w lesie\" normalnie na końcu wersu możesz mieć tak \"jesteś w lesie\" a z użyciem twardej spacji masz tak: \"jesteś w lesie\" :)

Gość inninis
no nie

Gość inninis
ja wiem co zanczy twarda spacja chodzi mi o to jak zrobic zeby sie robila automatycznie

Gość eeeeeeeeeeeee
3 grosze - "można i makro, ale po co sobie życie utrudniać" zartujesz sobie czy naprawde uwazasz, ze wcisniecie jednego guzika (ktory zreszta bedzie juz zawsze do dyspozycji) poprawiajacego CALA prace bez przeoczenia to utrudnianie sobie zycia? jak dla mnie utrudnieniem jest sprawdzanie 10 czy 100 stron, czy aby zawsze twarda wstawilam i czy nie ma wdowy :O