Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nina 19999

ginekolog pierwszy raz!!

Polecane posty

Gość nina 19999

CZESC Wszystkim mimo ze jestem juz dorosla mam zamiar isc do ginekologa i to bedzie moj pierwszy raz mam zamiar poprosic o tabletki anty i prosze was o pomoc! czy ginekolog bedzie mnie badal jesli nie przyszlam z zadnym problemem tylko po tabletki?? golicie sobie przed pojsciem do gina?? prosze o odp

Gość yhy
bedzie cie badał (musi to zrobic)...powinien zrobic ci badanie cytologiczne...jesli sie na codzien nie golisz to nie gól sie przed pójsciem do lekarza

musi cię zbadać! to jest podstawa! przede wszystkim żeby sprawdzić, czy wszystko rozwinęło sie prawidłowo (typu jajniki), czy nie masz jakiegoś zakażenia i wykluczyć ciążę. poza tym zrobi cytologię (jeżeli nie jesteś dziewicą). powinien też wykonać usg ginekologiczne, zeby dokładniej ocenić stan narządów wewnętrznych. powinin dać skierowanie na badanie hormonów (ale to się rzadko zdarza żeby dawali). badanie jest konieczne. nie musisz się golić, to wcale nie jest potrzebne. jeżeli sie bardzo denerwujesz radzę sobie spisać na kartce wszystkie ważne dane, np. data ostatniej miesiączki, od kiedy miesiączkujesz, czy były jakieś choroby w rodzinie (typu rak piersi, czy szyjki macicy), po co przyszłaś, o co byś ewentualnie chciała zapytać. wiem banały, ale jak sie człowiek zdenerwuje to zapomina. ja zawsze chodzę z taką ściągą :)