Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nauczycieleczka

Ile powinien zarabiać nauczyciel w Polsce?

Polecane posty

czemu nie podoła???normom przewidzianym dla jego grupy wiekowej??? do pójdę do poradni(choć sama jestem pedagogem specjalnym) zdam sie na opinie specjalisty...obnizy próg wymagań ale zgodnie z tym co książka pisze...wymagać to nie znaczy chcieć piatek i szóstek...ja chcę umiejętności dostosowanych do możliwości...dziecka a nie szkoły...

Gość nauczycieleczka
Właśnie wróciłam z pracy i padam z nóg. Miałam dziś 6 lekcji i ostatnią ledwie przeprowadziłam, ale to może zrozumieć tylko nauczyciel. Przeczytałam kilka wypowiedzi i ogarnęło mnie zdumienie w jaki sposób ludzie rozumują i porównują nasz zawód do pani siedzącej w biurze, która pracuje wśród papierków i komputera. Ja muszę przekazać wiedzę ok 30 uczniom a później ją sprawdzić. A wracając do tematu, uważam że my nauczyciele powinniśmy na obecne warunki zarabiać około 3 tys. na rękę. Za co mamy się dokształcać, za co kupować książki za co np. jechać na wakacje, za co się rozwijać. Przepraszam bardzo ,ale nauczyciel to nie jest osoba która powinna dorabiać na bazarze lub wieczorami sprzątać mieszkania. Nauczyciel ma się doskonalić i rozwijać swoje zainteresowania, by jeszcze bardziej pomagać uczniowi.

Gość nikt ci nie broni
panie z biura dni spedzaja na kafeterii :O

Lekcja ekonomii nr 2. Nic nie ma na świecie za darmo. Przecież w tej chwili rodzice też płacą za szkołę. Tylko czynią to drogą okrężną. Zamiast iść do sekretariatu i raz w miesiącu opłacić czesne płacą podatki które po przejściu przez setki rąk (a każda z tych rąk coś dla siebie uszczknie) trafiają do nauczyciela. A pytanie do nauczycieli. Jeżeli płacą wam tak marnie zmnieńcie pracę.

a moje dziecko jeszcze jest w szkole,....wróci padniete bo wysłuchało nauk co najmniej sześciu nauczycieli...i musi odrobić lekcje i jest głodne,spocone i może czeka je skoliza od ślęczenia przy biurku...ble...ble... ble...

Gość nauczycieleczka
Jak mam zmienić pracę skoro jestem nauczycielką, czy w wieku 40 lat mam się stać adwokatem?

Gość nikt ci nie broni
1967 widac ze z ciebie taki typ mamusi co dla nosi plecaczek za swoim dzieckiem i mowi jaki to swiat i ludzie sa ble bo cos chca od jej ukochanego dziecka :O

\"nauczyciel to nie jest osoba która powinna dorabiać na bazarze lub wieczorami sprzątać mieszkania\" Można dorobić np korepetycjami - wyjście genialne dla nauczyciela, tylko trzeba chcieć :o

sheenka czy po pracy swojej podejrzewam ze bardzo dobrej bierzesz prace zlecone do domu lub biegasz po chatach swoich klientów?

Ja proponuję przyjrzeć się historii usług stomatologicznych. Za komuny były za darmo. Długie kolejki, znajomości, kiepska jakość. Po urynkowieniu miła obsługa, światowa jakość zero kolejek. Słyszał ktoś o strajkujących stomatologach?

nikt ci nie broni---chcesz brać udział w dyskusji to przeczytaj posty wstecz:D wyrwane z kontekstu zmieniają sens...... jeśli chcesz to mogę o sobie...wracam z pracy,zmęczona,głodna.....chodzi mi o to ,że w takiej samej sytuacj ijeśli chodzi o zmęczenie gdy wracamy z pracy jesteśmy i my i nauczyciele i dzieci... no chba ,że według ciebie one tam poszły leżakować....

Gość nauczycieleczka
Nie wszyscy nauczyciele mogą udzielać korepetycji, bo nie na wszystkie przedmioty jest popyt. Nauczyciel wf, techniki, informatyki, geografii, religii, wiedzy o kulturze, pp, po, historii nie dorobi sobie na korkach.

Czy idąc na studia pedagogiczne wiedziałaś że nauczyciele zarabiają kiepsko? Ja bym naprawdę chciał żeby wreszcie urynkowić to wszystko. Prawie wszyscy narzekają na swoje zarobki ale to tylko wolny rynek może zweryfikować wartość usług. Wolny rynek a nie jakieś tam socjalizmy unioeuropejskie

Gość nauczycieleczka
Jestem nauczycielką od 17 lat, skończyłam studia o określonym kierunku i podjęłam pracę w małym miasteczku. Od początku było trudno , ale obecnie żyje się tragicznie, nie starcza mi na podstawowe opłaty.

życie po zyciu---skoro tak jedziesz to ok. Pare lat temu plomba u stomatologa kosztowała 70 zł. Jak urynkawiac to po całosci a jak??!!!to ja tez poporsze 70 zł za 45 minut .70 złx 6godzin dzienniex5 dni xśrednio 4 tygodnie. Czemu nie.Zapłacisz za taka edukacje???

Gość nauczycieleczka
5040 zł super zarobek.

Gość Hej to może wszyscy nauczycie
le odejdą z pracy tak, jak lekarze? Zastanawiam się co mają do powiedzenia na ten temat zwolennicy radykalnych rozwiązań

płatne studia!!!! kasa do budżetu państwa!!! godziwe zarobki,kontrakty lojalnościowe!!!! a nie za nasze pieniądze wykształcenie i do Irlandii!! cały świat tak ma....

Oczywiście że zapłacę. Jak mi będzie za drogo poszukam kogoś kto wykona tę pracę za mniejszą sumę. Jeżeli nie znajdę będę zmuszony albo zapłacić albo zrezygnować. Kupując samochód patrzę na leksusa ale kupuję opla.

i powinni oddać pieniądze za to ,że państwo ich wykształciło...a nie domagać się podwyżek...

każda praca jest wartościowa,każda powinna przynosić dochód,niewymierne jest to--- za obraz ktoś bierze 120 tys. bo jest wziętym naturszczykiem a po zrobieniu doktoratu ktoś miesiecznie ileś tam...prawa ekonomi..popyt-podaż.....czy wartościowszy jest zdolny czy pracowity?????

No ja tak dalej pójdzie to nie tylko nauczyciele i lekarze uciekna do irlandii lub gdzie indziej. A moze to byłoby niezłe, w koncu ktos moze z tej zakichanej warszawki ruszyłby głowa, ze naród wieje gdzie pieprz rośnie.Tak cos koło jeszcze 8 milionów rodaków na emigracji zarobkowej chyba by wystarczyło zeby panowie magnaci w garniturkach od versace zaczeli cos jarzyc!!!!

No ja tak dalej pójdzie to nie tylko nauczyciele i lekarze uciekna do irlandii lub gdzie indziej. A moze to byłoby niezłe, w koncu ktos moze z tej zakichanej warszawki ruszyłby głowa, ze naród wieje gdzie pieprz rośnie.Tak cos koło jeszcze 8 milionów rodaków na emigracji zarobkowej chyba by wystarczyło, zeby panowie magnaci w garniturkach od versace zaczeli cos jarzyc!!!!

No i bardzo dobrze że stomatolog jeździ leksusem. Mechanizm powinien być taki że jeżeli jakiś fach jest popłatny to szkolą się nowi fachowcy i ceny usług spadają. Dlatego trzeba walczyć z naturalną tendencją do tworzenia korporacji zawodowych a bajki korporacji o dbaniu o właściwą jakość usług zbywać milczeniem. Tu jest właśnie rola państwa roz...dzielać korporacje i dbać o wolny rynek. A nie zbierać podatki i rozdzielać na lekarzy, szkoły domy starców, kulturę , sport ble ble ble i co tam jeszcze.