Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika77714

Ból głowy w ciąży

Polecane posty

Gość Monika77714

Dziewczyny jak radzić sobie z bólem głowy w trakcie ciąży.Wiem,że nie wolno brać leków przeciwbólowych.Jestem w 4 tygodniu prawdopodobnie,dzisaj miałam atak migreny i musiałam przemęczyć sie cały dzień w pracy.Jak przetrwać przez całą ciążę,głowa lubi często mnie boleć.

ale ciaza tez sprzyja takim bolom..musisz to jakos przetrwac ..ale najlepiej spytaj ginekologa co mozesz brac na to bo to nieprawda ze nie mozna nic brac. pamietaj twoje samopoczucie posrednio wpywa na dziecko wiec jesi masz silne bole to powiedz mu o tym po co masz sie meczyc.nie wiem czy paracetamolu nie mozna.. ztego co wiem to paracetamol, apap mozna........

Potwierdzam - paracetamol nie jest przeciwskazany. Oczywiście wcześniej skonsultuj się z lekarzem..niech powie Ci jaka jest \"bezpieczna dawka\"

Ja też cierpie na migrenowe bóle głowy i mój gin powiedział, ze paracetamol mogę zażywać.

nie chciałabym tego potwierdzić, bo nie znam wszystkich leków na paracetamolu. Ale te ogólnie dostępne przeciwbólowe napewno tak. Ważne, żeby nie brać ibuprofenów itp. (te nie są zresztą z paracetamolem...)

Gość Alexxxa
Mamo trójeczki - nie masz racji. Ibuprom jest dozwolony w ciąży, oprócz III trymestru, bo może opóźnić akcję porodową. Niestety, przy silnych migrenowych bólach paracetamol jest całkowicie nieskuteczny i można go sobie podarować.

Gość bziczek
też przyplątały mi sie bóle migrenowe - nasilone właśnie w czasie ciązy. Ginka powiedziała, że powinnam spróbować wypić czarną kawę z wcisniętą cytryną. Podobno działa a lepsze od brania leków (mi zazwyczaj pomagają 2 tab apapu, jeśli wezme od razu na początku).

Nie mam monopolu na rację, dlatego odesłałam do lekarza. W zasadzie w ciąży to i z witaminami nie ma żartów. Stosowanie leku podczas ciąży i karmienia piersią: Stosowanie ibuprofenu w czasie pierwszych 6 miesięcy ciąży jest dozwolone wyłącznie na zlecenie lekarza. Nie należy stosować w ostatnim trymestrze ciąży, gdyż może powodować wady płodu i komplikacje w czasie porodu. Nie należy stosować leku w okresie karmienia piersią. Czyli nie można przez pierwsze 3, ostatnie 3, to w zasadzie 6 miesięcy chodzi się z bólem:D

Gość a ja myślałam...
że mam migreny,że boli mnie głowa ze zmęczenia,zmian pogodowych...a to ciśnienie mi tak rosło...! W ciąży to niebezpieczne,ale przekonałam sie o tym trochę póżno...

Ja też mam migreny i mój lekarz potwierdził że nie wolno brac nic co ma związek z Ibuprofenem, natomiast Apap i Paracetamol jak najbardziej (to samo daje się małym dzieciom na gorączkę). Leki te rzeczywiście nie pomagają przy silnych bólach głowy, wieć trzeba je wziąć jak się czuje że migrena się zaczyna (ja to najczęściej już czuję dzień przed, wieczorem). A prawda jest taka że na silną migrenę, jak się już rozwinie to nic nie pomaga. Ja wtedy cały dzień leże, wymiotuję i umieram, o pójściu do pracy nie ma mowy. Trzeba przetrwać.

Gość Bzdura mamo 3jaczków
Ibuprofen we wczesnej ciąży moze uszkodzic płód, mozna brac tylko paracetampl ( apap, panadol ) i tylko w razie silnego bólu, pół taqbletki

Gość to było do alexy - sorki

Gość ibuprofen
czytałam artykuł na temat ibuprofenu w ciazy, amerykańkikie badania, niestety nie można go brac w ciazy, może powodować poronienie lub znaczne uszkodzenia dziecka. niestety przeszukałam zakładki w kompie, ale link zaginął i niestety nie mam nic na potwierdzenie moich słów. W każdym razie nie brałam ibuprofenu tylko apap.

Gość ibuprofen
sorki - amerykańskie miało być

Gość ..nicole ola
mozbna paracetamol w najnizszej dawce ale po 12 tygodniach ciazy

Oj tak ,na poczatku ciazy mialam bole glowy wlasciwie codziennie,ale nic nie bralam,jakos wytrzymalam