Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lutówka27

LUTY 2008 !!!

Polecane posty

w tym roku to moja druga ciąża więc u mnie z aktywnością jeżeli chodzi o jakieś sporty kiepsko!!! W ogóle to nic mi się nie chce, mam nadzieje że lada moment to się zmieni :) W końcu to 14 tydzień.

lula moja aktywność fizyczna ogranicza się do minimum;-) spacery i to jak zrobię jakiś dłuższy to czuję się jak po maratonie..bardzo szybko się męczę..mam nadzieję że to trochę minie bo chciałabym na basen zacząć chodzić regularnie..bo jak mi przyjdzie rodzić z taką kondycją jak teraz to kiepsko to widzę ;-) a u nas dalej pochmurzone i siedzę w domu :-(

Ja też nie mam za wiele sił, ale strasznie mi brakuje intensywnego ruchu. Myslę, że z czasem siły wrócą, tylko nie wiem czy można robic cos bardziej intensywnego. Chyba zapytam lekarza na nastepnej wizycie. Bo spacery mnie potwornie nudzą i mam ich dość.

Ja z kolei nie chcę robić nic bardziej intensywnego ;) i nie wynika to z lenistwa tylko z lęku :) Klara ja też szybko się męczę zwłaszcza że mam już naprawdę bardzo niezły brzuszek ;)

Dziś robiłam zdjęcia brzuszka :) rośnie w oczach :) jak chcecie to Wam prześlę :)

prosimy o fotkę :) co do aktywności fizycznej, to sportów raczej nie uprawiam, bo brak sił, chyba, że z mężem ;p, a tak to generalnie spacerki po podwórku i bieganie za synkiem, wracam na te nasze 3 piętro padnięta, a jeszcze często muszę go ostatnio zanosić :(

Zapka wysłałam ci fotkę brzucha :) to 14 tydz, jak będziesz miała swoją to też czekam :)

Wiecie, zuważyłam u siebie pewien \"skutek uboczny\" ciąży. Od tych hormonów mam super paznokcie. Dawno nie miałam takich twardych płytek, no i rosna jak zwariowane. Fajnie. Ja dzisiaj nie mam apetytu. Wczoraj sobie zaplanowałam co bym zjadła i poza śnaidaniem nic nie zrealizowałam. Może to dobrze, bo ostatnio zdyt duzo jem. Chyba czas to unormować. Ale najbardziej mnie cieszy, że nie mam ochoty na słodycze, bo w tej kwestii to potrafiłam się wykazac.

Nikita27- u mnie NT było 1.1 i gin powiedział, że to dobry wynik. Ja dzisiaj miałąm straszne mdłości i musiałąm przystanek wcześniej wysiaść z autobusu. POza tym zasypiam na stojąco bo pogoda do niczego, leje :( Stwierdzam, że jest mi ciężko nawet po sklepach chodzić a to już coś :) Mąż sie śmiał, że to akurat całkiem nienajgorsza zmiana :)

Hej Mamba! A w którym tygodniu jesteś? Ja już na szczęście nie mam mdłości. Ale też mi się dały we znaki.

Hej dziewczyny! A w którym tygodniu mialyście robione tą przezierność karkową? Mi lekarz we wniosku z badań genetycznych napisal: struktury płodu w trakcie badania prawidlowe, adekwatne do wielkości ciąży! Ale wcale mnie to nie pociesz, moje NT w 13 tyg to 2.8 mm, a to ponad norme z tego co czytalam, bo norma jest do 2,5 mm. Czekam na wyniki z krwi. ALe jestem przerażona strasznie, od wczoraj nie moge o niczym innym mysleć... Gdybym mogla cofnąć czas, chyba nie poszlabym na te badania genetyczne...

Nikita nie martw się na zapas. W końcu lekarz, który sie na tym zna napisał, że jest w normie. Będzie dobrze!

Hej Dziewczyny!:) Cały dzień przespałam, pogoda ciężka jak cholera, głowa boli dosłownie i w przenośni. Nikito, jestem w szoku, że trafiłaś na takiego gbura. Mnie przyjmował młody lekarz i był kontaktowy, tłumaczył mi wszystko (na pieczątce nazwisko Halec Wojciech). Zaraz napiszę ci dokładnie jakie opisy dostałam z usg i badań krwi. Na początku wizyty ten lekarz przeprowadził ze mną wywiad niemal genealogiczny i wypytywał czy rodzice żyją, czy są zdrowi, czy mam z mężem dzieci, czy mamy rodzeństwo, czy nasze rodzeństwo ma dzieci, czy miałam poronienia itp. Ja odpowiadałam, a lekarz robił sobie taki rysunek-wykresik. Potem, po usg pytałam ile i gdzie mam płacić, a on mi powiedział, że wciągnął mnie do kartoteki i nie płacę ze względu na jedną nieudaną próbę w zeszłym roku (wtedy płód mi obumarł w 7 tygodniu). Tam była też pielęgniarka i mówiła przed badaniem, żeby aż tak nie przejmować się wynikiem takiego badania, bo mieli pacjentki, których dzieci miały NT-6 mm i okazywało się potem, że rodziły się zdrowe. A teraz cały opis z usg: \"Rp (+), kończyny symetryczne, kształt i ułożenie dłoni typowe. Tp 161/min/miarowe. CRL=54 mm c.o.12,0 Hbd; NT= 1 mm; NB - obecna. Uwidoczniono sierp mózgu. Żołądek jednokomorowy, poniżej przepony. Pęcherz moczowy obecny. Pl. Ściana tylna. Ujście wewnętrzne szyjki zamknięte. DV- przepływ prawidłowy. Wnioski: Struktury płodu w trakcie badania prawidłowe - adekwatne do wielkości ciąży. Nie uwidoczniono typowych markerów genetycznych obecnych w danym tygodniu ciąży\" A to mam napisane na teście podwójnym krwi: \"Kalkulacja indywidualnego ryzyka (wiek + test podwójny +NT) wykazuje niskie ryzyko wystąpienia Trisomii 21 i nie stanowi wskazania do amniopunkcji. Wynik nie jest ostateczną wartością diagnostyczną. Dalszą diagnostykę wad strukturalnych stanowi szczegółowa ultrasonografia położnicza około 18-20 tygodnia ciąży\". Mam nadzieję Nikito, że twoje badania również okażą się dobre. Jeju, zmęczona jakaś jestem, uciekam do łóżka. Nie miałam dziś nawet siły, żeby coś ugotować na obiad. Teraz mam zachcianki na ogórki konserwowe i chińszczyznę. Nie wiem czy wiecie, ale nie wolno brać witamin, w których jest kwas foliowy razem z tabletkami folik. Stężenie kwasu foliowego będzie za duże, a to nie zdrowo i może powodować rozszczepy u dzieci. Usłyszałam to od kuzynki, której z kolei powiedziała to pani pediatra. Pozdrawiam Was Ciężarne Gwiazdeczki!:)

nikita 27 myślę że nie powinnaś się denerwować :) napewno wszystko będzię dobrze :) ja miałąm w 12 tyg przezierność karkową :) kolorowych snów dla Was wszystkich :)

AnnaSzn - dzieki, że tak szczegółowo to opisałaś. Bedę miała do czego porównac moje badania. A tu u nas znowu mało się dzisiaj działo.

Do AnnaSZn: nie wiem jak to możliwe ale mnie przyjmował ten sam lekarz. Może mial zły dzień,nie wiem. Był strasznie nieprzyjemny i zrobił mi to usg kompletnie bez słowa. Może wkurzyl sie że weszlam bez pytania z mężem, cholera wie. Co do opisu to mam dokładnie taki sam jak ty, oprócz tego że moje maleństwo jest troszke większe bo ma 70 cm no i ta nieszczęsna przezierność jest znacznie gorsza... Pozostaje mi poczekać na badania z krwi i tym czasem za bardzo nie przejmować... Miłych snów mamuśki

witam z rana Mamusie !!! u nas nad morzem od rana pochmurnie i nie zapowiada się na słoneczną niedziele. Ponieważ wczoraj byłam na roczku aż do 11 wieczorem, zanim wróciłam była prawie północ , dzisiaj zamierzam odpoczywać. już za 2 dni mam wizytę, nie mogę się doczekać. Mój brzuszek rośnie, i jest widoczny szczególnie jak siedzę :) pozdrawiam, i czekam na wieści od was. 🌻15tc🌻

Witajcie! U mnie, też nad morzem, jest słonecznie i gorąco, a właściwie parno. Od 3 dni zapowiadaja burze i nic. A przydałoby się oczyścić powietrze. Dzisiaj znowu mam lenia i nic mi się nie chce. Mąż mnie gdzieś wyciąga, ale chyba sie nigdzie nie ruszę. A jak wy spędzacie niedzielę?

Sylwia 72 - Teraz jestem w 13 tc a badania miałam robione w ostatni dzień 11tc a komputer wykazał dokładnie 11 t i 2 dzień. Takie miałąm wyniki: Trzon macicy/wielkość - powiększony wiek ciążowy na podt. CRL = 45 mm, co odpowiada ( Hadlock, 92) 11+2 wiek ciążowy na podstawie BPD = 0 mm ruchy zarodka: obecne. Akcjaserca (ASP):obecna - 162u/min. zarys główki prawidłowy, zarys tułowia prawidłowy, zarys kończyn prawidłowy. przezierność karku (NT):1.1 mm. KOść nosowa:widoczna ocena ryzyka trisomii 21 test MA (wg Snijdersa, Nicolaidesa) +NT +NB : 1/8936 lokalizacj akosmówki kosmówka 1.ściana przednia Potem jest jakiś wykres jescze ale go nie umien skopiować no i zdjęcia i opisy całe ale to wydaje mi się najważniejsze i ma kreske to syn - ojciec a to mój mąż sie dopisał :) bo mu lekarz powiedział ,że coś widać :)a on chciałby chłopca :) NIkita27- nie przejmuj się. Wydajemi się,że dokładny wiek ciązy ma znaczenie i zależy w którym dniu ciąży się robiło. Jestem pewna,że wszystko będzie ok, tymbardziej,że lekarz ci tak napisał. Napewno wziął pod uwagę dokładny wiek ciązy także głowa do góry!!! Teraz jedziemy zmężem i ze znajomymi do japońskich ogrodów pooglądać po pogoda dość ładna. Jak wrócę to się odezwę. POzdrwoienia dla wszystkich!

Mamba - a te dokładne pomiary masz z usg genetycznego? I jesli tak to robiłaś bo chciałaś, czy Cie wysłali? Wiecie co, strasznie mnie dziwi to, że teraz mam ochote na niezdrowe rzeczy - np. cole, chipsy itp. Zazwyczaj wcale tego nie ruszam. A teraz mnie ciągnie.

Gość lutowa mama
Cześć! Przeczytałam sobie troche o was. Też mam termin na luty, ale rzadko dostep do neta. Może czasem zajrzę. Rosnijcie zdrowo.

Gość lutowa mama
Ale tu u was pusto. Pewqnie wszyscy wyjechali na weekend. Szkoda

ja tez mam mozne paznokcie jak nigdy, ja w czasie ciazy jestem zupelnie odmieniona, na lepsze, w ogole mam bardzo aktywny styl zycia, dziennie chodze srednio 6km , teraz nie mam z tym wiekszego problemu, i nadwaga napewno mi nie grozi:)Moja siostra ktora w tej chwili tez jest w ciazy starsznie nazrzeka, na wszystko to jej pierwsza i przypuszczam ze ostatnia, jak z nia rozmawiam to nie robic innego poza narzekaniem i spaniem. Inna sprawa ze jestem juz weteranka, bo to moje 3 dziecko :)

Asiamaks - poprzednie ciąże tez tak dobrze znosiłaś? Jeśli tak to nic tylko chodzić z brzuszkiem :D

tak, wszystkie byly bezobjawowe i bezproblemowe, ja tez tak mowie do wszystkich , ze zostalam do tego stworzona, no ale moje marzenie bylo 3 dzieci i na tym koncze a ze mam dopiero 23 latka to mi juz wystarczy, moj partner ostatnio mi powiedzial ze zakochal sie na nowo i ze moglabym byc w ciazy juz cale zycie :)ale trzeba przystopowac i zadbac rowniez i o swoje sprawy :)

witam was !!! Asiamax, ja podobnie jak ty czuje się cały czas świetnie, już od początku ciązy, i choć to jest moja pierwsza ciąza, już mam w planie kolejne, i oby była jak ta, z tą różnicą , że muszę sie śpieszyć mam już 32,5 lat. Co do badań ja nie robiłam genetycznych i nie chcę, brzusio rośnie i narazie do głowy mi nie przychodzi że może być coś nie tak :) 🌻15tc🌻

Moja pierwsza ciąża tez była bezobjawowa. Czułam się super, byłam sprawna i pracowałam prawie do końca. Poród też był lekki, więc po pierwszej ciąży wszyscy mi mówili, że nic tylko rodzić. Teraz tez jest ok poza okresowymi mdłościami. Asiamaks to w jakim wieku sa Twoje dzieci. Chyba różnica jest niewielka? Dajesz sobie radę teraz, kiedy powinnaś na siebie uważac - dźwiganie itp.?

Sylwia72 - ja mam stałego ginekologa od paru lat i zawsze do niego chodziłam na kontrole. U niego to normalka i każda jego pacjentka robi te badania między chyba 11 a 14 tc. Mówił, że na te inwazyjne to wysyła jak wyniki nie będą dobre, a jeśli wszystko ok to nie wysyła, chyba że pacjentka sobie życzy. Mi powiedział,że nie ma takiej potrzeby bo wyniki są ok. Ja miałam straszny dzień. Jak jechaliśmy do tych ogrodów to myśłałam,że nie dam rady w samochodzie tak mi było niedobrze. Potem się troche uspokoiło no i powrót(ok 1h drogi) . Nie mogę jezdzić samochodem :( W każdym razie nie tak długo. Potem całe praktycznie popołudnie zle się czułam, zasnęłam na godzinkę i znów niedobrze. Katastrofa. Lecę spać bo jutro rano do pracy.Trzymajcie się dziewczyny.

witam Mamusie !!! mnie przywitał dzisiaj z rana deszcz, a raczej ulewa. do pracy na 11,30, musze jeszcze skoczyć po papierki do parafii, żebym mogła być mamą chrzestną. A jutro to na co tak długo czekałam , wizyta, i cały czas myślałam że może już poznam płeć , ale dzisiaj mam wątpliwości,przeglądałam topik dziewczyn ze stycznia, i u nich to tak generalnie dopiero 19-20 tc jak im podają płeć, a ja jutro będędopiero w 15tc i 6 dni, prawie16tc. u nich do tej pory są same chłopaki i 1 dziewczynka, ciekawa jestem jak będzie u nas ?! :) ja do tabelki dopisuje jeszcze jedną cechę mojej ciąży: NICK /smaki /objawy /kszt.brzuszka /zmiany skórne Sylwia72/owoce, suche wędliny, ryby/mdłości/na razie brak/kilka pryszczy Anted22/odrzuca od słod., jem dużo warzyw/brak wymiotów, nudności./brzuszek do przodu i pępek na wierzchu/gładka cera panna Klara/ wszystko oprócz słod. i wędlin/odbijanie bez mdłości i wymiotów/raczej brak ale nie jest już płaski/gładka skóra Gosiaczek76/wszystko słod. trochę/zmęczenie/spiczasty/gładka cera Jennny/słodycze,mieso fuj,kwasne,owoce mniam/brzuszek okrągły/cera straszna/wymioty i mdłosci Zapka/słodycze troszeczkę, zupy,kwaśne owoce pycha/zmęczenie, biegunka, zatrwardzenie/brzuszek chyba spiczasty/cera normalna Nikita27/wszystko oprócz mięsa, zupy i kwaśnica mniam mniam/zmęczenie i tyle/brzuszek do przodu/cera super

hej mamuśki :) U mnie też pogoda nie nastraja pozytywnie a jeszcze mamy awarię wody, więc w ogóle rewelacja :D Miłego dnia Wam życzę :) a ja w domu siedzę i tak do końca ciąży :)