Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mdc

kara smierci

Polecane posty

mdc Własnie. Przy tych oczekiwaniach na przeszczep powinno być motto Dantego \"porzuccie wszelką nadzieję\" Mój ojciec wierzył że znajdzie sie dawca. W wieku 36 lat zmarł Ja nie wierzyłem bo rok wcze śniej zmarł wójek (33 lata), który też nie doczekał się na ten przeszczep

Gość mdc
do samotna wśród ludzi ..... tak tylko zwroc uwage na taka roznice w sytuacji wolnosci wypowiedzi i demonstracji jesli by ktos chcial wykjonac kare smierci to by byly demonstracje do momentu wykonania natomiast w sytuacji kiedy by mial dozywoscie i roboty w kamieniolomie o chlebie to "czubki" czytaj idioci z np amnesty in..... odrazu by twierdzili ze to sa obozy pracy i nie wolno tak traktowac ludzi i ze nalezy mu sie jedzenie i wygodny materac i codziennie kwiaty swierze w celi itd!!!wez ten aspekt ze demonstracje przy tego typu okazjach by staly sie masowe

Gość samotna wśród ludzi .....
Jeśli chodzi o pobieranie organów - o ile mnie pamięc nie myli jest to praktykowane w Chinach. Nie wiem czy to dobry wzorzec .

Gość mdc
do olenka18 .... rozumiem ze to wywoluje dylemat.i to jest prawidlowa reakcja. obawa ze ktos zostanie skazany niewinny jest sluszna ale rowniez zwroc uwage na to ze moze to spowodowac zmniejszenie morderstw i w sutuacji gdy idioci przestepcy takim czyms zostana zastraszeni nie posunal sie do takiego czynu. kara smierci moglaby tylko zapadac w sytuacjach gdzie jest 100% pewnosci ze dany osobnik zabil z premedytacja!

No tak. Demonstracje pewnie byłyby o godność człowieka itp. Ale zieloni też demonstrują i co z tego? Ja wyrażam tylko swoje przekonania.

Ale to że przeszczep jest praktykowany w Chinach to nie jest argument. U nas jest inny charakter sądów. Inne prawo karne wykonawcze. Trójpodział władzy. To złe odwołanie. W Europie te przeszczepy funkcjonowałyby w innych warunkach instytucjonalnych

Gość mdc
do samotna wśród ludzi ..... uwazasz ze to sluszne ze skoro kogos nie lubimy to odgradzamy sie od niego i jego pomyslów??? skoro chiny maja taka praktyke to mamy odrazu olac pomysl bo to komunistyczne chiny??? czekaj to w takim razie skoro z kuby sa cygara niech nikt ich nie pali oczywiscie tych kubanskich! a jak byl jeden murzyn ktory zarazal AIDS kobiety to zadnemu nie pozwolmy wjezdzac do polski nawet jak ma 100 mln $ i chce zainwestowac w Polsce!!!!w ten sposob moglibysmy znalezc sobie wymowki do kazdego pomyslu towaru itd aby nie czerpac wzorca z danego kraju!tylko byc krajem ograniczonym do wewnetrznych pomyslow!

Jeszcze tylko zapytam z ciekawości zwolenników. Czy bylibyście w stanie wykonać taką karę. Tylko nie piszcie , że to wykonywaliby ludzie którzy mają do tego predyspozycje itp. Chodzi mi o to czy każdy z Was z czystym sumieniem mógłby powiedzieć : " Tak jestem w stanie włączyć prąd, otworzyć klapę czy wstrzyknąc truciznę. Duże wrażenie wywarł na mnie " Krótki film o zabijaniu" .

Z Chinami to akurat chodziło mi o sposób w jaki oni to robią.

Gość kara śmierci
wprowadzenie kary śmierci wcale nie zmniejszy przestęspst ponieważ w polsce jest przyzwolenie na popełnianie przestępstw i póki my sami ludzie nic z tym nie zrobimy to nic tego nie zmieni. Ile razy byliście świadkami pobicia i nic z tym nie zrobiliście a może w tym momencie przyczyniliście się do śmierci osoby. Zmienmy najpierw coś w swoim otoczeniu a potem zacznijmy zmieniać prawo. I ponawiam pytanie kto miałby wykonywać wyroki kto weźmie na siebie odpowiedzialność za śmierć człowieka (przestępca mimo wszystko też człowiek)

Gość mdc
do samotna wśród ludzi ..... ok rozumiem moze moj ton jest troche uniesiony ale nie przejmuj sie kwestia fascynacji tematem. co do demonstracji to poprostu uwazam ze nalezalo by tego uniknac. a aspekt robot fizycznych wchodzi jeszcze kwestia uchylania sie od pracy tak jak chocby robia sobie krzywde wiezniowie zeby nie jechac na rozprawe.i tak mogliby sie uchylac a kolejna kwestia ze wiezien w kamieniolomie czy innej pracy fizycznej nie odrobi tego co bedzie kosztowalo utrzymanie go plus przewoz do miejsca pracy plus policjant czy straznik wiezienny. do mordercow trzeba podejsc ekonomicznie tez i stwierdzic nie potrzeba nam pasozytow.

Gość kara śmierci
do a coz to za temat jestem tego samego zdania kara śmierci to żadna kara człowiek męczy się tylko chwilę a jak posiedzi 50 lat bez możliwości warunkowego zwolnienia to każdego dnia będzie myślał o tym co zrobił

\"samotna wśród ludzi ..... \" : oględałem \"Krótki film o zabijaniu\" kiedyś rozmawiałem z gościem który przepracował 20 lat w wieziennictwie. Kat na codzień miał inny zawód. Ale za bycie katem miał płacone stale (na obecne ok 10-15 tys. miesiecznie). Np. jeden był to jakiś inżynier, nawet jego żona nie wiedziała co robi (myslała że jest tajnym współpracownikiem służb specj). Tego znajomego spytałem się czy załatwi mi taką robotę jak ją przywrócą (mimo iż prawdopodobieństwo jest baaardzo malutkie) . Odpowiedział ze tak :-)

Gość ech wy przeciwnicy KS
zapewne aborcję to popieracie co? to jest dopiero rozdwojenie jaźni :O

Podchodzę do tematu bardzo poważnie i bez napastliwości. Tak również odbieram wypowiedzi tutaj zamieszczone. Nikt z nas nie ma patentu na doskonałe rozwiązanie.

samotna wśród ludzi ..... Czy to ze w Chinach robią to tak a nie inaczej to powód by odrzucić idee przeszczepów ? Sama wiesz że to nie jest merytoryczny argument :-D

Facet ... dziękuję za odpowiedź. Jednak ciarki mi przeszły po plecach jak przeczytałam to co napisałeś. Szacunek za to że skoro jesteś za, to nie wyręczałbyś się cudzymi rękami.

Gość mdc
do samotna wśród ludzi ..... i do kara śmierci co do wykonywania kary smierci uwazam ze nie jede4n ojciec i nie jeden maż wykonalby wyrok smierci na wyrodnialcu ktory z premedytacja zabil mu dziecko. rozwiazanie jest rowniez inne kiedys czytalem ze plutony egzekucyjne losowaly juz nabita bron z czego czesc byla z kulami a czesc z slepakami.konsekwencje emocjonalne byly lzejsze dla nich a osobami ktore byly w plutonie byli ochotnicy. rowniez inne rozwiazanie mozna wykorzystac psychopate ktory jest morderca ktory by byl tym elementem ostatecznym wykonujacym wyrok na koledze z tej samej haniebnej profesji. natomiast uwazam ze jesli by mnie spotkala tragedia o ktorej pisalem na poczatku to chcialbym miec mozliwosc pozbawic takiego smiecia zycia.

Pewnie masz rację co do merytoryki mojej wypowiedzi :) Tak na marginesie za eutanazją też nie jestem.

mdc----> to co napisałeś to nie byłaby kara śmierci tylko zemsta. Napisz czy mógłbyś być katem?

samotna wśród ludzi ..... Brałbym udział w sekcjach lokalnych zeby dokładniej zobaczyć co ktoś taki zrobił. Jestem bardzo emaptycznym człowiekiem. I potrafiły mi polecieć łzy oglądając 997 Strażnicy by przywiązali do krzesła. Ja w sąsiednim pokoju bym przycisnął. Przed pójściem tam, oglądałbym nagrania z sekcji lokalnej, nagrania zeznań rodzin zamordowanych ------------------------- Ale to oczywiście gdyby to było w ramach tajnego, dodatkowego zającia (i cholernir dobrze opłacanego) :-)

tylko ze to poki co to czysko teoretyczne podejcie do sprawy a ciekawe gbydby tak postawic cie facet pzred faktem zrobienia tego .... :D i jesli nawet by doszlo do tego ze zrobil bys to... i czy aby nie bylyby to ostatni raz ...?? bo wyrzuty sumienia ... peweni masz ... takze moze nie gdybajmy :)

Facet .... i tak mnie przerażasz :)

Gość mdc
do a coz to za temat co do gdybania to rzucil ten temat ktos inny i oczekiwal odpowiedzi trudno ocenic cos na 100% natomiast tak mi sie wydaje. logiczne ze mialbym wyrzuty sumienia ale wazniejsze jest dobro ogolu spoleczenstwa

samotna wśród ludzi ..... Oglądałaś \"IQ Sztuczna inteligencja\" ? - tam chłopak przez jeden dzień miał szczęsciwe dzieciństwo.I zgodził się nato wiedząc ze to na jeden dzień. Ja miałem przez niecałe 2 lata. Wcześniej było piekło. Ale to się skończyło i wreszcie bylo dobrze. Szukanie serca do przeszczepu było syzyfowe. Ja nie wierzyłem ale nie potrafiłem mu tego powiedziać, bo on jeszcze wierzył A tyle spotforniałych i odczłowieczonych bestii ma zdrowe 😭 i nadające się do przeszczepów. To tak cholernie niesprawiedliwe ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

Gość mdc
a bodzce o ktorych pisal facet..... napewno u czesci ludzi dalyby efekt jaki on napisal i odczucie slusznosci tego co robili.

Mam rozumieć że przeszczep się udał?

mdc---> szkoda że unikasz odpowiedzi