Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mdc

kara smierci

Polecane posty

Gość samotna wśród ludzi .....
Nie oglądałam tego filmu. Ale czytałam książkę pt. Raz to za mało :)

Gość mdc
do samotna wsrod ludzi.... jesli ktos by zranil mojego czlonka rodziny zabilbym bez wahania jesli ktos by zabil male dziecko zabilbym bez wahania przy pozostalych moglyby umocje towazyszyc wieksze i zagubienie i nie wiem jak by bylo wtedy choc slusznie "a co to za temat" poruszyl kwestie gdybania hcoc mam nadzieje ze czujesz sie usatysfakcjonowana choc czesciowo moja odpowiedzia

Gość mdc
no wg tego co ja zrozumialem co facet..... pisal to nie udal sie przeszczep bo nie bylo dawcy dla jego taty ani wujka . a tak to by sie trafil jakis morderca

samotna wśród ludzi ..... NIE BYŁO PRZESZCZEPU. Niecałe 2 lata przed smiercią 2 razy przeżył śmierć kliniczną to go bardzo zmieniło, stał się wspaniałym człowiekiem. Przeszczep mógł to przedłuzyć. Ale go nie było (kolejki są przerażajace) i ta krótka namiastka normalnego dzieciństwa się skończtyła. A potworne bestie w więzieniach dalej siedzą ze zdrowymi organami.

Częściowo. Tak jak napisałam wcześniej nie piszesz o karze śmierci tylko o zemście. A to jest jednak pewna różnica.

Facet ... przykro mi. Tyle tylko mogę napisać.

ja np. nie pisze o zemście ale o pozytecznej rzeczy, którą mogą zrobić oprawcy (mimo iż nie dobrowolnie) - wtedy faktycznie będą zasługiwac na pochówek z szacunkiem

To o zemście to było do mdc.

Ale jesli nie ma tej kary to życie ofiar, ich cierpienie jest podeptane. Oni się nie liczą. Ich życie zostaje \"niżej wycenione\" - TO JEST STRASZNE ! !

A teraz już powiem do widzenia. Poczytam wieczorem jeśli coś napiszecie. Ciekawie mi się z Wami pisało, bo chociaż nie zgadzamy się co do meritum to przecież zawsze można wymienić się poglądami. To o wiele ciekawsze chociaż o wiele trudniejsze niż wszechobecne zdrady , sztuczne piersz, diety czy seks analny. Pozdrawiam :)

a moje zdanie na ten temat nie jest juz takie oczywiste i jednoznaczne kilka lat temu bez zadnego zastanowienia bylam jak najbardziej ZA ale pozniej juz nei bylo to dla mnie az tak oczywistym rozwiazaniem... i nie chodzi tutaj o wiare ... chodzi o kierunek studiow ktory ukonczylam a mianowicie resocjalizacjie i nie myslce ze jestem idealistka i ze na sile chce ludzi naprawiac i wierze w nich , no coz bo tak nie jest , bardziej jestem realistka i widze co sie dzieje, wiec niestety ale i do takich osobnikow nalezy podejsc dosc indywidualnie, i tak jesli mamy przed soba kogos na kim wiekasza kara byloby dlugoletnie meczenei psychiczne przez innych ludzi mniej \"skrzywionych\", nie popierajacych postepki przestepcow, psychopatow i mordercow, to czemu aby z tego nie skorzystac ... zabrzmialo to bardzo sadystycznie ale niestety ci ludzie nie zasluguja na nic innego, nie oszukujmy sie... nastepnie w innym przypadku nalezaloby postapic inaczej i dlatego tez nie mam calkowitego i jednoznacznego zdanai na tem temat... trzeba podchodzic do tych \" typow \" indywidualnie a nie masowo, bo kara -kara ale kwestia, ktora bedzie \"lepsza\" oj losie losie ps. temat dosc ciekawy :D tak na marginesie

a cuż to za temat. \"łosie, łosie\" - chyba to cię cechuje w podejściu do prawa. Czym innym jest to co piszesz a czym innym jest instrumentarium. Prawo musi mieć bardziej okreslone zasady. Twoje myślenie jest zgodne z twoim kierunkiem ale z prawoznastwem bardzo się rozmija. ps: twoje podejście byłoby możliwe w państwie totalitarnym gdzie dominowały subiktywne i zindywidualizowane zasady. U nas prawo też ma te elementy, ale są one bardziej skrępowane - to m.in. odróznia demokracje od totalitaryzmu.

Gość pierwiosnek*******************
hmmm...ja uważam ,że kara śmierci to najprostsze rozwiązanie -był człowiek i nie ma człowieka...i co dalej ? rodziny ofiar odczują jakąś satysfakcję albo i nie -różnie to bywa . Co ma zrobić np. kobieta,której młodociany bandyta zabije męża i zostaje z dwójką małych dzieci ???-jak ma sobie poradzić z tym,że nie ma już człowieka ,który pracował na tą rodzinę ?? UWAZAM,ZE TAKI BANDYTA POWINIEN BARDZO CIEZKO PRACOWAC NA JEJ DZIECI -DO CZASU PELNOLETNOSCI!!!!!!!!! zabrał dzieciom ojca to niech tyra teraz nawet w kamieniołomach!-matka musi wychować ,wykarmić i wykształcić swoje dzieci!! Ale zaraz podniosą sie głosy ,że to nie humanitarne ,nie ludzkie... no i oczywiście sam fakt ,ze pracy nie ma dla uczciwych ludzi to co dopiero dla bandziorów :O ale tak uważam ! a i jeszcze coś : żadnych takich luksusów typu tv,radio itp...

pierwiosnek***** Na tą kobietę mogą pracować złodzieje i gwałciciele, później następni (ale nie kamieniołom). Zabójca może uratować życie ojcu i mężowi innej rodziny (pisałem o przeszczepie serca)

facet.rocznik1978 ---- > temat naszego prawa to juz odrebna sprawa i to ze jest takie a nie inne to juz ani ja ani ty , poki co nie mamy wplywu.... a topik jest o tym czy jestem za czy przeciw , a ze moje zdanie w tej kwestii nie jest jednoznaczne wiec pisze co uwazam teraz i nei wydaje mi sie aby bylo to zle , bo \"prawo\" do wyrazania mysli to poki co kazdy ma :) takze wybacz jezeli moje zdani ejst troszke inne od twojego ...

Gość łeeeeeeee
taaaaa a po przeszczepie nastepny bandyta ... cudowne rozwiazanie...

Gość mdc
do samotna wśród ludzi ..... no zgodze sie z toba w kwestii ze to chyba jest w kwestii etycznej jeden z najtrudniejszych tematow. co do tego ze to jest zemsta hmm ok co do bliskich gdyby im sie cos stalo ale w p.2 chodzilo mi o kazde dziecko jakie zostalo swiadomie zabite to jego oprawca moglby liczyc na moja reke jako egzekutora. wiec to juz nie wiarze sie z zemsta. zreszta wiekszosc wyrokow wiaze sie z zemsta bo wszystkie sprawy z powodstw cywilnych to kwestia zemsty tak naprawde.

Gość mdc
do a coz to za temat no rozumiem ze co do znecania sie to czyzby chodzilo ci o pedofilie i gwalcicieli??? rzeczywiscie zgadzam sie z toba ze to sluszne rozwiazanie.natomiast nie kazdy morderca czy recydywista traktuje tak pedofila czy wielokrotnego gwalciciela jak to wielokrotnie pochwalali w tv tj ze znecaja albo wieszaja albo wykorzystuja.czasem porpostu traktuje jak kolege.nawet ci najgorsi recydywisci traca zasady

łeeeeeeee Wskazujesz na ewentualne nadużycia. - prędzej znajdziesz je wśród takich pracowników pogotowia jak \"łowcy skór\". Prawo do obrony i apelacji jest na tyle rozwinięte że np. predzej naduzycia będą w powyższym temacie. ------------------------------ A ja się ciebie spytam. Czy brak kary śmierci to nie jest \"niższe wycenienie\" życia ofiar w wporównaniu z zyciem oprawców. Gdzie poszanowanie godności tych pierwszych ? ?

A ja żałuję, że zabroniono kar cielesnych - jak w średniowieczu: obcinanie rąk, łamanie kołem, wyrywanie języka, łoże Madejowe, gotowanie w kotle, zrywanie pasami skóry z pleców. Pół roku stosowania takich kar i mielibyśmy najmniejszą przestępczość na świecie.

Gość jasne jak złodziej
to na czole wypalić mu goracym żelazem takie piętno .... ZGADZAM SIE!!!!!!!!!!!!

Gość mdc
do pierwiosnek twoje zdanie oczywiscie ma tez swoje slusznosci ale sluchaj powiem ci tak ja mam zamiar sprobowac rozwijac ta akcje i pokazac jak wielka czesc polskiego spoleczenstwa jest za kara smierci. pozniej chcialbym aby to wprowadzic. a ty jako osoba krytykujaca i majaca swoj wlasny pomysl sproboj to samo zrobic i byc moze oboje nie osiagniemy swoich celow ale zobaczymy kto dalej z nas dotrze??? bo w tym pieknym kraju Polska jest poprostu tysiace a moze i miliony takich jak ty ktorzy tylko narzekaja jecza i pierd....la za uszami zamiast kreowac swoj swiat tak jak im pasuje i wg zasad jakie maja.przeciez masz prawo do inicjatyw obywatelskich. przy zalozeniu ze jeden pasozyt tj morderca to koszt 2000 zł miesiecznie rocznie to 24000 zł pomnoż to razy 200 (choc wg statystyk okolo 800 osob rocznie dopuszcza sie zabojstw)i teraz zalozmy ze ich siedzi z 10 lat w wiezieniu czyli 2000x 24000 zł to rowna sie 48 mln zl to wydatek coroczny to piekna kwota i jest za co edukowac i pomagac sierotom po ojcu ktory wracal z pracy i dostal kose w plecy bo mial telefon komorkowy albo po mamie ktora zabito a wczesniej zgwalcono! stanowczo mowie nie dla darmozjadów!!!

Gość mdc
do B.N.N. byc moze do drobnych przestepstw to dalo by efekt ale nie przy tych najgorszych do jasne jak zlodziej a czy uwazasz ze w dzisiejszych czasach ciezko poznac kto jest zlodziejem albo czy jego sasiedzi nie wiedza o tym ze on jest zlodziejem ??? wiedza!!!tylko jest im wygodnie z tym.takze znakowanie takich agentow tj mordercow zlodzieji itd nie mialo by sensu bo operacje plastyczne sa.

Gość mdc
po raz kolejny zgadzam sie z facet... naduzycia sa wszedzie a oczywiscie mentalnosc prawdziwych polakow : ponarzekajmy na to jak jest ponarzejkajmy na to jak ktos chce zmienic i siedzmy na d..pie nic nie robiac aby zmienic rzeczywistosc. a jak ktos zmieni i uda sie to to powiemy ze popieralismy go a jak zmieni i nie wypali to odrazu krytyka!!! dwulicowosc??? przecietny Polak to by chcial aby powiedziec abrakadabra i to byl najlepszy pod kazdym wzgledem kraj.a jak ktos jakies reformy robi to mu sie upier....la rece przy samych ramionach. tak jak chocby obecna sytuacja z lekarzami i nauczycielami. niech mi ktos powie ze nie sa idiotami przeciez nawet ja czlowiek o przecietnym intelekcie wiem o tym ze budzet zostal uchwalony pol roku temu,ze jest rezerwa finansowa ale ktora sluzy do wydatkow znikomych bo kazdy wiekszy wydatek powoduje zachwianie stabilnosci zlotowki i samego panstwa. wiec jak mozna zadac od panstwa nagle 11 miliardow zl???to forrest gump by tak nie zrobil. no i dzis zaslyszana przezemnie wypowiedz prezesa ZNP :" skoro lekarze dostana podwyzke to i my strajkujemy bo my tez chcemy" no ludzie ktorzy dbaja o nas i nasze dzieci pod wzgledem intelektualnym i zdrowotnym to idioci!!!! i tak zauwazam ze kazdy a wszscy dobrze wiemy ze nauczyciele daja korepetycje i dobrze suma sumarum zarabiaja a lekarze jeszcze lepiej bo oprocz pensji z kilku zakladow pracy to lapowki to znow premie od koncernow famaceutycznych uff zboczylem z tematu

Gość TAA jasne już widzę jak
nauczyciel w-f ,muzyki daje korepetycje ...:O

Gość mdc
no muzyki jesli sie zna na fachu to nie daje korepetycji???a w-f ista to akurat zawsze ma dodatkowe zajecia nie spotkalem takiego co by albo nie byl trenerem albo innego zawodu nie wykonywal??

Gość TAA jasne już widzę jaK
Weż pod uwagę ,że nie wszyscy mieszkają w mieście ! maleńka miejscowość i taki nauczyciel ??? Ma taki chodzić i zachęcać rodziców aby uczyli dzieci gry na pianinie .Nawet jak chce zorganizować jakieś zajęcia pozalekcyjne to :albo za darmo -bo szkoła nie ma funduszy albo po prostu nie ma chetnych,bo teraz w domu na honorowym miejscu stoi komputer ,komórka a nie fortepian :( piękne idee poszły w kąt a w domach panuje kult pieniądza...

Gość mdc
do TAA jasne już widzę jaK sluchaj ale wg twojego toku wypowiedzi to mozna kazdego tlumaczyc i kazdemu mowic ze tak za malo zarabia bo prezes banku spoldzielczego bedzie zarabial 10 tys a nie 20 tys jak prezes np pko czy ing. sorry ale kazdy ma mozliwosci takie jak sobie stwarza. sa ludzie ktorzy majac 40 lat koncza 2 fakultet i pracuja uczac 2 przedmioty miedzy innymi moj znajomy historii i wf i normalnie zyje choc uczy w malym miescie. nie mowie ze czlowiek ma calkiwity wplyw na swoje zycie bo sa rzeczy ktore sie dzieja poza nasza wiedza ale jakis drobny chocby wplyw zawsze mamy. to jesttez w duzym stopniu kwestia zaradnosci. ale to juz inny temat na inny post a sprawa ktora poruszylem to kara smierci :) ale mozesz zalozyc temat w kwestii ktora poruszyles to napewno cos napisze :)

Gość jestem przeciwna karze śmierci
gorąco pragnę aby na rynki miast wróciły sławne PREGIERZE...!!! trochę ludziska oderwaliby sie od komputerów ! A po wtóre cholera mnie bierze na drobnych bandziorów :O widziałam kiedyś takie zdarzenie :dwóch wyrostków napadło na chłopaka na ulicy chcąc mu wyrwać z ręki komórkę !A tu niespodzianka !!! napadnięty -chyba szkolony w walkach wręcz-spuscił im porządny łomot lecz nikogo nie skrzywdził-!!!!!!!!!!BRONIL SIE ...!!! Zanim chłopak zadzwonił po policję -bandziory już tam byli -bezczelnie składając skargę o pobiciu----chory kraj bo chłopak miał grube kłopoty. Gdyby dał sie okrasc i pobic -byłoby ok???????? W takim przypadku chetnie ujrzałabym owych młodzieńców pod takowym pręgierzem i kogoś kto ze świstem wymierza im baty :P Przepraszam ale miało być o karze śmierci -na ten temat nie mam zdania a nie mogłam sie powstrzymać 🖐️