Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość allegratka

Ile księdzu za świadctwo chrztu?

Polecane posty

Gość allegratka

Gość są mniam mniam
nic

Gość allegratka
poważnie?

Gość 3 razy w pape

Gość o kurde a ja
dałam 30 zł ( imyslałam że za mało )

ja tez dałam 30 zł i wydawało mi się, że to za duzo.. tzn, że nie powinno to akurat w ogóle kosztwać np. płaci się za ślub więc wystarczy by było w tym policzone. w tamtym tygodniu brałam

teoretycznie za tego typu sprawy nie ma oplat ale jest wielu księży ktorzy potrafią wywierac skuteczna presję sta zdarzają się osoby które wkładają do koperty 100 lub więcej złotych

Gość panczurka
My daliśmy po 10 zeta za świadectwo (czyli razem 20) i 20 za zgodę na ślub w innej parafii. Bałam się, żę za zgodę będzie chciał więcej, bo wiadomo, że na pannie młodej można nieźle zarobić. Ale chciał 'co łaska', więc dostał.

Mi ksiądz oficjalnie powiedział że \"20zł się należy\" i tyle.

Ja dałam za swoje świadectwo chrztu 20 zł. Też myślałam, że mało. Ale bez przesady, prawie za żadną prace i świstek papieru to chyba tyle wystarczy. Duplikat świadectwa maturalnego kosztuje 20 zł, więc chyba to jest dobra cena, za oba świstki.

Kiedy poszlam do porafi męża po świadectwo to w koperte dałam 30 zł,ksiądź powiedzial że mam to zabrac bo świadectwo jest zawsze gratis.Ja się uśmiechnełam i powiedziałam że to na kościół hehehe bo nie wiedziałam co mam powiedzieć a ksiądź tak jagby mnie nie usłyszał i zaczął kawałami sypać.Natomaist kiedy pojechałam do mojej parafii to ksiądź kiedy zobaczył 300 zł to chamowato bo inaczej tego nie da się określić powiedzial że Nie da.Spytałam się a to cemu? powiedział że za mało dałam i że mam przyjsc kiedy indziej.Tupet co nie???

ja dalam 30 zl + 50 zł na zapowiedzi (bo to jakos bylo jedno przy drugim - u mnie byla z tym zakrecona historia - najpierw protokól potem mialam donieśc papiery :P). Nie bralam slubu w swojej parafii, a ksiadz spoko nawet wypisal i nic nie mówil :P

Gość ode mnie wołali 10 zł
a w parafii męża dali za darmo:)

U mnie w parafii Ksiądz nie chciał wziąć pieniędzy za wydanie świadectwa. Powiedział, że nie trzeba za to płacić. Pytałam go też czy potrzebuję zgody na ślub w innej parafii i powiedział, że żadna taka zgoda nie jest wymagana, że tak było kiedyś a teraz narzeczeni mogą sobie sami wybrać parafię, gdzie chcą się pobrać. Hmmmm.... to jak to w końcu jest, bo już sama nie wiem?

Gość
coooo, ja jestem biedną studentką i chcę wybrać świadectwo chrztu :/ nie mam zamiary dać ani złotówki :( nawet mnie nie straszcie, że biorą kasę za dowód że ktoś jest chrześcijaninem :/

Gość
bo ja od 7 lat mieszkam w innej parafii niż byłam chrzczona... to powinni mi dać za darmo, bo to nie moje widzimisię że mieszkam gdzie indziej :/ a w starym kościele ślubu bym nie brała nigdy, bo jak moja babcia umierała to odmówili jej tam ostatniej posługi (bo należeliśmy już do innej parafii) i obiecałam sobie wtedy, że moja noga w tym kościele już nie postanie :( (tylko w kancelarii po akt chrztu)

Podobno są parafie, gdzie kasę wołają, w innych mówią, że \"co łaska\" a mi ksiądz powiedział, że nic się nie należy, podziękował i życzył szczęścia na nowej drodze życia. Ale że ja wczesniej przeprowadziłam wywiad środowiskowy ile dają ludziska i miałam już kopertę naszykowaną a w niej 30 zł, więc zostawiłam mu na biurku.

Gość
dla mnie jednak to skandal :/ nie dam ani grosza komuś, kto olał prośbę rodziny zmarłej (bo chcieliśmy ostatnie namaszczenie albo przynajmniej modlitwę) i odesłał ją z kwitkiem przed domofon :/