Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość diablood

aborcja???????????????????????

Polecane posty

Gość ok.ok.
Ale ten zlepek stoi na przeszkodzie w MOIM życiu i z pełną świadomością podjełabym decyzję o jego usunięciu. Nie byłby to dla mnie problem. Jeśli inni wybierają dziecko to ich sprawa, ich wybór i jestem w stanie zrozumieć taką decyzję. Nie każe rozumieć mojej, ale chociaż niech będzie uszanowana. Na tym polega tolerancja dla czyiś poglądów, nie trzeba rozumieć, nie trzeba się zgadzać, ale należy uszanować.

Gość ok.ok.
O chorych, u któych funkcje mózgu zamierają, a organizm wciąż żyje również decydują inni... Przepraszam, za drastyczny przykład, ale nie można stawiać na równi ludzi żyjących fizycznie i duchowo, z tymi, których "część" już lub jeszcze nie żyje..

Nie jestem w stanie Cię zrozumieć, fakt. A uszanować muszę - przecież nie zabronię Ci usunąć dziecka kiedy będziesz tego chciała. Tylko przytłacza mnie myśl, że przez nieodpowiedzialne zachowanie(nie zawsze, ale często to z tego wynika) tak wiele dziewczyn/kobiet decyduje się na aborcję, bo przecież tak można, w razie czego... I nie wyciągają z tego wniosków, dalej postępują bezmyślnie...i potem znowu panika...

Gość ok.ok.
To w jednym się zgadzamy, że aborcja nie może być środkiem anty. Nie moża być zachcianką po każdej bezmyślnej wpadce. Mam nadzieję, że nie wiele jest osób, które powatrzają ten zabieg przez własną lekkomyślność. Najlepiej przeceiż zapobiegać... Dzięki za wysoki poziom dyskusji, można jednak przedstawić swoje stanowisko w sposób kulturalny i rzeczowy.

do jamajka 21-Widzisz nie zawsze jest tak jak bysmy sobie tego zyczyli-nieraz mozna zajsc w ciaze przez przypadek-naprawde-przez 7 lat zabezpieczalam sie bylo wszystko o.k i nagle bum-to naprawde moze przytrafic sie odpowiedzialnej osobie-kazdemu.I tak jak pisze\'\' O.K O.K\'\'-trzeba wziasc pod uwage rozne aspekty a tylko ciemnogrody nie potrafia zrozumiec roznych podstawowych aspektow-i wolnego wyboru kazdej kobiety.Mysle ,ze trzenba umiec spojzec sie na to obiektywnie-a nie tylko szykanowac osoby ,ktore usunely badz chca usunac ciaze.

Rowniez uwazam ze aborcja jest ostatecznoscia i w zadnym wypadku nie mozna traktowac jej jako zwyklej metody zapobiegawczej ciazy.

Przed rozpoczęciem współżycia wiesz, że możesz wpaść choćby nie wiem co. Nie szykanuję nikogo, chciałabym tylko, aby każda z nas przed pójściem do łóżka zastanowiła się chwilę, a najlepiej trochę dłużej, a kiedy rzeczywiście zdarzy się wpadka - nie podejmowała decyzji w panice, tylko przemyślała to wszystko - na czym polega zabieg, jakie mogą być tego konsekwencje dla zdrowia fizycznego i psychicznego kobiety. Nie zawsze takie konsekwencje się pojawiają, wiadomo, ale i tak bywa... No i wypraszam sobie \"ciemnogród\"...;)

Gość ok.ok.
Dla mnie konkluzja jest jedna z tej dyskusji. Nie trzeba mieć takiego samego zdania, można mieć różne stanowiska, można nie rozumieć cudzych poglądów, ale należy je USZANOWAĆ. Uszanować czyjś wybór i decyzję, nawet jeśli nie jest zgodna z naszym światopoglądem. Ciemnogród.. to chyba dotyczy tych, którzy nie są w stanie zaakcaptować wyborów innych... Oczywiście, że nie można podchodzić lekkomyślnie do seksu /a jak wiadac na kafe takich tematów nie brakuje:/ / Trzeba również przemyśleć decyzję o zabiegu, ale nie można odbierać komuś takiej opcji jeśli uzna, że jest właściwa...

ok.ok. - popieram. Jak widać mimo różnych poglądów idzie się dogadać bez wyrywania sobie włosów i wyzywania od najgorszych. Jestem przeciwko aborcji ale świata nie zmienię i nie uda mi się raczej wpłynąć na decyzje innych i z tym akurat powinnam się pogodzić... I jeszcze apel do zagorząłych przeciwniczek jak i zwolenniczek aborcji - swoje zdanie wyrażajmy z kulturą, nie warto bluzgać, to tylko źle świadczy o autorze(autorce) i podważa jego wiarygodność i powagę wypowiedzi oraz całego tematu. Pozdrawiam.

Gość kameron djaz
Ja juz nie chce aborcji.....Wczoraj przeprowadziłam z chłopakiem poważną rozmowę...Nie mogłam uwierzyc,że sie cieszył.Powiedział również ,że byłabym najgłupszą osobą,gdybym zrobiła zabieg.Bo to jego dziecko,nigdy by Go nie poznał. Jejciu on zmienił teraz całkiem moje nastawienie,bo jeszcze wczoraj było bardzo negatywne.... :) I dokladnie kazdy ma swoje zdanie,kazdy decyduje o swoim ciele. Musimy szanowac ludzkie decyzje.

\"to jest WASZA decyzja wy bedziecie zyly ze swiadomoscia ze zabilysnie bezpronna istoe nie oni. a kasa zawsze sie znajdzie\".------> Usunięcie płodu w 1 miesiącu ciąży dla mnie nie jest zabójstwem. Masz rację, że to my będziemy żyły ze świadomością, że przerwałyśmy ciążę, nikomu nic do tego. \"dziecko to ses zycia \"---> Warto żyć dla siebie, życie samo w sobie jest darem, dziecko jest tylko dodatkiem, osobą, która w końcu i tak wyfrunie z gniazda. Po co starać się dla kogoś, kto na starość może kopnąć nas w dupę? Pracowałam w Domu Opieki i większość osób tutaj przebywających ma dzieci, dla których schorowani rodzice byli tylko problemem. \"Noworodki, ktore maja rozwiazana po porodzie sytuacje prawna, nie tulaja sie nigdzie, tylko prosto ze szpitala trafiaja do domow, gdzie czeka na nie ktos, kto nie mial szczescia zostac rodzicem, a dzicka pragnie jak niczego na swiecie\"---> Żeby dziecko zostało adoptowane musi być zdrowe, w przeciwnym razie nikt go nie adoptuje. Chore dziecko ma delikatnie mówiąc przerąbane, bo ma szansę do 18-nastki siedzieć w Domu Dziecka, a potem trafić do jakiegoś zakładu albo pod most. Dzieci nie zawsze mają uregulowaną sytuację prawną, takich dzieci nie można adoptować i te maleństwa cierpią na chorobę sierocą, do opiekunek mówią \"mamo\", która kobieta chce, żeby taki los spotkał jej dziecko?

Gość ok.ok.
Kameron Gratulacje:) Najważniejsze żeby było zdrowe:) No i fajnie, że facet okazał się odpowiedzilny.. wkońcu to była dla was jakaś próba:)

jestem straszliwie pozytywnie zaskoczona poziomem dyskusji w tym wątku! wow, dziewczyny :) nikt nie przerywał wyzywaniem od ku*ew... jestem w szoku ;) kameron - powodzenia :) jak masz za sobą faceta, który cię kocha, to już żaden świat wam niestraszny ;)

Gość ok.ok.
Tak na koniec z mojej strony chciałam jeszcze dodać, że nie ma sensu przekonywać się na siłę, bo żadna ze stron nie przewartościuje swoich racji. Prosze tylko o zaakceptowanie cudzych wyborów bez względu na to czy są zgodne z naszymi poglądami czy nie. Jeśli ktoś pyta o zabieg nie opluwajcie go/co niestety czynią te zagorzałe przeciwniczki/ tylko spytajcie dlaczego? Może ktoś ma wątpliwości i potrzebuje wsparcia? Może ułoży się tak jak u Kameron, a jesli nie to epitety nic nie dadzą.. Tak jak napisała jamajka, wystawiacie sobie świadectwo zionąc nienawiścią do innych, a podobno tak chełpicie życie? Także więcej toleracnji bo ludzi nie ocenia się przez pryzmat jednego elemntu ich życia.. I oby żadna z nas nie musiała nigdy stawać przed takim wyborem:) Powodzenia:)

ok.ok. - dokladnie :) słuchałam kiedyś fajnej rozmowy na tok fm, tam padły słuszne słowa - przekonanie, czy kobieta powinna mieć prawo do aborcji jak również stanowisko przeciwne ciężko zmienić, bo zasadza się na najbardziej podstawowych wartościach, najbardziej podstawowych zasadach etycznych - czy człowiek zaczyna się od poczęcia, czy od któregoś tam miesiąca, czy od urodzenia. więc dokładnie jak mówisz - szanujmy cudze poglądy. i pozwólmy \'przekładać\' je na rzeczywistość. bo nikt nie usuwa ciąży dla przyjemności...!!

Gość ok.ok.
Dlatego jestem za legalizacją.Wbrew pozorom nie powstałby nagły bum na usuwanie ciąż... Gdyby kobieta miała komfort psychiczny, że nie musi w panice wertować gazet i wieczorną porą umawiać się na zabieg w podziemiu podchodziłaby do problemu inaczej. Przede wszystkim powinien być zorganizowany cały system informacji. Rozmowa z psychologiem, który zbadałby sytuację w każdym indywidualnym przypadku oraz z kimś z pomocy społecznej, kto być może wskazałby furtkę wyjścia z trudnej sytuacji. Jeśli kobieta byłaby jednak zdecydowana wykonać zabieg mogłaby to zrobić w godziwych warunkach, bezpiecznie dla jej zdrowia. W podziemiu nikt o nic nie pyta, nic nie radzi.. a przecież to jest baardzo ważne. Dlatego udawanie, że problemu nie ma i zakazywanie jest wdg mnie pójściem na łatwiznę i przymykaniem oczu na dramat wielu kobiet. Są desperatki, które później cierpią osamtonione i napiętnowane przez opinię społeczną... nie tak powinno być... Te, które przełykają aborcję bez mrugnięcia okiem bez względu na legalność zabiegu będą go wykonywać. Więc utrudniamy życie tym w prawdziwej potrzebie...

Gość triniti3
Kameron bardzo gratuluje podjecia decyzji ze,jednak chcesz urodzic napewno sie wszystko ułozy!!ZYCZE WAM POWODZENIA