Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytankopytanko

cukrzyca ciazowa-czy mozna sie jej nabawic?

Polecane posty

Gość pytankopytanko

czy przez niewlasciwa diete (np.duzo slodyczy) mozna sie nabawic cukrzycy podczas ciazy? czy w ogole ma sie na to wplyw..... za dwa tygodnie ide na badania..............

Gość i nie dostaniesz
nie od hormonów anita --------------nie wprowadzaj w bład kogos kto szuka info srednio co czwarta ciezarna ma cukrzyce ciazową hormony nie maja z tym nic wspolnego zwyczajnie jedne ja maja inne nie to uwarunkowane jest genetycznie pewne jest to, ze kazda kobieta przechodzaca cukrzyce w ciazy, bedzie miec kiedys cukrzyce

Cukrzyca ciążowa (zwana także cukrzycą ciężarnych) - cukrzyca ta jest spowodowana zaburzeniem gospodarki hormonalnej organizmu podczas ciąży. Zazwyczaj całkowicie ustępuje po porodzie, ale zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w przyszłości. Cukrzyca ciążowa jest groźna nie tylko dla matki ale również dla rozwijającego się płodu. Szczegółowa kontrola poziomu cukru u kobiet ciężarnych, u których wykryta została cukrzyca ciążowa zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań podczas ciąży. Ta cukrzyca występuje w przebiegu około 2-8 % ciąż. U 30-50 % kobiet, u których stwierdzono cukrzycę ciążową, w ciągu najbliższych 15 lat rozwija się cukrzyca typu 2.

mam cukrzyce ciazowa i wiem co pisze wiec mi nie mow ze to nie zalezy od hormonow ,bo wlasnie zalezy ,a nie od tego ile sie je slodyczy.a cukier trzeba kontrolowac przez cala ciaze ale tylko wtedy wystrzgac sie slodkosci jak juz cukrzyca ciazowa jest.

Gość pytankopytanko
dzieki za odpowiedzi ;) balam sie, bo mam takie napady na czekolade.....bedzie dziewczynka :)