Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mkfg

proszę o pomoc?

Polecane posty

Gość mkfg

mam 23 lata od 2 kocham sie z chłopakiem i nie wiem kiedy mam dni płodne.do tej ppory nie zwracałam na to jakoś uwagi ale oststnio dostałam dobra pracę i ciąża narazie nie byłaby wskazana{niestety} oststni okres miałam 18 maja .cykl trwał 28 dni jak mam obliczyć kiedy wypadają dni płodne. im więcej o tym czytam to wiem coraz mniej.pomózcie mi kobiety :)

Gość Pearl Shine
Wszystko zależy czy cykle masz regularne czy nie? Powinnaś zapisywać kolejne 1 dni cyklu (przynajmniej przez 6-8 cykli). Generalnie ostatnie 10-12 dni każdego cyklu są niepłodne. Owulacja może byc między 12-18 lub nawet 23 dniem cyklu (stąd trzeba wiedzieć czy są regularne i ile trwają) Wprzypadku cyku klasycznego- 28 dni... to owulacja jest ok 14 dnia.

Gość mkfg
dla was to wszystko takie proste a dla mnie to jakaś czarna magia te wszystkie cyferki mnie po prostu przerażają.zacznijmy od tego : nie wiem czy dobrze licze ten cały cykl. licze go od pierwszego dnia miesiączki do pierwszego dnia następnej. :O boże ja już nic nie wiem może ktoś to zrobi za mnie? ?moje okresy 22 marzec{30} 19kwiecień{28} 18 maj{29} to w nawiasie to wg mnie długość cyklucykl????????

Gość hmm...hmmm....
takim sposobem to zajdizesz w ciąże migiem... kalendarzyk to średniowiecze!!! Jeśli już stawiasz na metody naturalne to wybierz metode objawowo termiczną, chociaz z taką świadomoscią własnego organizmu to róznież czarno widze... Stosuj prezerwatywy, albo tabletki. Metody naturalne nie są dla wszystkich.

Gość hmm...hmmm....
a jeszcze spytam, jak się przez te dwa lata zabezpieczaliście? Bo jeśli wcale to na waszym miejscu poszłabym sprawdzić czy nie macie problemów z płodnością, bo to cud, że nie wpadliście przy takim braku podstawowej wiedzy...

Gość Pearl Shine
1 dzień cyklu to pierwszy dzień krwawienia. Potem liczysz..np.: miesiączka trwa 5 dni... czyli mijają wtedy 5 dni cylku. Dzień kiedy pojawi się znowu miesiączka to już pierwszy dzień nowego cyklu. Czasem przy owulacji może pojawić się drobne plamienie ale to nie miesiaczka!!! Po miesiaczce są 3 dni niepłodne ....no przynajmniej teoretycznie. Przy krótkich cyklach np21 dniowych nie ma w ogóle tych 3 dni niepłodnyvch! Badaj też śluz z pochwy (np.: podczas siusiana w toalecie na papierze toaletowym). Trzeba badać teżu czucie suchości i wilgotności oraz rodzaj śluzu. Po miesiaczce zwykle przez 3 dni czujemy suchość w pochwie. Śluz przeźroczysty i ciągliwy (przypominający białko jaj kurzego) to śluz płodny. Śluz gęsty i lepkilub gruzełkowy, matowy lub żóty mleczny to śluz niepłodny. Przy owulacji śluz sprzyja zapłodnieniu wtedy "idealnie" przypomina biało jaj kurzego! W drugiej połowie cyklu śluz jest już gęsty. KOmórka jajowa żyje ok 48 godzin więc jeżeli obliczysz że owulacja bedzie np14go to zawsze trzeba na wszelki wypadek pamietać o dniu 12i 13 oraz 15 i 16 bo bez testu na owulacje nigdy nie jesteś pewna na 100% czy to tn moment. Metoda temp nie jest pewna. Generalnie po owulacji rosnie nam temp nawet do 37 stopni.

Gość Pearl Shine
Metody naturalne są niestety bardzo zawodne!!!

Zawodny to jest kalendarzyk. NPR prawidłowo stosowany to ani kalendarzyk ani tym bardziej zawodny. Skuteczność metody jest bliska tabletkom. Nie należy mylić pojęć jeśli się komu6ś doradza.Pom miesiączce niepłodność mjest względnam (a nie stała, jak podaje koeżanka - że 3 dni bezpieczne). Zależy od wyników obserwacji.Plemniki mmogą przeżyć zdecydowanie dłużej niż m48-72 godziny, żywe plemniki znalezioono u kobiety w czasie najwyższej płodności - jeszczepo 7 dniach od stosunku,choć trwają dyskusje nad możliwośćcią zapłodnienia przez takiego plemnika ale 5 dni przed owulacją to minimum bezpieczeństwa, jakie należy założyć.Owulacja ma to do siebie, że nie jest stałą. Występuje różnie u różnych osób i ma prawo inaczejwystąpić w każdym cyklu (do 10 dni różnicyzaliczane jest dco normy). Miesiączka jest następstwem owulacji - nie na odwrót.Dni płodnych się nie oblicza, dni płodne się obserwuje.http://www.npr.prolife.pl/metoda_podwojnego_wskaznika.htm

Gość Pearl Shine
ngLka....nie obraź się ale aby stosować metody naturalne trzeba być w 100% zdrową, zero żadnych tabletek (nawet aspiryny), zero stresu i przemeczenia, dobra dieta... Oprócz tego dużo samodyscypliny i obserwacja przez przynajmniej pół roku! A to wszytko bez żadnej gwarancji!!! Więc nie opowiadaj bzdur!!! Wiem co mówię bo mam odpowiednie wukształcenie i wiem co mówię! Jak ostatnio słyszałam wypowiedz tzw Nauczyciela Naturalnych Metod to myslałam że padne!! Cyt: "Naturalne metody wymyslono specjalnie dla kobiet o nieregul cyklach"..." cykle regularnr mogą różnić się o kilkanaście dni"...."owulacja ma ściśle okreslony jeden dzień do podania przez kobietę"... Brawo niewiedzy!!! Kobieta to nie zegarek!!! A to co opisywałam to nie kalendarzyk!!! To już prehistoria, co nawet sam Kościół przyznaje!

Gość Pearl Shine
Sorki za literówki...ale diabli mnie biora jak czytam takie teksty....

Pearl a ja nie mam się na co obrażać :-)Nie musisz być zdrowa, tę metodę z powodzeniem stosują dziewczyny z PCO, hiperprolaktynemią, niedomogą ciałka żółtego i wieloma innymi schorzeniami. Tabletki można brać jak najbardziej, (niby czemu nie?) - nja na stałe pryjmuję kwas foliowy, żurawinę i Magnez, na migrenę Apap albo nurofen forte, w tym cyklu przez początek stosowałam Coldrex i tak dalej. Metoda wieloobjawowa dotyczy temperatury, śluzu i szyjki - ani ja ani moje znajome, które stosują NPR - nie widzą problemu w stosowaniu tabletek - szczere mnie zdziwiłaś bo pojęcia nie mam skąd to wzięłaś. Prostuję jednak - że nie jest to prawdą.Twój e wykształcenie mnie nie przekonuje, prędzej jego brak - co widać wyraźnie. Nie podajesz argumnentów tylko suche schematy wyczytane zapewne w jakich podrzędnych gazetkach typu \"Tina\". Proponuję dobrą lekturę.Cykle regularne mogą różnić się do 10 dni i każdy ginekolog Ci powie, że różnica w ostatnim roku nie wynosząca więcej niż 10 dni - to cykl regularny. NPR można stosować w nieregularnych bo dotyczy obserwacji a nie obliczeń, co znaczy, że w każdym cyklu od samego początku prowadzisz obserwcae i na ich postawie wysnuwasz wnioski.Twoja wypowiedź świadczy wyłącznie o nieznajomości tematu, jesteś niegrzeczna i pyszałkowata. Więcej pokory i więcej nauki.Ps:Kościół przyznaje, że kalendarzyk to bzdura a ty mylisz pojęcia. NPR to nie kalendarzyk, potwierdzi to pierwsza lepsza osoba, która ma choćby minimum wiadomości w tym temacie.

A mnie diabli biorą, jak czytam wypowiedzi niedouczonych, którzy sieją mity na forum. EOT. Jak ktoś będzie chciał się dowiedzieć - to poczyta. wyrobić sobie opinię na temat metody nie znając jej - to głupota.

Gość Pearl Shine
Dzięki myszka 24 :-) Acha zapomniałam dodać, że papierosy czy alkohol też zaburzają owe naukowe obserwacje. Nawet zbyt mało snu powoduje już problemy. A gdzie jeszcze stany zapalne (nawet zwykły katar) a o grzybicy pochwy już nie wspomne...Jaka więc gwarancja skuteczności??

Tak? A w jakito sposób papierosy zaburzają obserwacje - proszę o źródło :-) Gwarancja skuteczności duża, bo napisałam wyraźnie, że obserwujesz temperaturę, śluz i szyjkę. Na szyjkę mają wpływ WYłĄCZNIE hormony, żane przezię bienie czy grypa nie zaszkodzi obserwacjom. Śluz i temperatura to sprawa indywidualna. Wieczorem mogę mieć pod pachą 39 a rano w pochwie o stałej godzinie mierząc - i tak będę miała prawidłowy odczyt. Sprawdzone nie raz.

Gość Pearl Shine
Widze, że indoktrynacja działa!!!! Takich ludzi jak Ty (z całym szacunkiem) nikt i nic nie przekona!!! Rozczaruję Cie, ale poruszam sie w środowisku medycznym...i wiem na czym polega PCOS! I wiem, że kobiety często muszą wywołaś sztucznie owulację...haha... więc bez takich mi tu "świętych oburzeń":-D A niedouczona to możesz być jedynie Ty skoro namawiasz młode dziewczyny o nieuregulowanym życiu seksualnym ( i przy okazji dużym braku wiedzy z zakresu biologii w szkole średniej) do metod tylko naturalnych! Szkoda mi czasu na takie pogawędki bo WAS nic nie przekona:-D

z tego wnioskuje że kobieta to zegarek szwajcarski :D nie uważam że naturalne metody są skuteczne w pruwnaniu do tabletek bzdura waż po uwagę wszystko stan zapalny pochwy i szyjka jest juz inna i co teperatura i śluz tez wiec co mam sprwadzic ?????

A ja widzę, że głupota się szerzy. Nie jestm Katoliczką, gwoli ścisłości. przykro mi, że obaliłam twoją wygodną ocenę :-)Odsyłam do książek i nie siej dziewczyno bzdur na forum, bo szkodzisz innym. Im szybciej to zrozumiesz - tym lepiej.Nadal czekam na źródła dot. papierosów i tabletek. Ale wiem, że nie podasz - bo takowych nie ma. Ośmieszasz się i wprowadzasz w błąd. Proponuję prostą zasadę: najpierw czytaj, dowiedz się, upewnij - a potem się wypowiadaj.Nie przekonasz mnie, bo jak już pisałam - rzucasz schematami. Nie muszę się obracać w środowisku medycznym, bo wokół tematu płodności douczać się cały czas. Twój problem polega na tym, że zamiast wiedzieć co piszesz - piszesz tylko to, co gdzieś obiło ci się o uszy.I powtórzę: SZKODZISZ.Informacje podane przeze mnie możesz sprawdzić u pierwszego lepszego ginekologa, który będzie miał ochotę porozmawiać o naturalnym cyklu kobiety.

Gość Pearl Shine
Myszka24 ...to nic nie da....:-) Indoktrynacja działa!!! A papierosy są szkodliwe dla płodności...co wie każdy po szkole średniej!:-) Drobny stan zapalny w drogach oddechowych i już możliwy wzrost OB i temp ciała(czyli stan zapalny)....

Gość Pearl Shine
Hahaha...czy ja powiedziłam coś o Katolikach??? :-D

Myszko - poraz wtóry piszę - gdyby organizm był zegarkiem szwajcarskim to starczyłby kalendarzyk.Po to prowadzi się codzienne obserwacje, by móc wysnuć wnioski. po co wnioski gdyby to był zegarek?Stan zapalny? Zależy jaki. Szyjka nie jest inna - inna może być tylko przy zmianach hormonalnych (przewaga estrogenowa lub progesteronowa nieodpowiednia do fazy cyklu). I tyle na ten temat.

Gość Pearl Shine
Ty raczej zasięgnij porady dobrego ginekologa.... :-D Miłego wieczoru:-D

Pearl - zalecam przestudiowanie słowa Indoktrunacja we wcześniejszym Twoim odwołaniu się do kościoła. Jesteś młoda i chamowata, wiele się jeszcze w życiu nauczysz - le już nie ode mnie. Z Tobą kończę i życzę miłego wieczoru.Jakkolwiek - twoja niewiedza jest załamująca...