Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cbcbbcbc

Ludzkie ciała są grobami zamordowanych zwierząt L.Tołstoj

Polecane posty

Gość bgbhhnjn
*służyły

Gość Odpowiadam i obalam
Jakby sie odnosilo do ludzi , byloby napisane z wyszczegolnieniem BLIZNIEGO jak w innych przykazaniach

Gość Odpowiadam i obalam
A powiem. I przytocz mi fragmenty gdzie Jezus jadl mieso i malowal sobie cos tam krwia zwierzat (dopiero nie chciales sie powolywac na Swiete Ksiegi) co zabraklo argumentow? To dajmy sobie spokoj z ta dyskusja.

Gość bzubzu
i znów : oczywiście masz rację - większość części nas truje na surowo , bo nie mamy tak przystosowanego układu pokarmowego jak drapieżniki. a dlaczego? bo nie musimy - natura sprawiła, że nasi przodkowie wpadli na pomysł traktowania mięsa ogniem. co do niezabijającego dziecka - proszę Cię, młode większości drapieżników też nie polują tylko dostają papu od dorosłych osobników. tak jest i u nas.z zabijaniem w sekundę to bym polemizował. Czy Jezus, Czy Budda szanuja zycie i mowia NIE ZABIJAJ - nie wiem jak Budda , ale Jezus brał udział w ucztach na których obowiązkowo szlachtowano baranka , więc "nie zabijaj" raczej do zwierząt nie odnosił. "Jedz co lubisz ale nie obrazaj nas, myslacych i swiadomych tego czym sa i co jedza." no jak narazie to wege przodują w obrażaniu.

Gość bzubzu
"Jakby sie odnosilo do ludzi , byloby napisane z wyszczegolnieniem BLIZNIEGO jak w innych przykazaniach" nie było wyszczególnienia , bo w tamtych czasach jedzenie mięsa było oczywistością i koniecznością i nikomu do głowy by takie pomysły jak wege nie przyszły.

Gość bgbhhnjn
każdy wie, że apostołowie wraz z jezusem wyruszali na wodne wyprawy i zarzucali sieci na ryby (tak wielu robiło w tamtych czasach) a z tą krwią baranka to też jest dość znana przypowieść - nie uczyli na religii czy jak? nie pamiętam dokładnie gdzie, poszukaj sobie

Gość Odpowiadam i obalam
i znów : oczywiście masz rację - większość części nas truje na surowo , bo nie mamy tak przystosowanego układu pokarmowego jak drapieżniki. a dlaczego? bo nie musimy - natura sprawiła, że nasi przodkowie wpadli na pomysł traktowania mięsa ogniem. Nie, bo nie musimy tylko nie mozemy. Poza tym robimy wszystko zeby smak miesa zmienic.Gotujemy by mozna bylo strawic i nir trulo. To nie jest naturalne. Na surowo mieso zjesz i chorujesz(albo umierasz) co do niezabijającego dziecka - proszę Cię, młode większości drapieżników też nie polują tylko dostają papu od dorosłych osobników. tak jest i u nas.z zabijaniem w sekundę to bym polemizował. Nie, male kotki czy lewki od malego bawia sie w lapanie i gryzienie tych puchatych stworzonek ktore male dziecko a i nawet dorosly by ukochal i utulil. W czlowieku nie ma instynktu zabijania(poza anomaliami ale to jest w kazdym gatunku stworzen) Czy Jezus, Czy Budda szanuja zycie i mowia NIE ZABIJAJ - nie wiem jak Budda , ale Jezus brał udział w ucztach na których obowiązkowo szlachtowano baranka , więc "nie zabijaj" raczej do zwierząt nie odnosił. Daj przyklad, jak chcesz ja tez moge powklejac cytaty z Biblii z nakazaniem milosci do zwierzat i ich dobrego traktowania i ich NIEJEDZENIA "Jedz co lubisz ale nie obrazaj nas, myslacych i swiadomych tego czym sa i co jedza." no jak narazie to wege przodują w obrażaniu Chyba jednak nie masz racji..jakos my nie wyzywamy od najgorszych miesozercow tylko podajemy argumenty ktore wyprowadzaja z rownowagi krewkich miesozercow(coz, winic nalezy nadmiar hormonow z miesa)

Gość bzubzu
krew baranka to chyba akurat nie Jezus , bo to było w ST : w ten sposób żydzi mieli uchronić się przed aniołem zabijającym dzieci Egipcjan.

katolicy tak wybiórczo cytują Biblię i to akurat w kwestii zabijania (stworzeń) chcą przestrzegać czegoś, co wcale nakazem w niej nie jest :( może by tak zacząć pisać o szanowaniu bliźniego i robić to na co dzień ...

Gość to znowu ja-------
"Robimy, co mozemy..." Wierz mi! Nigdy siebie nie oszukuje. Wole sceptycyzm i... pozytywne zaskoczenie. Takie mnie spotkalo chocby TU Jednak TU jestesmy! Piszemy! Robimy, co mozemy, czyli w uproszczeniu, robimy to na co nas aktualnie stac. Na nasza postawe maja wplyw liczne uwarunkowania i w pewnych warunkach nawet werbalny protest graniczy z bohaterstwem. Po raz pierwszy spotkalem sie z idea walki o tradycyjna hodowle zwierzat. Nie wiem co masz dokladnie na mysli piszac "tradycyjna"... Rozwin to, prosze, jesli TU wrocisz. Tylko, że stwierdzenia typu "Robimy co możemy", a "Robimy to na co nas aktualnie stać" świadczą o czymś nieco innym ;) A hodowla tradycyjna to po prostu hodowla naturalna, czyli krówki pasą się na łące, kury biegają na świeżym powietrzu itp. :)

Gość Odpowiadam i obalam
NIE ZABIJAJ odnosi sie do wszystkich istnien poniewaz nie ma wyszczegolnionego NIE ZABIJAJ LIZNIEGO jak w innych przykazaniach Czy Biblia popiera wegetarianizm? Biblia wspomina o diecie bezmięsnej jako o idealnym sposobie odżywiania się i dieta taka odpowiada podstawowym wartościom biblijnym. Bóg widział, że w Edenie wszystko jest bardzo dobre, gdy tylko dał zarówno ludziom jak i zwierzętom pokarm wegetariański (Księga Rodzaju 1:29-31). Kilka proroctw, na przykład Izajasza 11:6-9, zapowiada powrót do wegetariańskiego świata, gdzie wilk, jagnię, lew, krowa, niedźwiedź, wąż, małe dziecko wszyscy będą żyli ze sobą w pokoju. Chrześcijanie będący wegetarianami uważają, że powinniśmy dążyć do świata żyjącego w harmonii taką wizję świata miał Izajasz. Powinniśmy spróbować żyć zgodnie z tym, co nauczał nas Jezus w modlitwie: Niech przyjdzie królestwo Twoje; niech Twoja wola spełnia się na ziemi, tak jak i w niebie. (Mat. 6:10). Czy Bóg stworzył zwierzęta dla ludzi, aby mogli je wykorzystywać? Uważamy, że panowanie Adama nad zwierzętami (Księga Rodzaju 1:26, 28) nie jest przyzwoleniem na ich zabijanie, gdyż Bóg zaraz po tym zaleca wegetariańskie pożywienie (1:29-30) w świecie, w którym Bóg widział, że wszystko co uczynił, było bardzo dobre (1:31). W Księdze Rodzaju 2:18-19 jest napisane: Potem Pan Bóg rzekł: Nie jest dobrze, żeby mężczyzna był sam; uczynię mu zatem odpowiednią dla niego pomoc i Bóg następnie stworzył zwierzęta. Ten werset wskazuje, że zwierzęta zostały stworzone jako towarzysze i pomocnicy Adama, a nie jego pożywienie. Bóg obdarzył świnie, bydło, owce i wszystkie inne zwierzęta ich własną naturą i potrzebami, które stają się widoczne i oczywiste, gdy zwierzętom tym daje się możliwość przebywania w ich naturalnym środowisku. Na przykład, świnie są istotami ciekawymi otoczenia, mają silne więzi społeczne i są podobno bardziej inteligentne niż koty czy psy, a w wielu przypadkach wykazują większą inteligencję od małp. Podobnie, kurczaki cieszą się z przebywania w swoim towarzystwie, lubią się bawić, kąpać w piasku i z pasją rozgrzebywać ziemię w poszukiwaniu pożywienia. Jezus porównał swoją miłość do nas, do miłości, z jaką kwoka przygarnia pisklęta pod swoje skrzydła (Łuk. 13:34).

Gość Odpowiadam i obalam
' szkoda że katolicy tak wybiórczo cytują Biblię i to akurat w kwestii zabijania (stworzeń) chcą przestrzegać czegoś, co wcale nakazem w niej nie jest może by tak zacząć pisać o szanowaniu bliźniego i robić to na co dzień ...' Ja na codzien bardzo szanuje kazdego i traktuje innych tak jak ja sam chcialbym byc traktowany.

Gość bzubzu
"Nie, male kotki czy lewki od malego bawia sie w lapanie i gryzienie tych puchatych stworzonek ktore male dziecko a i nawet dorosly by ukochal i utulil" Ale już pisklaki orłów same nie polują. "Gotujemy by mozna bylo strawic i nir trulo. To nie jest naturalne. Na surowo mieso zjesz i chorujesz(albo umierasz)" Widzę ,że w ogóle nie rozumiesz argumentu. Tak gotujemy żeby nie truło. Truje bo nie mamy odpowiedniej budowy układu pokarmowego. A nie mamy bo nie potrzebujemy ( czuję ,że się powtarzam ) bo umiemy gotować. "To nie jest naturalne" Naturalne nie jest też korzystanie z internetu a jednak to robisz...Tzn ja nie uważam tego za nienaturalne, bo to natura sprawiła, że to my a nie np. konie stworzyliśmy internet, ale skoro gotowanie jest Twoim zdaniem nienaturalne to pisanie na necie chyba tym bardziej? "jakos my nie wyzywamy od najgorszych miesozercow" Poczytaj to forum

Gość bzubzu
"szkoda że katolicy tak wybiórczo cytują Biblię i to akurat w kwestii zabijania (stworzeń) chcą przestrzegać czegoś, co wcale nakazem w niej nie jest" tak na wszelki w. : ja katolikiem nie jestem

moje słowa nie trafiają do tych, do których są kierowane :( odpowiadam i obalam absolutnie nie były do Ciebie pisane ;) każdy, kto czyta uważnie twoje posty wie, ze szanujesz Innych ...

Gość ciekawy topik
'krew baranka to chyba akurat nie Jezus , bo to było w ST : w ten sposób żydzi mieli uchronić się przed aniołem zabijającym dzieci Egipcjan.' A widzisz....

niekatolicy mogą się powoływać na słowa z Biblii w zależności od tego, jak jest im wygodnie i obrażać każdego, kiedy tylko przyjdzie im ochota...

Gość bzubzu
A to tu któryś niekatolik powoływał się na Biblię? Bo nie zauważyłem...

Gość Odpowiadam i obalam
"Nie, male kotki czy lewki od malego bawia sie w lapanie i gryzienie tych puchatych stworzonek ktore male dziecko a i nawet dorosly by ukochal i utulil" Ale już pisklaki orłów same nie polują. Ale ci co biegaja po ziemi poluja od bardzo wczesnych chwil. Ptaszki nie umieja latac od pierszych chwil. Zwyczajnie by zlecialy z galezi:P Ale miesko na surowo dostarczone przez mamusie chetnie jedza. A czemu? Bo maja bebeszki do tego przystosowane. "Gotujemy by mozna bylo strawic i nir trulo. To nie jest naturalne. Na surowo mieso zjesz i chorujesz(albo umierasz)" Widzę ,że w ogóle nie rozumiesz argumentu. Tak gotujemy żeby nie truło. Truje bo nie mamy odpowiedniej budowy układu pokarmowego. A nie mamy bo nie potrzebujemy ( czuję ,że się powtarzam ) bo umiemy gotować. Czlowiek nie powinien jesc miesa bo nie ma wnetrznosci do tego przystosowanych. Wszystko co potrzebujemy do zycia znajduje sie w naturze.Jesli to do Ciebie nie przemawia,mozesz nawet, jesli chcesz, poczytac cytaty z Biblii zamieszczone przeze mnie wyzej. Nie powinnismy jesc miesa bo nie jest pokarmem dla nas optymalnym. "To nie jest naturalne" Naturalne nie jest też korzystanie z internetu a jednak to robisz...Tzn ja nie uważam tego za nienaturalne, bo to natura sprawiła, że to my a nie np. konie stworzyliśmy internet, ale skoro gotowanie jest Twoim zdaniem nienaturalne to pisanie na necie chyba tym bardziej? Ale my tu piszemy o nawykach zywieniowych a nie o postepie nauki czy cywilizacji? Zjedz w takim razie komputer:D "jakos my nie wyzywamy od najgorszych miesozercow" Ale obelga. Czytalem tu takie obelgi ze nie bede cytowal bo jeszcze mnie zbanuja. Super mi sie z Toba pisze ale musze leciec. Pozdro

Gość Odpowiadam i obalam
Szkoda ze - dzieki:) fajnie ze to zauwazylas:)pozdrawiam!

bzubzu 22.24 druga część mojej wypowiedzi chyba jednak dotyczy również niekatolików :O również :(

Gość bzubzu
"Ale my tu piszemy o nawykach zywieniowych a nie o postepie nauki czy cywilizacji? Zjedz w takim razie komputer" .postęp nauki to właśnie wymyślenie najpierw oszczepów, później strzelb...komputer nie służy do jedzenia. usmażone stejki tak. "Ptaszki nie umieja latac od pierszych chwil" a ludzkie dzieci nie umieją od pierwszych chwil zabijać świniaków. do szkoda że "druga część mojej wypowiedzi chyba jednak dotyczy również niekatolików" - o co Ci chodzi?

"może to brak mięsa powoduje u was takie ubytki intelektualne?" "ojej nie popłacz się trawożerco " czy to nie jest obrażanie ???????????

na dodatek teksty do których się odnosiły Twoje obelgi pisane były przez przypadkowych interlokutorów tego topiku :(

Gość bzubzu
to nie była odpowiedź do wege, tylko do kretyńskich podszywów obrażających mnie. jeśli ktoś poza nimi uważa, że to było do niego to przepraszam.

Gość bzubzu
szkoda że no widzisz jacy ci wege są fajni :P