Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionaa9999

ksiązeczka sanepidowska a owsica...

Polecane posty

Gość zmartwionaa9999

Witam. Mam problem, ostatnio podłapałam fatalną dolegliwość, a mianowicie owsiki...... Zaczełam sie leczyć, ale wiem, że jaja owsików ciągle są we mnie, bo nie jest tak latwo sie ich pozbyć. No i teraz pytanie - muszę w najbliższych dniach wyrobić książeczke sanepidowską - czy badania ja kału wykryją jaja owsików? Bo spotkałam się z opinią, że nie, ale jednak bardzo sie boje...... bo to taki wstyd :( A książeczka jest mi potrzeba żeby podjąć prace. Jeśli jej nie dostane to zrujnuje mi to plany na cale wakacje.

Gość mikkkka
idz do lekarza dziewczyno bo pozarażasz innych. wystarczy wziąść PARYMBELUM i Ci przejdzie, wszyscy domownicy muszą się poddać leczeniu, ponieważ będzie ten problem powracał. I nie zapomnij wygotować pościel

Gość przeciez napisala ze sie leczy
wiec po co na nia najezdzasz :P

Gość Benek
Jedz dziwczyno na urlop

Gość jaaaaaaaaaaakastam
chciec mozesz, ale i tak beda takie osoby... ktos zrobi badanie, ksiazeczke bedzie ok, i dostaenie gdzies pasozyta... i bedzie pracowal np. robiac kanapki... przeciez badania sa dlugo wazne :)

Gość ja tez ... niby badania ...
te robi się w kierunku wykrycia pałeczek z grupy Salmonella i Shigella ... ale wątpie, żeby owsiki przeoczono :P

Gość Benek
zjedz kilo pestek z dyni za 2dni nie będzie nawet 1 owsika, kuracje powtóż za tydzień

Gość zmartwionaa9999
no to super....dzieki wszystkim za odpowiedzi. tylko ja moge mieć takiego pecha :(

Gość hej chociaż ...
myśląc po POLSKU :D Poproś żeby mama oddawała Ci swój kał do badań i po sprawie :)

Gość nsap
hit - PARYMBELUM :):):):):):)

Gość też się śmiałam
z tego parymbelum :D

Gość zmartwionaa9999
heh, jasne, że myślałam już o tym, żeby troche zachachmęcić :) problem tylko, że mamie to też troche wstyd powiedzieć. No ale jak nie bedzie innego wyjscia.... Wiecie, ja oczywiscie tez nie chcialabym zeby w restauracji pracowala osoba z owsikami, ale ja sie juz lecze, i mam nadzieje, ze nie bedzie nawrotu choroby, myje rece i dbam o higienie, i szkoda, żeby taki incydent zniszczyl mi moje plany.

Gość smażenie und gotowanie
już nigdy nie zjem niczego poza domem, dziękuję za uświadomienie kilku, w sumie oczywistych, faktów :):o🖐️

Gość dokladnie to samo pomyslalam
ze koniec z jedzeniem poza domem :-O kurcze czasem myslalam czy nie maja karaluchow na zapleczu, czy kucharz myje rece itd ale ze moge owsiki zlapac... :-O

Gość
w kale nie ma jaj owsików, moga być pojedyńcze osobniki. Badanie na jaja owsików robi sie inaczej, np. metoda wyciorów, bagietka z taśma samoprzylepną. Leczyć musi się cała rodzina. Trzeba bardzo dbac o higienę, bardzo często myć ręce, skrócić paznokcie, nie drapać się. Dieta bogatobiałkowa, ubogowęglowodanowa, dużo witamin. Majtki i prześcieradła prasować gorącym żelazkiem, dużo wietrzyć pomieszczenia.

Gość
no właśnie w kupie mogą być dorosłe owsiki, jaja w okolicy odbytu, na skórze. Swędzi bo nocą owsiki wychodzą na powietrze i się rozmnażają :p Wiadomości mam pewne, z samej jakże przyjemnej katedry parazytologii :)

Gość
ja wiem czy obrzydliwa, zwykła rzecz, są bardziej obrzydliwe...

Gość dokladnie to samo pomyslalam
o cholerka, w dupce mieszkaja ale romansuja pod golym niebem :-) dzieki za wyjasnienie - czlowiek uczy sie cale zycie :-D