Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

karolcia23

klotnia o mieszkanie.pomozcie!

Polecane posty

mam problem,w tamtym roku matka mojego chlopaka przepisala na niego miszkanie wlasnosciowe i wyprowadzila sie,on mnie zameldowal i mieszkamy razem,teraz jego siostra zaczela upominac sie o to by ja splacil,nawet zagrozila ze pojdzie z tym do sadu chociaz ona ma swoje mieszkanie razem z mezem.czy ona ma prawo do ubiegania sie ta splate?

Gość nie wiem jak u was ale u mnie
jak jego mama umrze tak

Gość nie sądzę
darowizna ciepłą rączką chyba nie podlega spłacie...

Gość mieszkanie przepisane
i matka mieszka gdzie indziej,a siostra ma prawo do zachowku czyli drobnej częsci majątku po matce! Ale skoro matka żyje to możesz siostrze pokazać figę -bo zachowek może stanowić równie dobrze auto lub altanka na działce ! I powtarzam po SMIERCI MATKI!!!!!!!!!!!!!!!

Na twoim miejscu porozmawialabym z prawnikiem i zalatwilabym ta sprawe jak najszybciej (nie czekajac na czyjakolwiek smierc).

Gość mieszkanie przepisane
Nic nie wskóra w sądzie -i ona o tym dobrze wie!

Gość nie sądzę
siostra BEDZIE MIAŁA prawo do zachowku, jak PRZEŻYJE matkę, co wbrew pozorom nie jest oczywiste :classic_cool: Ale zachowek liczy się od całości majątku matki, czyli samochodów i altanek. Natomiast nie bardzo rozumiem dlaczego w zachowek miałaby wchodzić darowizna sprzed np 20 lat... ( jeśli mamuśka będzie długowieczna :)) )

Gość Siostra ma prawo
ubiegac sie swoja czesc mieszkania po smierci matki. chyba ze matka zrobiła testament i przepisała to na syna , jednak i tak nawet wtedy nalzy sie sisotrze tzw zachówek

Gość nie sądzę
no ale matka je darowała za swojego życia, więc o jakim testamencie tu mowa?

Gość Siostra ma prawo
tak czy inaczej zachówek sie nalezy (po smierci matki) , nawet w przypadku jesli mieszknaie jest przepisane na syna

zaraz zaraz chwilka jest dwoje dzieci wiec czemu matka przepisala wszystko tylko na swojego syna??? Oczywiscie ze siostra ma prawo do polowy mieszkania jako jej drugie dziecko i jak najbardziej moze z tym isc do sadu a po smierci matki dziedzicza oboje po rowno no chyba ze matka napisala testament. Siostra ma rowniez prawo zazadac splaty polowy mieszkania

Gość nie sądzę
nie dowierzam.... jeśli ja teraz ( moje dzieci mają po 20, 10 lat) podaruję starszemu mieszkanie młodszy jak umrę np za 20 lat bedzie mógł żadać od niego zachowku z tytułu tej darowizny? Chyba bzdury pleciesz

Gość oczywiscie ze bedzie
mogł zadac , zapytaj prawnika a nie pisz głupot . chyba ze napiszesz testament wtedy nalezy sie mu zachówek iles tam procent

Gość nie sądzę
kacia - nie mów mi, że rodzice mają OBOWIĄZEK równo obdarowywać wszystkie swoje dzieci za własnego życia, bo to bzdura

Gość Jesli rodzice
nie spisza testamentu to wtedey majatek jest na poł ( jesli jest dwoje rodzenstwa

ale bzdury pleciecie...matka podarowala to SYNOWI A NIE CORCE...wiec czego ona chce?? figi z makiem...

Gość nie sądzę
nie piszę głupot. Twoim zdaniem nic sie tutaj nie przedawnia? No do cholery pomyśl logicznie, nawet fiskus odpuszcza po 5 latach

Gość hej a co to znaczy
podarowała ? ?? po jej smierci nic to za bardzo nie bedzie znaczyło . Siostra moze isc do sadu zadac połowy mieszkania

Gość nie sądzę
majątej na pół owszem, ale NIE TEN DAROWANY PRZED WIELOMA LATY!!! tylko istniejący w chwili smierci, nie?

Gość doswiadczenie mam
Zatem napisze tak jeśli matka zapisała sysnowi jako darowizne mieszkanie to jak najbardziej siostra ale dopiero po smierci matki przez okres 5 lat od daty zgonu może ubiegać sie o tzw zachówek od brata, taki zachówek może uzyskać na drodze sądowej, chyba że mam spisze testament w którym wydziedziczy córke ale ku temu muszą być powody w przeciwnym wypadkó zawsze siostra może sie ubiegać o zachówek puki co nic wam z jej strony nie grozi.Proponuje udać sie do prawnika oraz porozmawiać z matką na ten temat iz siostrą. Siostra ma prawo do wszystkiego co matka posiada ale dopiero po jej śmierci, niestety w przypadku wczesniejszej śmierci siostry przed matką prawo dziedziczenia przechodzi na dzieci siostry:(

ale to bezsensu...to tak jakbys siostrze podarowala auto a druga siostra zadala zaplaty...taka sama sytuacja...to byla ich matki sprawa komu podarowala mieszkanie a nie tej corki...moim zdaniem ona nic w sadzie nie wskora bo matka zyje.....

Gość hej a co to znaczy
ale jak siostra nie ma dzieci to na brata

Gość dobre sobie
Jakiego zachówku. Zachówek by dostała, gdyby to było mieszkanie matki, ale jeśli zostało ono przepisane i jest brata to z jakiej paki miałaby dostać zachowek?

Gość nie sądzę
nie wiesz co to jest darowizna? Spodoba ci sie Jadźka z monopolowego to jej możesz podarować własne mieszkanie jeśli masz taki kaprys i nie mów mi, że twoje dzieci będą miały prawo czegokolwiek od niej żądać po twojej smierci :P

nie sadze>>>> mniej agresji w moja strone ok?/?? Nie napisalam ze maja obowiazek ale zazwyczaj rodzice dziela majatek rowno pomiedzy swoje dzieci i uwazam ze matka postapila niesprawiedliwie i tyle. A siostra ma prawo domagac sie splaty w koncu w tym domu sie wychowala mieszkala zapewne a to ze ma meza i nowe mieszkanie w niczym tej sytuacji nie zmienia PRAWNIE moze sie domagac splaty mieszkania

Gość dobre sobie
Czy jeżeli umrą moi rodzice (tfu, tfu) to moja siostra moze ode mnie zażądać jakiegoś zachówku za moje własne mieszkanie? Przecież to bzdura. Co innego w przypadku mieszkania rodziców. Gdyby przepisali je na mnie, to ja w przypadku ich śmierci musze zapłacić siostrze zachówek. Ale to wtedy, keidy za ich życia mieszkanie pozostaje ich. Strasznie mi się pisze o takich sprawach. Jakie szczęście, że moi rodzice żyją.

Gość nie sądzę
kacia, to nie agresja tylko ŁOPATOLOGIA!!! Siostra nie ma żadnego prawa w tej chwili. Matka zrobiła ze swoim majatkiem to, co uznała za stosowne i siostrze NIC DO TEGO, bo to nie jej majatek.

Gość doswiadczenie mam
skoro to co napisałam dla niektórych jest nie jesna zatem proponuje poczytać prawo spadkowe i już. Siostra dopiero po smierci matki ma prawo domagac sie zachówku czy się to komuś podoba czy nie i już takie mamy prawo.Jeśli sioostra dzieci nie ma problemu.Ale jęśli nawet komus cos podarujesz to rodzina ma prawo domagac sie zachówku od tej osoby i kropka

nie sadze>>> oczywiscie ze beda mogly zadac jesli spodoba mi sie jadzka z monoploowego i na nia przepisze mieszkanie a mam dzieci to oczywiste jest ze moga one to podwazyc np ze jestem nie w pelni wladz umyslowych albo jesli jestem osoba ubezwlasnowolniona to prawnie nie ma to zadnej mocy.

jezeli wytrzymacie 20 mnut to wam zaraz dokladnie napisze bo mama prawnik hehehehe ale oglada akurat cosik na jedynce i musze poczekac