Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

karolcia23

klotnia o mieszkanie.pomozcie!

Polecane posty

Gość nie sądzę
prawo spadkowe mówi o majątku posiadanym w chwili smierci, czyż nie? Wiec juz nie o tym, który kiedyśtam rozdaliśmy A ty kacia wyobraż sobie sytuację, kiedy podajesz własna matkę do sadu o ubezwłasnowolnienie, bo mieszkanie podarowała bratu a nie tobie i z tej przyczyny nalezy ja uznać za wariatkę :D. Toż to kpina

Gość doswiadczenie mam
a ja jestem ksiądz w związku z tym dam sobie spokuj jako prawnik pisze jak jest to nikt mi nie wierzy to nie zaraz twoja mam sumiennie to potwierdzi:)

Gość nie sądzę
czekam z niecierpliwością na komentarz Twojej mamy

Gość dobre sobie
świetny prawnik, który daje sobie "spokuj" buhahaha

nie sadze czytaj uwaznie co ja pisze>>>> np mam dwoje dzieci i spodoba mi sie ktos tam i daruje mu moje mieszkanie samochod czy cos tam innego albo przepisuje to na inne cele niewazne jakie. I moim dzieciom to sie nie podoba ( nirmalne toto :P ) Wiec jesli wykaza ze bylam w momencie darowizny osoba ubezwlasnowolniona lub niesprawna umyslowa lub pozbawiona czynnosci prawnych to oczywiscie moga to podwazyc. I wtedy kazdy sad uzna ich racje ja bylam szmergnieta ze wolalam dac obcemu niz dzieciom. i wygraja natomiast wydziedziczenie to juz zupelnie inna sprawa :P

Gość doswiadczenie mam
no a co mam was nakłaniać do racji jak macie swoje życie was zetknie z taką sytuacja to się przekonacie i już. Ja pisze jak jest i tyle

Gość edytka21
no ja nie moge, jhakie brednie! to co, jak moja mama komus na urodziny zyrandol podaruje, to za 15 lat ja polece do tej osoby po zachowek?! liiiitosci... masa spadkowa obejmuje majatek posiadany przez osobe w chwili smierci, a poki zyjesz mozesz robic z nim co Ci sie zywnie podoba! Jezeli matka przekazala synowi w darowiznie mieszkanie, to siostra moze sie czuc pokrzywdzona, ale przykro mi - praw do tego mieszkania nie ma ŻADNYCH

Gość doswiadczenie mam
kacia----- jesli masz dzieci i coś komuś dasz to nie musisz z nikogo świra robic poprostu nalęży sie dzicią bo są krewnymi w pierwszej lini i maja prawo domaać się zachówku testament tez można podważyć ale spisany przez notariusza jest ciężej i trudniej gdyż jest bardziej wiarygodny ale darowizna a testament to dwie różne rzeczy

Gość nie sądzę
kacia - ubezwłasnowolniona lub niezdolna do czynnosci matka byłaby dopiero jeśli SĄD tak uzna. Póki co nie uznał, wiec nie widzę powodu dla którego matka nie może swobodnie rozporządzać SWOIM majatkiem

ale normalne ze siostra czuje sie pokrzywdzona bo ona mieszka z mezem to jej sie nie nalezy zreszta polskie prawo jest powalone skonczylo sie lece do mamay

Gość doswiadczenie mam
owszem siostra praw do mieszkania nie ma i mieć nie bedzie jednakże zachówku ma prawo żadac ale do piero po śmierci matki

Gość edytka21
ps. a zachowku to sie siostra bedzie mogla domagac dopiero jak jej brat umrze :P ale ze to taka "zyczliwa" siostrzyczka, to pewnie juz czeka z utesknieniem

Gość nie sądzę
ty z doświadczeniem - a ten zachówek to liczymy od czego? Jest to o ile pamietam jakiś procent od majatku posiadanego w chwili smierci, czyż nie?

wiec tak :) zalezy to od okolicznosci dla ktorych siostra zostala pominieta i jeszcze od innych spraw. ale Clou jest jedno. SIOSTRA MA PRAWO UBIEGAC SIE O SWOJA CZESC MIESZKANIA LUB O SPLATE POLOWY WARTOSCI MIESZKANIA. Tak powiedziala prawniczka. :) A szczegolow sie nie dopytywalam :P

Gość doswiadczenie mam
tak jest to procent od wartości rynkowej mieszkania od tego liczy sąd procent

Gość doswiadczenie mam
No i co miałam racje miałam ale pomine szczegół iż mi nie wierzono a doświadczenie w tej materi mam :)

Gość dobre sobie
zachówek nalezy się po śmierci i dotyczy majątku zmarłej osoby, a nie majątku innych osób. A w chwili śmierci matki, mieszkanie nalezy do syna i siostrze nic do tego. Do osoby z tym wątpliwym doświadczeniem: a co w przypadku innych rzeczy, nie mieszkania? Czy jeżeli matka komuś podarowała czajnik albo nawet samochód to po jej śmierci dzieci mogą się domagać jakiegoś zachówku od obdarowanego?

Gość doswiadczenie mam
dodoam tylko iż pominięcie siostry z ważnych powodów np. nie intewresowała sie matką lub np. dopuściła sie przemocy fizycznej na matce i matka ją wtedy może wydziedziczyć to wtedy siosrta nie ma prawa do zachówku

Gość nie sądzę
czekaj, procent od czego? Od majatku posiadanego w chwili smierci czy od całości majatku, jaki posiadał delikwent? Bo jesli od całości to tozumiem, że mogę domagać się zachowku od koscioła, bo moja babcia [przepisała dom na kościół, tak? Zrobiła to co prawda 20 lat temu, ale zmarła przed 3 laty...

Gość doswiadczenie mam
napisze tak jeśli matka podarowała samochód mieszkanie drogie obazy czy żeczy cenne ma prawo siostra się domagać zachówku i nie ma dyskusji czajnik albo karta pocztowa ewentualnie skarpety z reguły nie są rozsadzane takiego przypadku nie znam ale do wszystkiego w równej części rodzeństwo ma prawo i kropka takie są przepisy i już wystarczy wejść w gogle poszukać prawa spadkowego i darowizny i się tam wszystkiego można dowiedzieć

Gość edytka21
co wy pieprzycie o zachowku? przeciez ta kobieta ŻYJE!

ale autorka zadala zupelnie inne pytanie nie maccie juz do reszty :D wydziedziczenie ro zupelnie inna sprawa moze matka uznala ze skoro corka mieszka z mezem to nic sie nie zmieni i dlatego nic jej nie zapisala ponawiam odpowiedz. Siostra moze ba ma prawo ubiegac sie o splate polowy wartosci mieszkania !!!!!!!!!!!!

Gość doswiadczenie mam
do nie sądze ---- tak masz prawo domagać sie zachówku od kościoła oraz dzieci baci do 5 lat jak najbardziej masz prawo i zapewne dostaniesz swoją część proponuje w tym przypadku porozmawiać z rodzicami któreeś jest dzieckiem babci i ma pierwszeństwo do tego domu i może sie dopmagac zachowku od kościoła jak najbardziej chyba że babcia wydziedziczyła

Siostra nie ma żadnych praw do mieszkania. Z chwilą śmierci matki może mieć prawo do zachowku, do ustalenia wartości którego brane jest wcześniej darowane synowi mieszkanie. kodeks cywilny: Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek). § 2. Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia. Art. 993. Przy obliczaniu zachowku nie uwzględnia się zapisów i poleceń, natomiast DOLICZA SIĘ DO SPADKU, stosownie do przepisów poniższych, DAROWIZNY UCZYNIONE PRZEZ SPADKODAWCĘ.

Gość doswiadczenie mam
no padne kocia -----jak to pisałam kilka postów temu to nikt nie wierzył więć nie powielaj moich wypowiedzi bo tobie też nikt nie uwierzy jak widac ludzie zawsze mają swoje racje a potem jest płacz sąd i wojna o dom

Art. 994. § 1. Przy obliczaniu zachowku nie dolicza się do spadku drobnych darowizn, zwyczajowo w danych stosunkach przyjętych, ani dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku, darowizn na rzecz osób nie będących spadkobiercami albo uprawnionymi do zachowku. § 2. Przy obliczaniu zachowku należnego zstępnemu nie dolicza się do spadku darowizn uczynionych przez spadkodawcę w czasie, kiedy nie miał zstępnych. Nie dotyczy to jednak wypadku, gdy darowizna została uczyniona na mniej niż trzysta dni przed urodzeniem się zstępnego. § 3. Przy obliczaniu zachowku należnego małżonkowi nie dolicza się do spadku darowizn, które spadkodawca uczynił przed zawarciem z nim małżeństwa.

Gość doswiadczenie mam
wielbiciel------ brawo nareszcie mnie sie szuskać nie chciało

i tak zgadza sie w polskim prawie jest tak ze powinno byc dzielone po rowno miedzy dzieci no ale...... kazdy wie jak to roznie bywa z rodzina :P Wg mnie ta matka postapila nieslusznie dajac cale mieszkanie synowi a calkowicie pomijajac corke chyba ze byla to corka wyrodna zaniedbywala matke uciekala sie do przemocy fizycznej i psychicznej itd no wtedy to zupelnie inna sprawa ale o tym autorka topiku nie wspomniala wiec odpowiedz zostala udzielona na jej proste pytanie a zachowek i te inne to dopiero po smierci matki wiec moze juz dajmy spokoj bo chyba nie chcemy coby kobitka kopnela w kalendarz????

Art. 995. Wartość przedmiotu darowizny oblicza się według stanu z chwili jej dokonania, a według cen z chwili ustalania zachowku. Art. 996. Darowiznę uczynioną przez spadkodawcę uprawnionemu do zachowku zalicza się na należny mu zachowek. Jeżeli uprawnionym do zachowku jest dalszy zstępny spadkodawcy, zalicza się na należny mu zachowek także darowiznę uczynioną przez spadkodawcę wstępnemu uprawnionego. Art. 997. Jeżeli uprawnionym do zachowku jest zstępny spadkodawcy, zalicza się na należny mu zachowek poniesione przez spadkodawcę koszty wychowania oraz wykształcenia ogólnego i zawodowego, o ile koszty te przekraczają przeciętną miarę przyjętą w danym środowisku.

wielbiciel nie zgodze sie z Toba :P patrz wyzej moje posty prawnika pytalam :P doswiadczenie mam czasem nie zdaze wszystkiego przeczytac wiec nie powielam ok???? pisze to co wiem no ale zaraz sie stad zwijam bo az iskrzy :P od zlosci odpowiedz udzielona wielbiciel 70b przeczytaj uwaznie pytanie autorki