Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowanaa

Czy jeżdżąc rowerem też w dzień trzeba mieć włączone światła?

Polecane posty

Gość zdezorientowanaa

odpowiedzcie proszę.

Gość zdezorientowanaa
ale niestety doszło, bo zostałam zatrzymana przez policje z tego powodu!

Gość zdezorientowanaa
żartujesz Mietek, a ja serio , policjant zatrzymał mnie i wypisal mandat za brak światel:(

Gość *Dominika*
dziwne;/ a jechalas po ulicy czy po chodniku??

a moze padał desz i bylo pochmurno i dlatego cię zatrzymali,po nie słyszłam żeby rowerzyście musieli jeździć z włączonym światłem

Gość zdezorientowanaa
no jak to nie miałam jak miałam:o tylko nie właczone:o

Gość zdezorientowanaa
poziomka>>> wyraźnie mi powiedział: mandat za niewłączone światła przy rowerze, serio:(

ile dostałas tego mandatu? ja to bym chyba sie zapytałam na jakiej podstawie,nie ci nie tłumaczyli

Gość pieszy
pieszy to tez uczestnik ruchu wiec co ze światełkami pieszego?

ale chodzi o to ,ze pieszy to czlowiek iprowadzi sie sam (nie wazne jak ;) ), a rower jest prowadzony. Jedziesz po ulicy na rowerze - masz swiatla. Chyba, ze znowu jakas nielogiczna zasada jest w kodeksie, ale z tego co ja wiem, to takiej nie ma, wiec rower = swiatla

zlosliwa ciupaga -chyba jednak nie jest tak,mówili by o tym a tak przy wprowadzeniu obowiązku jazdy z włączonymi światłami w samochodach nie było mowy o rowerach

ale chyba na sciezkach rowerowych to nie obowiazuje?? 😭 nie bede jezdzic ze swiatlami bo mi wtedy cos brzęczy :classic_cool:

Gość ej no co wy

jestem po lekturze kodeksu i mandat jest wystawiony niezgodnie z prawem. Art 51 pkt 6 ( Dz.U. 2005 nr 108 poz. 908) rower nie ma obowiazku jazdy na swiatlach, poniewaz nie jest wyposazony w swiatla mijania lub swiatla do jazdy dziennej. Swiatla (w ktore pojazd ma byc obowiazkowo wyposazony) wlaczane maja byc tylko podczas jazdy od zmierzchu do switu oraz w tunelu.

czyli policjant mial tok myslenia jak moj - ale, ustawa przewiduje inaczej, wyjasnij sprawe na komendzie. Az z ciekawosci zapytam - z jakiego paragrafu masz ten mandat?

diabel tkwi w szczegolach, a w kodeksie takim szczegolem jest slowko \"mijania\" Kierowca ma obowiazek jazdy na swiatlach mijania, ale rower w nie wyposazony przeciez nie jest.

Gość zdezorientowanaa
Dzieki ciupaga-zloze skarge na tego policjanta🖐️

Gość zdezorientowanaa
Ciekawe czy doris welman uprawia ten sport? A jesli tak to na jakim rowerze?

Nie czytacie dokladnie. Artykuł 51 ustawy Prawo o ruchu drogowym w ustepie 6 wyraznie wskazuje, ze kierujacy pojazdem, ktory nie jest wyposazony w swiatla mijania, drogowe lub swiatla do jazdy dziennej, jest obowiazany używać swiatel stanowiacych obowiazkowe wyposazenie pojazdu. Takze mandat byl jak najbardziej sluszny.:)

ale wiecie co??? dzis moja kolezanke spotkalo cos podobnego, ale dostala upomnienie wiec juz nie wiem, o co chodzi:D i gdzie jest wytlumaczenie:D

Pinezka - rower jest wyposazony w swiatla, ale nie sa to mijania, do jazdy dziennej ani drogowe. Ma zapilic te, w ktore zostal wyposazony od zmierzchu do switu i w tunelu.

Ciupaga, teraz wiem, zle przeczytalam, myslalam, ze od switu do zmierzchu, haha:D