Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie pytanie mam

czy majac samochod na biegu

Polecane posty

Gość takie pytanie mam

trzeba miec caly czas wcisniete sprzeglo??

Gość We mnie tez jest
tak zeby nie zgasl :P

Gość czarnula farbowana
:D:D:D:D:D:D:D nie

Gość takie pytanie mam
dopiero zaczne;)

Błędem jest trzymanie samochodu na biegu przy wciśniętym sprzęgle np. stojąc przed światłami. Od tego zużywa się szybciej łożysko wyciskowe. Lepiej wrzucić na luz. Innym często spotykanym błędem jest trzymanie nogi na pedale sprzęgła podczas jazdy poza zmianą biegów. Efekt - jak wyżej. Pozdrawiam i zyczę szerokiej drogi i gumowych słupów! :D

Gość maniaczka bazarowa
stojąc na swiatłach na luzie nie trzymając na sprzęgle oczywiście nam nie zgasnie takie autko?

Gość to chyba zalezy ile sie stoi
na swiatlach, bez sensu miec samochod na luzie przez np minute a potem znow na sprzeglo i bieg... Do autorki --> po paru jazdach wszytsko stanie sie naturalne, wiec nie martw sie na zapas ;)

Gość MaIwinka21
"to chyba zalezy ile sie stoi na swiatlach, bez sensu miec samochod na luzie przez np minute a potem znow na sprzeglo i bieg" rozumiem, ze ty przez te minute trzymasz noge na sprzegle? 🖐️

Gość na swiatlach
jak widzisz czerwone to lepiej wrzucic na luz...tak ucza teraz na kursach

Gość karolinka lat 18
tak, tak więc jak widzisz Olejniczaka z SLD to się zrelaksuj :-)

od puszczenia sprzegła silnik nie zgasnie :) Chyba... nie znam sie - ale mi nie gasnie :D Sprzeglo to tylko do zmiany biegow i to by bylo na tyle... ;) Po co noge nadwyrezac? :D

Tak jest. Sprzęgła używamy tylko przy ruszaniu, zmianie biegów i (wyjątkowo) do jazdy na tzw. półsprzęgle przy skomplikownych manewrach, pokonywaniu na I biegu duzych nierównosci itp. W innych sytuacjach - noga na podłogę. Sprzęgło - jak sama nazwa wskazuje - służy do sprzęgania i rozłączania napędu pracującego silnika od dalszych elementów układu napędowego. Gdy dźwignia zmiany biegów jest w pozycji \"na luzie\" silnik nie zgaśnie mimo niewciśniętego pedału sprzęgła bo napęd nie jest wtedy przekazywany przez skrzynię.

Gość funkcja sprzęgła
Sprzęgło wciska się przy rozruchu, zmianie biegów i w końcowej fazie hamowania. W pozostałych przypadkach na sprzęgło się nie naciska.:)