Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taraa

czy pracodawca mzoe mnie zwolnic??? jestem w ciazy...

Polecane posty

Gość taraa

jestem w ciazy z 7 tygodniu , od 6 tyg poszlam na zwolnienie lekarskie od ginekologa , dzis sie dowidzialam od lekarza ze musze przepracowac jeszce 6 tyg bo mi zabraknie dni od zasilku chorobowego( 182dni) wiec jak wroce do pracy to czy szef bedzie mogl mnie zwolnic....do pracy mam isc od 3 lipca... szef juz bedzie wiedzial ze jestem w ciazy wiec czy moze mnie zwolnic???

Gość do 3 miesiąca ciązy
może cię zwolnić

Nie może, niezależnie od tego w którym jesteś tygodniu. Chyba, że masz umowę na czas określony i właśnie ci się skończyła...czy jakoś tak

Gość do 3 miesiąca ciązy
Oczywiście, że może, u mnie w firmie tak zrobiono zgodnie z prawem

Gość taraa
mam umowe na czas okreslony do 30 listopada

Gość taraa
to co teraz zrobic? byc na zwolnieniu do 3 miesciaca???:(

Gość zatroskana
jezeli umowa na czas okreslony wygasa po 3 miesiacu ciazy to automatycznie ulega przedluzeniu do dnia porodu, chyba ze szef bedzie zlosliwy i zwolni Cie dyscyplinarnie. Jesli chodzi o 182 dni chorobowego to prawda, ale jesli lekarz uzna, ze nie mozesz pracowac przez cala ciaze, to po wykorzystaniu tych 182 dni przechodzisz na tzw. zasilek rehabilitacyjny, az do dnia porodu. Na 6 tyg przed tymi 182 dniami skadasz odpowiednie dokumenty w ZUSie i czekasz na decyzje do miesaica czasu.

Dokładnie tak. Jeżeli umowa na czas określony kończy się przed upływem 3 miesiąca to nie jesteś chroniona. W przeciwnym wypadku umowa przedłuża sie do dnia porodu. Tak więc teoretycznie, jeśli szef będzie złośliwy i rozwiąże umowę przed upływem 3 miesiąca (np dyscyplinarnie, lub z powodu likwidacji stanowiska) to nic Ci nie przysługuje.

Gość u mnie ...
plan dnia wyglądał podobnie czyli wstawanie o 5 :O przewijanie, jedzenie, zabawa, spanie.....i cały dzien praktycznie krecił sie wokol dziecka.....oszalec mozna było!!!! (dlatego też nie chce juz wiecej dzieci) natomiast teraz cora ma poltora roku i zaczynam miec czas dla siebie i postanowilam ze od wrzesnia zaczynam uczyc sie angielskiego :D

Gość u mnie ...
tak....troszke zamieszalam :-)

Gość taaara
umowe mam do 30 listopDA WIEC...CO?