Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaska22

Dni płodne....proszę o odpowiedź!!

Polecane posty

Gość kaska22

Cześć dziewczyny! Mam 16lat i cudownego chłopaka. Chciałabym rozpocząć współżycie. Mam pytanie..korzystałam z wirtualnego kalendarzyka, który oblicza dni płodne...wyszło mi takich dni 10 w miesiącu...czy w związku z tym w pozostałe dni niemożliwe jest zajście w ciążę? Bardzo proszę o odpowiedzi!! dzięki.

jesli chcesz rozpocząć współżycie to może się udaj do lekarza ginekologa,dziewczyno jest 21 wiek,metody naturalne,a tym bardziej kalendarzyk w internecie-proszę cię nie rób Ciemnogrodu.

Gość ehh.....
Wirtualny kalendarzyk zgodnie ze swoją nazwą jest wirtualny i nie ma przełożenia na rzeczywistość. Jeśli chcesz, żeby metody naturalne były skuteczne musisz nauczyć mierzyć temp, badać szyjkę i weryfikować sluź, a na to potrzeba kilku miesięcy. W innym przypadku ciąże przewiduje już przy na wstępie. Jesli jesteś młoda i nie miesiaczkujesz regularnie to bobas gwarantowany. Porponuję inną metodą, chociażby prezerwaytwy czy tabletki, żeby nie było problemu z kolejną nastoletnią matką..

Gość Dni płodne się obserwuje a nie
wylicza...

Gość eh jejku
Może poczekaj z tym seksem, bo póki co masz nikłą wiedze na temat kobiecego cyklu i metod antykoncepcji. Może być z tego tylko nieszczęście...:/

Gość kaska22
Prezerwatywy na 100% bedziemy stosowac, chodzi mi tylko o to, zeby zminimalizowac prawdopodobienstwo zajscia w ciaze...tabletki odpadaja...dlatego chcialabym wiedziec jak obliczac dni plodne i tylko w nieplodne sie kochac... Ale nie mam regularnego okresu wiec to pewnie i tak nic nie da :(

Gość Paulkaaaa
Sex nie dla dzieci ., lepiej poczekad do 18 conajmniej... haha

Gość ehh.....
Nie obliczysz. Jedynie możesz się uczyć obserwować, ale to odsyłam na wątek o metodach natyuralnych, gdzie Cie dziewczyny zaawansowane w temacie uświadomią. Gumki są ok. Możesz pomyśleć o globulkach dodatkowo.

Gość tessst
Dobrze sie zastanow Dziewczyno, czy to ten. Zeby potem nie bylo placzu..

Gość kaska22
Jasne ze sie zastanowie....wbrew pozorom taka szybka do tego nie jestem..po prostu chcialam wiedziec co i jak..

Gość mana1
metody naturalne nie dają zbyt dużej pewności, zmiana klimatu, przeziębienie i wszystko się rozregulowuje. Z seksem lepiej poczekaj. Naprawdę masz na to czas!

Gość kaska22
A powiedzcie mi jak to jest z tym mierzeniem temperatury??

Gość ehh.....
Zobacz temat:metody naturalne. Musisz mierzyć temp codziennie o tej samej porze, badać szyjkę/jej położenie/ i obserowawć śluz. Nie znam się dokładnie, ale zajrzyj tam, na pewno Ci wyjaśnią jak się robi wykres.

Osoba w Twoim wieku nie ma jeszcze ukształtowanych w pełni \"funkcji seksualnych\"... Często cykle są nieregularne lub bezowulacyjne a narządy jeszcze nie funkcjonuja w 100% dobrze (skoki pokwitaniowe... hormony buzują i tyle;-) . Pomijam fakt, że na życie seksualne chyba jednak troche za wcześnie... ale to moja opinia. Metody naturalne nie sa polecane w takich przypadkch bo trzeba dobrze poznać swoje ciało i być bardzo sumiennym oraz mieć uregulowane życie seksualne. Trzeba przeprowadzić conajmniej 6-12 cykli obserwacj aby móc określić długość najdłuższych i najkrótszych cykli. A metoda kalendarzyka to prehistoria i nikt już tego nie zaleca jako naturalna metodę (w brew pozorom nawet Kościół). Porozmawiam z ginekologiem a wtedy zrozumiesz, że życie seksualne to \"nie bułka z masłem\"...i czasem warto troszkę poczekać:-) Nie sądzę aby chciał Ci dać tabletki hormonalne...ale to raczej oczywiste :-)

Po czesci Cie rozumiem. Ja bedac z moim chlopakiem w wieku 17 lat zaczelam myslec powazniej o tym wszystkim i postanowilam mierzyc sobie temperature codziennie rano(nawet to fajne jak wieszz kiedy dostanie okres) Mniej wiecej po roku obserwacji postanowilismy rozpoczac wspolzycie. Kochalismy sie jedynie w moje dni niepolodne plus prezerwatywa. Jak narazie czuje sie komfortowo z ta metoda, a trwa to juz roczek. Proponuje troche sie wstrzymac i poobserwowac sswoj cykl, to naprawde wyjdzie na lepsze. A jeszcze tak dodatkowo zapytam: w jakim wieku jest Twoj chlopak?

kaska22, spokojnie, będzie dobrze. Ja wiem, ze na początku jest panika... i to jest zrozumiałe. Jeśli jesteś dziewicą, to ciężko będzie za pierwszym razem z prezerwatywą... Chociaż sama nie wiem... ja sie zabezpieczałam pigułkami. Tak czy inaczej, nie słuchaj tych dziewczyn, które piszą, że za wcześnie itp. Jesteś w dobrym wieku do rozpoczęcia współżycia i czerp z tego radość a nie stres. Poczytaj ile możesz o metodach naturalnych - stań się specjalistką od tego :) warto, bo jeśli się nauczysz obserwować swoje ciało to bardzo Ci się to przyda. Ja np. wiem w którym momencie i z którego jajnika mam owulację, a okres dostaję DOKŁADNIE 14 dni od owulacji. Wczuj się w swój cykl, poznaj się od tej strony, poobserwuj śluz itp. Życzę udanego życia erotycznego!

Gość Sylwiuśka_18
a daj m i linka do tego kalendarzyka ?? albo w ogole ktos niech mi da:)

Gość metaforka
naprawde poczekaj z tym sexem!!! wiem ,ze teraz jestes zakochana ale naprawde warto poczekac na tego jedynego!!! Mozecie uprawiac np petting

\"Ja np. wiem w którym momencie i z którego jajnika mam owulację, a okres dostaję DOKŁADNIE 14 dni od owulacji. \" - z momentem owulacji i miejscem jej \"wyczucia\" też często jest loteria. Dziewczyny pisały, że na 100% wiedziały, że to ten, a nie drugi jajnik, a na monitoringu okazywało się co innego :) No ale mniejsza o to. Dziwi mnie podejście typu: nie patrz na inne, masz 16 lat, to dobry czas na seks. Lepiej poczekać dłużej, niż spaprać sobie psychikę nieprzemyślanym czynem wynikającym z emocji i złotych rad na forum :O