Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna -

Hipotrofia płodu

Polecane posty

Witam wszystkie mamy... Byłam dziś u lekarza i dowiedziałam się, że mój mały ma hipotrofię... Jestem w 28 tygodniu ciąży i Filipek waży 2466g. Przestraszyłam się... Dużo czytałam na różnych forach wypowiedzi kobiet i zauważyłam że w większości przypadków dzieci te rodzą się martwe lub umierają w pierwszych dniach po porodzie... Boje się o mojego synka... Czy mój mały też mnie zostawi??

Witaj Kingusiu! 🖐️ :) Zacznę od tego, że hipotrofia czyli wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu jest raczej objawem jakichś nieprawidlowości niż schorzeniem samym w sobie. Spowodowana może być wieloma przyczynami zarowno leżącymi po stronie matki jak i dziecka. Dla wyboru walściwego postępowania niezbędne jest przede wszystkim ustalenie przyczyny hipotrofii co nie zawsze się udaje. W ok. 7-8% przypadków hipotrofia nie ma przyczyny. Dziecko po prostu genetycznie jest "drobne". Wbrew temu co piszesz hipotrofia stosunkowo rzadko wiąże się z obumarciem płodu lub dziecka wkrótce po urodzeniu. Choć jest to możliwe - jeśli istnieje tego przyczyna. Natomiast ciąża w ktorej stwierdzono hipotrofie zawsze powinna być traktować jako zagrożana ( w Twoim przypadku porodem przedwczwsnym) i jako taka podlegać szczególnemu monitorowaniu. Jeśli przyczyna leży po stronie wady dziecka oczywiście bedzie ona widoczna po urodzeniu. Podsumowując - decyję o postępowaniu zawsze podjąć musi lekarz prowadzący ciążę na podstawie specjalistycznych badań. Niektore czynności terapeutyczne mogą być wykonane jeszcze w fazie życia płodowego inne bezpośrednio po narodzinach dziecka. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę by wszystko ułożyło sie pomyślnie :)

Gość na wszystkich forach
specjalistycznych mozna wyczytać, że prawidłowa waga w 28 tc to 1100-1800...więc co to za hipotrofia w Twoim przypadku kingusiu???

Gość Warszawianka z Brodna
U mojego dziecka tez podejrzewano dystrofie plody jakies poltora miesiaca przed rozwiazaniem. Jednak diagnoza byla bledna. Synek urodzil sie zdrowy. Teraz w wozeczku spi 15- miesieczny przystojniak, jest pieknym, zgrabnym dzieckiem, wzrost na 90 centylu, nie choruje. Glowa do gory, zrob jeszcze jedno badanie..........

A czy to prawda że będę musiała mieć cesarskie cięcie?? ’ardzo bym tego nie chciała...

Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze... W piątek chcą mnie już położyć do szpitala a termin na 21. maja :(

To zmienia postać rzeczy! :) Ja swoim zwyczejm sku[ilem się na problemie a nie zauważyłem ze 28 tc Twoj maluch z tą wagą byłby olbrzymem :) Ale do rzeczy: Hipotrofia sama w sobie nie jest wskazaniem do CC. Jeśli nie ma innych medytcznych wskazań do tego zabiegu to nic nie stoi na przeszkodzie byś urodziła naturlanie :) Wprost przeciwnie - dziecko jest małe więc poród powinien być lżejszy. Twój maluszek rzeczywiście nieznacznie odbiega od normy 10 centyli (dla 38 tc wynosi ona 2565 gr) a to jest podstawa do stwierdzenia hipotrofi ale pamiętaj że: - zarówno wiek ciąży jak i waga płodu majacharakter PRZYBLIŻONY. Jeszcze bardziej przybliżony jest termin porodu - przyjmuje się za nornalne odchylebnie +/- 2 tygodnie. A dla porównania - w 37 tc 10 centyli to 2374 gr czyli mniej niż waga Twojego szczęścia :) Może się więc okazać, że dziecko mieści się w dolnej granicy normy i wszystko odbędzie się prawidłowo jak to miało miejsce u Warszawianki z Bródna. Czego Ci serdecznie zyczę :) 🌻 I jeszcze jedno - donoszone dzieci z hipoptrofią są silniejsze od wcześniaków o identycznej wadze. Także jeśli nie ma innych sygnałów o jakichś nieprawidłowościach - głowa do góry! Powinno być dobrze! :)

Słyszałam że CC jest raczej wskazane ponieważ maluch jest zbyt słaby aby wyjść siłami natury... Dziękuje za słowa pocieszenia... :) 🌻 Czyli będę mogła urodzić naturalnie?? ;) Bardzo się ciesze... :)

Zaczął boleć mnie trochę brzuch... Nie jest to mocny ból ale jednak jest... W podbrzuszu i tylko po prawej stronie... Powinnam zgłosić się do lekarza?? Koleżanki mówią że to normalne ale nie wiem czy normalne jeśli dziecko ma hipotrofię... To mogą być jakieś niepokojące objawy??

Kingusiu! 🖐️ Po pierwsze: NIE JESTEM ginekologiem ani wogóle lekarzem. Położnictwem i niektorymi obszarami ginekologii interesuję się hobbystycznie. Stąd nieco humorystyczna 3-cia linijka w mojej stopce. Moje wykształcenie i zawód sa zupenie inne. Jednak nawet lekarz nie dałby na forum odpowiedzi na drugie pytanie. Nie sposób na podstawie tego że masz bół w podbrzuszu powiedzieć cokolwiek. Jeśli ból jest częsty lubb silny skontaktuj się z lekarzem. W piątek będziesz już w szpitalu więc wtedy pewnie to dokladnie zbadają. Pozdraswiam Cię ponownie i zyczę by wsystko dobrze poszło a także.... ślicznego bobaska!!! :) 🌻

Mam dobrą wiadomość!!!! :D:D Kingusia 8-go maja urodziła zdrowego synka (2800g 48 cm) Poród - jak się spodziewałem - był naturalny i bez żadnych komplikacji! :) Gratuluję serdecznie! :) 🌻🌻 Teraz więc mogę napisać coś czego nie chciałem pisać wcześniej by dodatkowo nie stressować Kingusi przed porodem: Niestety wśrod niektórych lekarzy pokutuje przekonanie, że z hipotrofią wiąże się nieuchronnie CC. Ja natomiast na rożnych forach ginekologicznych spotykalem się niejednokrotnie z sytuacją gdy kobiety z hipotrofią płodu - podobnie jak Kingusia - rodziły naturlnie i bez kopmplikacji. Istotnie niektóre przyczyny hipotrofii (np. niewydolność łożyska) mogą być wskazaniem dla cc. Ale robienie go "z automatu" w świetle tego co napisałem wyżej jest oczywistym blędem. Decyzję o cc lekarze powinni podjąć po analizie wszystkich danych o stanie kobiety i dziecka. Dodajmy, ze decyzja taka bywa podjęta czasem w trakcie smego porodu gdy akcja sie rozpoczeła ale nie wykazuje dostatecznych postępów. Oczywiście narodziny dziecka z hipotrofią powinny być zawsze traktowane jako "poród specjalnej troski" także w kontekście ew. cc. Na koniec refleksja natury bardziej ogolnej: W epoce internetu niesamowicie wzrosły możliwości zdobywania potrzebnych informacji i wymiany doświadczeń - także między pacjentami. Kiedyś lekarz był "carem i bogiem" i mógł bez trudu ukryć swoją niekompetencję. Poradniki lekarskie prezentowały tylko ogólne informacje a mało kto miał mozliwość korzystać ze specjalistycznych bibliotek. Dziś świadomość pacjentów jest większa i bardzo dobrze. Warto więc dla wspólnego dobra dzielić się informacjami i doświadzczeniami. Tak pojmuję swoją rolę forumowego ginekologa-położnika-amatora i dlatego uczestniczę w rozmowach na tym forum. :)

U mnie też podejrzwali hipotrofię, bo na jedym z usg wyszło w 30 tc że mała waży 1400 :o Dwa tygodnie później miała już 1800 g, więc zmieściła na dolnej granicy normy :) usg też nie jest baardzo dokładne, trzeba mieć poprawkę na wyniki :)

misiaczkowa----> 🖐️ 🌻 Zgadza się..... Także .... grunt to spokój :)

Gość lubosia2440
witam błagam o pomoc jestem w 28 tygodniu ciazy lekarz podejrzewa hipotrofie plodu wychodzi na to ze u mnie jest 2 tygodnie roznicy bardzo sie tym martwie prosze napiszcie mi czy mojemu maleństwu nic nie grozi!!!!!!!!!!! bardzo sie martwie ze je strace czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz

Droga Lubosiu2440 U mnie też była różnica 2 tygodni mały urodził się w 38 tygodniu waga 2800 zdrowy i piękny w ciągu dwuch tygodni od wyjścia ze szpitala przybrał 600 gram :) wszystko będzie dobrze!!!

Kingusia---> 🖐️🌻 No... to z Filipka już kawał chłopa!!!! :D Lubosia-----> Spoko! Hipotrofia sama w sobie nie jest żadnym zagrożeniem. Poza tym to tylko podejrzenie. Jeśli nie ma innych niepokojących symtomów sytuację trzeba kontrolować i to wszystko. Nie marw się na zapas - będzie dobre, zobaczysz :) 🌻

Gość dodam coś od siebie
z tą wagą to naprawdę są cyrki tuż przed porodem zrobiono mi usg, wyszło waga dziecka 4kg (dla mnie szok, bo jestem drobna i rodziłam dzieci ok 3kg), ale dla pewności zawołano inną lekarkę. Tej na tym samym sprzęcie wyszło 3kg, czyli aż kilogram różnicy. Córka urodziła się z wagą 3430g. W ogóle w czasie pomiarów wychodziło, ze ma bardzo dużą głowę w stosunku do innych części ciała. Martwiłam się niepotrzebnie. Moja córcia urodziła się ładna i proporcjonalna. 🌼

dodam coś...----> Istotnie, usg daje dość uproszczony obraz płodu i możliwe są różne odchyłki. Przy mojej córci np. 2 razy wychodziło, że będzie ..... chlopiec! :D Dużo zależy od umiejętności i doświadczenia badającego.

no jasne że kawał chłopa... :) tak dużo przybiera... zdrowiutki jak ryba... a podejrzewali hipotrofię...

skad dokladnie bierzecie tabelke ile powinno wazyc dziecko? moja niunia w 25 tygodniu wazyla tylko pol kg a wy piszecie ze w 28 powinna wazyc od 1100 do 1800 gin powiedzial tylko ze dziecko jest drobne, wagowo na koniec 22 tygodnia ale wzrostem do swojego tygodnia

smutna - trzymam MOCNO kciuki za ciebie i twoja dzidzie na pewno bedzie wszystko dobrze strach ma wielkie oczy;)powodzenia:)

Gość lubosia2440
DZIĘKUJE WAM BARDZO PODNIOSŁYŚCIE MNIE PSYCHICZNIE NA DUCH TYM BARDZIEJ ZE MÓJ PIERWSZY SYNEK URODZIŁ SIE W CIEŻKIM STANIE A TERAZ DZIEKI WAM JESTEM PEŁNA NADZIEJI 11 CZERWCA BEDE MIAŁA USG I WTEDY WSZYSTKO SIĘ OKARZE DAM WAM ZNAĆ CZY MALUSZKOWI NIC NIE DOLEGA

Proszę bardzo kochane oto dla was centylowa płodu... Jeśli dzieci są w tych granicach to nie macie się o co martwić!!! To nie jest w tedy żadna hipotrofia!!! 22 tc- 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl) 23 tc- 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl) 24 tc- 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl) 25 tc- 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl) 26 tc- 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl) 27 tc- 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl) 28 tc- 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl) 29 tc- 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl) 30 tc- 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl) 31 tc- 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl) 32 tc- 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl) 33 tc- 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl) 34 tc- 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl) 35 tc- 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl) 36 tc- 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl) 37 tc- 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl) 38 tc- 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl) 39 tc- 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl) 40 tc- 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

Witam ja urodziłam dzidzie z hipotrofią ostatnie 2 miesiące ciązy przeleżałam w szpitalu waga ur 2800 waga obecna 6100

Gość Aginsc
witam mam pytanie do mam ktore moze maja lub mialy podobny problem.Jestem w 40 tyg ciazy wczoraj bylam na usg i lekarz stwierdzil ze mam malo wod plodowych a dziecko jest bardzo duze bo wazy prawie 3900.No i zaczelam sie martwic,on niby stwierdzil ze wszystko jest wporzadku poza wodami i kazal mi sie zglosic za pare dni do szpitala.Nie wiem co mam myslec o tych wodach i o porodzie.Blagam pomozcie!!!!Z gory dziekuje