Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasienka basienka

Badania hormonalne

Polecane posty

Gość kasienka basienka

witam moja lekarak wyslala mnei na badania hormonalne w 8 dniu cyklu: testosteron-1,18 ng/ml estradiol 63,00 pg/ml FSH-5,38 mlU/ml LH- 21,23 mlU/ml Prolaktyna 13,15 ng/ml w 22 dniu cyklu : Progesteron-0,26 ng/ml moze ktos moglby mi pomoc zinterpretowac te wyniki wizyte mam dopiero za 2 tyg :/ z gory dziekuje:)

Jak długie masz cykle (podaj najkrótszy i najdłuższy w ciągu ostatnich 12 miesięcy).

Gość kasienka basienka
najkrotszy 14 dni najdluzszy 71

Gość fanzolisz glupoty ...
Mogę się coś zapytać ? Wysłał Cię na te badania lekarz pierwszego kontaktu czy endokrynolog ?

Gość kasienka basienka
moja ginekolog

Owulacja się nie odbyła. Za niski progesteron w 22 dc. Prawdopodobnie jeszczeprzed Tobą. Czy miałaś robione usg macicy i jajników?Testosteron-1,18 ng/ml - jeśli to faktycznie ng/ml to wynik za wysoki (norma: 0,2-0,8 ng/ml). Jeśli się pomyliłaś i jednostki są w nmol/l - to wynik jest w normie. Sprawdź.Estradiol - wynik może sugerować, że pęcherzyki nie były jeszcze w fazie wzrostu (co pokrywa się z brakiem potwierdzonej owulacji - wynik progesteronu w 22 dc) choć wg mnie wynik trochę za niskiFSH - 5,38 mlU/ml - prawidłowy dla fazy folikularnej (przed owulacją) LH - 21,23 mlU/ml - i tu mamy zonka, LH za wysokie na tę fazę cyklu, norma wynosi 1,1 - 11,6 mIU/ml. Co to znaczy - podwyższenie występuje w gruczolakach przysadki, niewydolności jajników u kobiet, niewydolności jąder u mężczyzn, w zespole wielotorbielowatych jajników, w zespole niewrażliwości na androgeny, obniżenie poziomu obserwuje się w gruczolaku przysadki i niedoczynności przysadki, w anoreksji, podczas przyjmowania testosteronu, stosowania HTZ. Prolaktyna - 13,15 ng/ml - dla fazy folikularnej w górnej granicy normy (norma jest do 15 ng/ml - czyli ok)

Nikogo nie straszac ngLKA te wyniki moga wskazywac na pco. Ja mialam prawie identyczne - tylko LH duzo nizsze i nizszy testosteron. I wtedy z owu sa problemy i prawie nie ma co jej sie doszukiwac. Nie ma piku LH, nie ma owulacji, progesteron jest niski ...i cykle bardzo nieregularne.

Gość fiolek1
Witam Chciałbym zajsc w ciaze ! Bardzo ! czy moje wyniki sa ok ? 5 dc, (dł.cyklu 30/32) LH 4,8 FSH 6,5 Prolaktyna 20,2 Estriadol 65,5 Progesteron 0,72 Tesosteron 0,51 dzieki za opd pozdrawiam

załczam linka - bardzo przydatny w wszelkich watpliwosciach ... filołku zajrzyj sobie tam i porównaj!

Gość fiolek1
Dzi eki, wygląda, ze wszystko jest ok ! moze tylko PRL w górnej granicy, ale w normach - strasznie sie bałam , ze cos nie tak , uffff

surfitka - właśnie dlatego pytałam Autorkę o to, czy robiła usg jajników i macicy... bo mnie to wygląda na PCO, tudzież torbiel.

Gość kasienka basienka
Witam dziekuje za odpowiedzi:) tak wiec nie pomylilam sie nigdzie w jednostkach wszystki napisalam tak jak mam na wynikach a co do USG to tak robiono mi je mam nieregularne cykle moja ginekolog podejrzewa u mnie PSC tak jak juz wspomnialyscie i stad te badania wiec chyab sie potwierdzily:/