Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nerwi

ciaza a zus kiedy ma sie własna firme

Polecane posty

Gość nerwi

Witam Właśnie się dowiedziałam ze jestem w ciazy. Jestem jeszcze troszke tym faktem skolowana ale coz..... Mam w zwiazku z tym pytanie. Miesiac temu otworzylam firme, czy jesli pojde na zwolnienie lekarskie zus powinien mi cos placic? No i jak to wyglada po porodzie? Jest to dla mnie bardzo wazne, wiec prosze o odpowiedz :)

Gość jupiiiiiiii
no wlasnie, jak sie ma wlasna firme to nic nie przysluguje - niestety

przysługuje ci tylko macierzynski nic wiecej to taka \"kara\"za to ze wziełas sie do roboty nie ogladajac sie na innych

Gość nerwi
no to niezly klops :(

a jak pojedziesz na L4 dostaniesz jakies 800zł (nie pamietam dokładnie ile teraz wynosi składka) z tym ze L4 przysługuje ci dopiero po połrocznym opłacaniu składki ZUS i tak sie własnie traktuje w naszym kraju matki które sa przedsiebiorcze O!

ktos musi płacic składki aby inne ciezarne(pracownice) mogły isc na L4 z powodu .........................................................................dobrego samopoczucia niestety

Gość nerwi
no to widac mi nic nie przysluguje bo firme mam miesiac i dopiero oplacilam jedna skladke.... Ale przeciez to niesprawidliwe i bez sensu.... :( Ni i jeszcze jedna nie za ciekawa informacja dzisiaj.... :(:(:(

mozesz zawsze zamknac firme po prostu. dobrze by jednak bylo,gdyby udalo ci sie gdzies zatrudnic na etat lub pol..najlepiej jak najszybciej.. jesli bedziesz z firmy rezygnowac to pamietaj - lepiej zamknij calkowicie, z zawieszaniem sa problemy:( wiem cos o tym,pzdr (jesli chcesz to napisz etnoaska@yahoo.de ,moze ci siejeszcze przydam:) pzdr

Gość nerwi
no tak, ale zatrudnic sie to nie tak latwo.... Przeciez pracy nie ma za wiele, a zanim minie okres probny to juz po 4 m-ce brzuszek moze byc widac i nikt ze mna umowy na stale nie podpisze :( Orisha - jestes moze z Poznania? :)

tak tak włascicielowi firmy nic nie przysługuje.....zadne wychowawcze czy macierzynskie.....to se narobiła

ta alescie dowaliły zamknij firme i sie zatrudni, a kto przyjmnie ciezarną, kobieta po to otworzyła firme zeby miec na zycie bo pewnie sama pracy nie mogła znalesc a z działalnoscia mozna ja zawiescic nie trzeba likwidowac bo jeszcze zapłacisz podatek od tego ...wiec wiecej jest problemow idz zapytaj swojego ksiegowego jak to z tym jest moja maz miała przez 2-3 mies zawieszona działanosc i potem ja normalnie odwiesił...dla zusu podajesz powód ze np,,,,wyjezdzasz na kuracje czy na jakies leczenie... zreszta pomysl nie po to zakładałas firme zeby ja zamykac jak dobrze sie czujesz to pracuj potem mozesz npp przepisac na meza firme i isc na maciezynski i wychowawczy bo jak inaczej to sobie wyobrazasz...popytaj ksiegowego

skoro napisalam ze lepiej zamknac a nie zawiesic to znaczy ze sa ku temu powody.nie bede sie tu na ten temat rozpisywac bo miejsca nie starczy... jasne ze nie jest latwo sie zatrudnic gdzies bedac w ciazy i rozumiem ze firma zostala zalozona po cos - poniewaz sama mialam firme i tez bylam w ciazy!tak wiec nie pisze z kapelusza, lecz na podstawie wlasnych doswiadczen.nie rozumiem intencji autorki poprzedniego postu.. no ale nie po to jest ten topik:) tak jestem z poznania,napisz maila do mnie i w ten sposob pogadamy jesli chcesz, to nie jest temat na forum (jak widac:) pozdr