Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

smerfeta88

KPA P

Polecane posty

po prostu wskutek mutacji w DNA mogą pojawić się zmiany nowotworowe, a promieniowanie X należy właśnie do czynników kancerogennych

no generalnie i w skrocie chodiz o to ze te promienie powoduja zmiany w strukturze budujacej gen a geny jak wiadomo odpowiadaja za okreslone cechy organizmu cyz komorki..taka komorka ze zmutownaym genem jest powielana w wyniku mitozy i potem ma sie np raka:/ moze tez to dotyczyc komorek generatywnych wtedy dochodzi do bezpolodnosci;/ zarowno u kobniet jak i mezczyzn:/ parwdopodobnie bede robic kiedys badania na ten temat to sie podziele wiedza bo poki co tylko teroia sie zajmujemy:P

Moje kolano też miało trochę prześwietleń, drugie też dla porównania.

no ja tez mialam torche przeswietlen... chyba 8 mam na kolano w domu, jedno jeszcze jest w spzitalu i chyba dwa na nadgarstek... i teraz kolejne dojdzie jak mi zrobia przed artro

o matko czmeu macie tak duzo pzreswietlen kolan??:O ja mam swojego tylko 4 w trzeh projekcjach no i drugigo 2 dla porownaia strasznie was przeswietlaja:P reke zlamana z pzremieszeniem nastawiana 3 razy mialam a tylko 6 przeswietlen:P

niom... a usmiechnelyscie sie jak wam fotki robili :D:D zawsze chce ladnie wyjsc na zdjeciach ale te jakos inaczej wygladaja... i nie widac jak sie usmiecham :D:D :P:P

ja to mam z calego mojego zycia :D chyba ze o jakims nie wiem... a to jest najlepsze ze na zadnym nic nie wyszlo :D

Sandra, 6 prześwietleń na rękę, to też niemało. A czy was kiedyś jakiś lekarz zapytał kiedy było ostatnie prześwietlenie, bo mnie nie:(

no wasnie to jest to!! jak lekarz nie wie co jest to pierwsze badane to RTG dopieor potem np USG przynajmniej u mnie:/ co innego zlamania musieli kontrolowac jak sie reka zrasta ale jak mialam np skrecona kostke czy wybity palec to sie nie zgodzilam bo po co im i jak widac zyje i mam 2 zdjecia mniej na koncie:)

mnie tez sie nie pytali niestety:(( ale moj obecny lekarz np powiedzial ze ni e ma sensu robic kolejnego rtg:)

Gdzieś czytałam, że jak się prześwietla kilka stawów , ale za jednym razem, to niby jest to jak jedno promieniowanie. Może to być prawdą?

U jednego lekarza ortopedy jak bylam na samym poczatku jak mnie jeszcze tylko wtedy jedno kolano bolalo to odrazu mnie wyslal na RTG a jak zmienilam lekarza to mnie nie wysylal odrazu na RTG dopiero po dwach latach leczenia po tym jak mi wstrzyknal ostatni zastrzyk sie zapytal czy mialam RTG ostatnio robiony jak powiedzialam ze tak (to bylo jak mojego lekarza nie bylo i byl w zastepstwie lekarz ktory mnie na poczatku leczyl to wtedy mnie wyslal znowu na RTG) a takto mnie nie wysylal na RTG moj lekarz prowadzacy...

jesli w czasie jednego ,,pstrykniecia" robai kilka stawowo to jedno promieniowanie ale nie wiem czy tak sie da nie znam sie na technice:P jak robili mi 2 kolana w 2 projekcjach to byly 4 ,,pstrykniecia" i wteyd to jest 4x promienoiwaonie:( lekarz nawet powiedzial ze moga nie zrobic mi tego jendorazowo ale np w odstpeie kilku dni ale nawet tam o nic nie pytali tylko od razu zrobili wsyztklo bo co im zalezy;/

bardzo wazne jest tez zeby zakaldlai pacjentowi ten fartuch z Pb ale zwykle im sie nie chce;/ ja sie zawsze upominam bo jakby co to ja bede bezplodna a nie oni;/ ale jak sie krzyuwo na mnie patrza;/

A jak robią kolana, to też trzeba ten fartuch, czy tylko przy zdjęciach okolic brzucha?

przy kazdym powinni ci zalozyc fartuch promienowanie sie rozchodzi dookola (albo i nie) ale technik robiacy zdjecie przeciez wychodzi dlatego zeby nie byl narazony na dzialanie promieni

na brzuch właśnie nie można tego ubrać, bo Pb pochłania promieniowanie X, na kolana właśnie się powinno ubrać, żeby chronić narządy jamy brzusznej.

Fartuch na kolana? Już nic nie rozumiem, ja sobie to wyobrażam jako normalny fartuszek chyba, że to nazwa jakiegoś ochraniacza, który wcale fartuszka nie przypomina?? Co to jest ten fartuch???????:D

chodziło mi o to, że przy rtg kolana powinno się ubrać fartuch, żeby zminimalizować promieniowanie na inne narządy, ale np przy rtg płuc trzeba się eksponować w całości

Hinter fartuch zakalda sie normalnie jak fartuch i nie naklada sie go na kolana:) tlyko tak normalnie jak fartuchj on chorni narzayd wew. kolana musza byc dosloniete przezciez na nie musis zadzialac promieniowanie zbey wogole sie foto zrobilo:) i jak masz pzreswiatlany brzuch to nie zakladaja farucha bo wteyd na brzuch msuza dzialac promienieni

Fartuch taki jak w kuchni przy gotowaniu? I gdzie go ubrać? Na kolana czy na brzuch? Ale ja jestem ciemna.

Dzięki Sandra. Zrozumiałam. W takim razie nigdy fartucha nie miałam:(

fartuch nie jest taki jak do gotowania:) on jest wykonany z olowiu i jest strasznie ciezki:P i ubeira sie go normlanie tak jak kady fartuch

kiedyś przy rtg miednicy pani dała mi taki mały pochłaniacz, żeby "ochronić jajniki", po czym obsłuchałam u reumatologa, że wycięła to co najważniejsze, bo nie widać stawów krzyżowo-biodrowych i to zdjęcie jest niewiarygodne i wio po następne :P

fartuch ? ja zadnego fartucha takto nie dostawalam... dostawalam takie cos dzwinego i mialam sobie polozyc to na brzuch i te wszystkie czesci zeby wlasnie oslonic... a takto rzadnego fartucha nie dostalam :D