Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość male ptanko

czy w angli,czy irlandii jet tak naprawde slodko jak mowicie??

Polecane posty

Gość cestsoir
tusienieczka zalosne jest to jak piszesz o swoim bylym Ja osobiscie mieszkam i pracuje w Belgii. Mam mieszkanie ktore nalezy do firmy toz przy miejscu pracy. Prawda jest taka ze pracuje od rana do wieczora. Przychodzie do domu, robie zakupy gdzie na wszystko mi starcza i kupuje co chce. Z poczatku oszczedzalem, zeby jak najwiecej kasy wywieźć do polski, ale kiedy okazalo sie, ze moge zostac tu na dluzej, oszczedzanie na jedzeniu sie nie oplacilo. Kupuje wszystko na co mam ochote, trzeba jesc zeby zyc. Zarabiam duzo, po roku czasu mam 11 tys euro. Tutaj sie pracuje i ma sie pieniadze. Tylko tutaj jestem zupelnie sam i tak jak ktos napisal wyzej TRWAM. Praca spanie praca. Nawet w polsce nie bylem przez rok czasu. Moglbym conajwyzej na weekend pojechac. Urlop nalezy mi sie ale nawet mi za niego nie zaplaca bo pracuje przez polskiego posrednika. zastanawiam sie nad wyjazdem do anglii. chociaz szkoda mi zostawiac tej pracy bo jest biurowa. tylko co z tego jesli polak rucha mnie w dupe.

z tax credit owszem dostaje sie sporo ale jezeli masz maly zarobek albo kilkolo dzieci, nie piszcie takich glupot ze 1700 f sie na dziecko nalezy itp bo potem ludzie mysla ze tu kraina miodem plynaca... wystarczy miec 2000 f i jedno dziecko zone nie pracujaca czyli kolo 30 tys f rocznie i juz ci sie child tax credit nie nalezy albo nalezy w kwocie kilkudziesieciu funtow miesiecznie...

Gość fretttka
spokojnie, niechcacy jedno zero wiecej dopisalam.

Gość angole sa gorsi
nic tylko dzieci robic o kurwa 4 dzieci!!!

Gość eli27
czy ktoś z Was ma adres mailowy do SMILEYFACE. pytam bo jakiś czas temu przeczytałam, że ma super CV,dzięki któremu znalazło pracę wiele osób. ja też za parę dni wyjeżdżam do Irlandii i chciałabym skorzystać z jej pomocnej dłoni w tej sprawie.

Gość Jak ktos ma syf zamiast mozgu
to czy to w Anglii czy w Polsce czy nawet w kurwa Budapeszczcie nie bedzie mial dobrze!!!!!! Myslec,kurwa ,myslec....a nie tylko zapierdalac ..

eli27 >>> jak nie znajdziesz smiley to mozesz napisac do mnie - mamy podobne CV :)

Gość vvvvvvvv
a czy np. z takiej roboty jak zmywak czy praca w fabryce,mozna sie utrzymac i przezyc??i odlozyc pare zeta??

zalezy jak bedziesz zyl ile wydawal co kupowal czy tylko przyjezdzasz zeby zyc skromnie i oszczedzac - to sie da no i pod warunkiem ze jestes singlem i wynajmujesz pokoj

Gość eli27
dzięki Valerina, ale nie mam pojęcia jak się do Ciebie zwrócić. jeśli chodzi o fora to jestem w tym zielona ?????????

Gość eli27
sorki, już wiem :-)

Gość asiulka27
OJ WSZYSCY KIEDYS WYJEZDZALI I TO BEZ JEZYKA A ATERAZ SIE MADRZA JAKBY CONAJMNIEJ POLIGLOTAMI BYLI.....

Gość odnosnie zycia w

Gość odnosnie zycia w UK
to jesli ma sie tu male zarobki (minimalne lub troszke wyzsze) to panstwo bardzo pomaga i dlatego wiele osob mowi ze pracuje za minimalna stawke a mimo to zyje im sie calkiem niezle. Bo jesli zarabiasz malo a masz powyzej 25 roku zycia to dostajesz working tax credit ktory moze wynosic ok 200 L na miesiac. Jesli masz dziecko to niezaleznie ile zarabiasz dostajesz na nie child benefit w wysokosci ok 20 na tydzien a dodatkowo jesli zarabiasz malo dostajesz child tax credit ktory juz jest zalezny od dochodow rodziny. a do tego mozna sie starac o dofinansowanie do czynszu za mieszkania albo zwolnienie z placenie council taxu a to juz duzo. wiec jak widac tym co zarabiaja malo nie zawsze jest ciezej niz tym co maja duzo :)

Gość asiula27
2ooL a co to L???

Gość ciezko sie skapnac
to oczywiscie funty ale nie mam tego znaczka bo zmienilam sobie na polska klawiature wiec sie przyjelo ze wielkie L zastepuje symbol funta. no to mam nadzieje ze teraz juz wszyscy rozumieja :)

Gość sgsgdh
jak juz to L200 a nie 200L dla scislosci

Gość mirmiłka
LuIZKa3 przy zarobku 2000 f macie tax credit 800 f? Chyba rocznie! Ale pojechalas. I co robi twoj maz, ze zarabia wiecej niz przecietny Anglik??? Jest szefem gangu? :D Brzydze sie klamcami! Prawda jest taka, ze kazdy Polak, ktory ma w UK jedno wielkie GOWNO twierdzi ze sra pieniedzmi!

Gość jesli ma 2000 funtow
ale nie napisala czy netto czy brutto a poza tym jesli maja dziecko a ona nie pracuje to w dalszym ciagu kwalifikuja sie na benefity o jakich ktos wczesniej wspomnial. child tax credit nalezy sie nawet jak sie w sumie razem z malzonkiem zarabia 66 czy 65 tysiecy na rok tylko oczywiscie mniej w porownaniu z tymi co maja mniej na rok. a poza tym ona moze podliczyla wszystkie benefity jakie dostaja a nie tylko sam credit tax

Gość LuIZKa3
Napisalam ze mamy 4 dzieci, mąz pracuje (ja nie) zarabia 2000Ł ,\brutto\ dostajemy benefit na 4 dzieci co mesiac /na jedno 18 tygodniowo a na kazde nastepne 12 . to sobie policzcie ile to miesiecznie wychodzi+ i tax credit 412, i workin tax 400 zreszta nie powinnam sie nikomu tlumaczyc cyhba nie?? aa moj maz nie jest szefem zadnej mafii ,pracuje uczciwie i legalnie za 10L na godzine.

Gość zgadzam sie z Toba
ja tez pisalam ze to nie jest wcale takie dziwne ze tyle dostajesz. Ale nie martw - ci co mieszkaja w Polsce zawsze beda weszyc podstep albo Ci nie uwierza. Mnie naprzyklad nikt dopoki nie pokazalam zdjec nie uwierzyl ze dostalam nowe mieszkanie od spoldzielni wiec do takich reakcji ludzi jestem przyzwyczajona. Moj kolega z pracy mowil ze brat jego zony nie pracuje zreszta tak samo jak jego zona i maja 3 dzieci. I wiesz ile dostaja ze wszystkich benefitow ? prawie 2 tys funtow - i czy to nie jest niesprawiedliwe? Bo inni tyle maja (albo i nie) ciezko pracujac a oni sobie siedza w domku i nic nie robia i jeszcze panstwo im tyle kasy daje. A jak Polak pracuje i panstwo daje mu jakies dodatki na dziecko to od razu wyzywaja go od nierobow i bez honoru bo zebrze o nedzne grosze.

Gość MI TO SIE DZIWNE WYDAJE
DO LUIZKI.. zgodze sie z chb czy tax credit ale przy zarobku 2000 f miesiecznie to jakies 30 tys rocznie - i dostajecie working tax ? to jakas sciema working tax jest dla slabych zarobkow

Gość LuIZKa3 jak to mozliwe
to 400 f working tax przy zarobku 2000 f bo mnie sie to wydaje niemozliwe ; Wysokość zasiłku working tax credit zależy od wysokości zarobków (wspólnych dla pary lub małżeństwa) i od ilości godzin pracy. Pracująca para w wieku co najmniej 25 lat kwalifikuje się do otrzymania working tax credit, jeśli łączny dochód roczny nie przekracza 15 tysięcy funtów, a tygodniowo pracują co najmniej 30 godzin. Osoby samotne w wieku 25 lat i powyżej, pracujące co najmniej 30 godzin tygodniowo mogą się ubiegać o ten zasiłek jeśli ich roczny dochód nie przekracza 10 tysięcy funtów. (NO WIEC JASNO Z TEGO WYNIKA ZE WORKING TAX DOSTAJA OSOBY ZARABIAJACE DO 15 TYS ROCZNIE )

Gość biegaczka3
Mówiąc godne życie nie mamy chyba na myśli luksusów, domu z ogrodem, nowego auta i wszystkich przyjemności tego świata na raz? W polsce jak ktoś pracuje fizycznie, np. u nas w fabryce na montażu, zarabia najniższą krajowa, czyli pewnie 700zł na ręke.I to za 8godz. pracy dla naszej je... ojczyzny. W anglii za pracę w fabryce zarobi ok.200 za tydzień,50zapłaci za pokój (mały ale własny), 50 przeznaczy na sieciówkę, jedzenie, ubrania, jakiś drobiazg. Z tej tygodniówki taki człowiek może odłożyć 100Ł, czyli około 500zł tygodniowo. Oczywiście zakładam że jedzie do tej anglii normalny człowiek, który nie będzie hulał co tydzień i który zna wartość pieniądza. A nawetci którzy szastają kasą, w week. piją flaszkę to mają pieniądze na zaspokojenie swoich podstawowych potrzeb takich jak opłącenie pokoju, ubranie się, zakup aparatu czy lapa. A w POlsce starczyłoby im tylko na mieszkanie i flaszkę. Dlaczego jesteście tak cyniczni? Nie każdy jest napoleonem, jedem pojedzie zarabiać gruby szmal i chce opływać w luksusy. Drugi będzie szczęśliwy że stać go na meble, ubrania, jedzenie, sprzęt i wakacje na kempingu z rodziną. Nieby niewiele a tak wiele prawda? Tym się różni POlska od Anglii że ceny w sklepach tu i tam sa identyczne w przeliczeniu na złotówki, natomiast wypłata w przeliczeniu na złotówki jestb około 6X wyższa w Angli niż w naszej Polsce. Nie trzeba tu wyższej matematyki żeby zrozumieć że klasa średnia możę żyć godnie tam, tutaj niestety trzeba wegetować. p.s. -tylko nie skaczcie na mnie ze nie wegetujecie tutaj, wiem wiem każdy polak z polski buszujacy na kafe jest zadowolony ze swojego życia, dobrze tu zarabia i gardzi emigrantami. TYlko że 1/4 z nas nie ma po prostu odwagi by zrobić ten pieprzony krok do przodu i wyjechać. Właśnie po godne zycie. Pozdrawiam.

Gość i znowu smyslasz
laczny dochod pary nie moze przeakroczyc 16 tys na rok a samotnej osoby 11.3 tys a child tax credit przysluguje nawet rodzinie z laczyn dochodem do 66 tys na rok (na pierwsze dziecko pozniej troszke mniej) wiec nawet jak ma wiecej niz 16 tys bedzie dostawac zapomoge tyle ze nizsza niz osoba z niskimi zarobkami

Gość normalna dziewczyna wyzej
choc jedna - jakos nornalnie przedstawila sytuacje,a nie sciemnianie, dla mnie szczesciem by bylo zapewnic sobie podstawowe potrzeby....i nie marze o willi z basenem... ale prawda jest taka ze na wyjazd trzeba miec ok.3tyz zl a to juz majatek i skad ja wziac??a tak bym chciala zmienic swe zycie.............

Gość bkkkk
Priponuje najpierw gdzies blizej zarobic odlozyc i probowac w angli

Gość ehhhh******
Working Tax Credit Working Tax Credit mogą się ubiegać ci, których tygodniowa ilość przepracowanych godzin jest równa lub większa od 16. Working Tax Credit nie należy się osobie, która nie jest zatrudniona albo samozatrudniona. Poniższa tabela przedstawia poszczególne możliwe elementy WTC, które przysługują na rodzinę w całości, jeśli dochód rodziny nie przekracza rocznie: Ł5220. W przypadku wyższych dochodów niż Ł5220 w skali roku na rodzinę, WTC jest pomniejszony o 37% sumy wykraczającej powyżej tej kwoty. Podstawa (basic element) Na rodzinę lub osobę samotną Ł1620 Dodatek dla rodziny albo osoby samotnej (couple’s and lone parent element) Dodatek do podstawy (in addition to basic) Ł1595 Dodatek do 30-godzinnego tygodnia pracy (30 hour element) Dodatek do basic, w przypadku par 30 godzin traktowane jako całość odpracowanych godzin (in oddition to other elements, one per couple and look at joint hours) Ł660

Gość ehhhh******
Working Tax Credit Working Tax Credit mogą się ubiegać ci, których tygodniowa ilość przepracowanych godzin jest równa lub większa od 16. Working Tax Credit nie należy się osobie, która nie jest zatrudniona albo samozatrudniona. Poniższa tabela przedstawia poszczególne możliwe elementy WTC, które przysługują na rodzinę w całości, jeśli dochód rodziny nie przekracza rocznie: Ł5220. W przypadku wyższych dochodów niż Ł5220 w skali roku na rodzinę, WTC jest pomniejszony o 37% sumy wykraczającej powyżej tej kwoty. Podstawa (basic element) Na rodzinę lub osobę samotną Ł1620 Dodatek dla rodziny albo osoby samotnej (couple’s and lone parent element) Dodatek do podstawy (in addition to basic) Ł1595 Dodatek do 30-godzinnego tygodnia pracy (30 hour element) Dodatek do basic, w przypadku par 30 godzin traktowane jako całość odpracowanych godzin (in oddition to other elements, one per couple and look at joint hours) Ł660

Gość jobcenterrr
przy zarobkach 2000 brutt miesiecznie nie mozliwe jest zarobic wiecej niz 5220 rocznie,a to juz kwalifikuje do working tax :)