Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kacuskabb

Jak zrobić masę do wafli???????

Polecane posty

Ja robię tak, że po prostu gotuję mleko skondensowane w puszcze przez około dwie godziny, gdy ostygnie smaruję taką krówką wafla. Można też do mleka skondensowanego dodać masła podgrzewać aż się połączy dodać dowolnych skłaadników, np kokos w wpiórkach albo kakao i gotowe :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 kostka margaryny( palma) pól szkl cukru,cukier waniliowy, 3 lyzki kako,wody okolo 100 ml. Wszystkie skladniki wlozyc do rondelka zagotawac na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszajac tak okolo 15min. Ostudzic dodac 1 1/2 szkl mleka pelnego w proszku najlepsze takie w niebieskim opakowaniu ,sypkie nie granulowane. Masa nie powinna byc zbyt rzadka. Odpowiednia konsystencje mozna uzyskac dosypujac mleka w proszku. Wedlug mnie ta masa jest pycha. Zaraz po posmarowaniu znka znaczna ilosc bo wtedy wafel jest chrupiacy. Ja osobiscie niczym nie obciazam na wierzchu,wkladam tylko do lodowki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nom pyszne jest takie z skondensowanego mleka. mniam:P a tylko mleko skondensowane musi być słodzone raz zagotowałam przez pomyłkę nie słodzone:P bleh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A no nibys ma rację, oczywiście zapomniałam zaznaczyć, że koniecznie musi być słodzone. Chociaż przyznam się, że nie wiem jak to sie stało ale mleko się nie zrobiło krówką pomimo długiego gotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co zrobić, ze by po przełozeniu wafli masą tak szybko nie robiły się miekkie:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale wafel nie robi się miękki. Poza tym najlepiej zawinąć go w folię w której go kupiliśmy. A jak nie ma folii to w folię aluminiową, wtedy nie obsycha. A to normalne, że wafel robiony w domu nie będzie chrupiący jak Grześki lub Princessa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość elenka30
najlepsza masa!!!(ktora zreszta robie co tydzien:)) -1 maslo -1 szklanka mleka -1 szklanka cukru -cukier waniliowy do smaku To wszystko zagotowac a na koncu dodac do gorącego(nie wrzącego!) -1,5-2 szklanki melka w proszku!!! I dobrze wymieszac!!!ja to rozcieram w makutrze!aha i nie wystrszcie sie ze jest to dosc rzadkie bo zeby zgestnialo musi się schłodzić.... PYCHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość clara80
a co sie stanie jak to mleko jednak wleje do garnka i ugotuże (że tak powiem) w zwyczajny sposób?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość clara80
w takim razie jutro robie wafle z masą.Dzięki za przepis szybki i mam nadzieje - dobry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Clara to mleko ugotowane w puszce smakuje jak krówki :) Tylko pamiętaj nie wolno otwierać gorącej puszki bo wybuchnie. I gotuj conajmniej 2 godziny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Szaroczarna
trzeba poczekac az ostygnie??ile? bo ja zawsze sie bałam ze wybuchnie i dlatego nigdy jeszcze nie robiłam z mleka skondensowanego...:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wystarczy że wstawisz na pół godziny do garnka z chłodną wodą (niektórzy trzymaja mniej, ale ja wolę nie ryzykować) i możesz spokojnie otwierać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość clara80
OKOKOKOKOKOKOKO BARDZO DZIĘKUJĘ ZE NAPISAŁAŚ O TYM OTWIERANIU BO PEWNIE BYM OTWORZYŁA I NAWET NIE CHCE MYSLEĆ CO BY BYŁO. BARDZO DZIĘKUJE!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Claro 80 Kiedyś wpadłam na pomysł, żeby ugotować mleko w garnku.Nalałam mleko cchyba z pół litra potem nasypałam cukru i cały czas mieszałam! Końcowy efekt była taki, że garnek nadawał się tylko do wyrzucenia ponieważ mleko stało się tak twarde , ze ledwo co łyżke z niego wyjełam:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość clara80
no to ładnie-tylko się namieszałaś i garnek straciłaś.Ja niedługo idę do sklepu i biorę się za gotowanie mleka w puszce i zobacze co mi z tego wyjdzie.Oczywiście nie zapomnę napisać jaki miałam efekt. Poza tym dzień się pięknie zaczął-słoneczko świeci-więc może i masa z tego mleka mi wyjdzie.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to zycze powodzonka:) a co do tego mleka w puszcze ja gotuje tak do 2,5godziny i otwieram jak jest jeszce ciepłe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atak wogóle to moja siostra mi podsuneła przepis na mase do wafli! SKŁADNIKI kostka KASI kostka masła prawdziwego cukier puder WSZYSTKO razem miksujemy mikserem na puszystą mase i dodajemy mus z czarnej porzeczki. Naprawde to jest pyszne MUS Z CZARNEJ PORZECZKI 1 kilogram CZ.P.+ 1 szklanka cukru > zagotować a następnie odczekać aż ostygnie, ( można zmiksowac blenderem) i przetrzeć przez sito. Wychodzi nam świetny mus do MUS:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
A ja robię tak. Mleko skondeensowane słodkie gotuję ze 2 godz. Po ostygnięciu dodaję kostkę masła, sok z cytryny i troszkę spirytusu. BArdzo dobre. Polecam:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość clara80
muszę przyznać że to gotowane mleko w puszce jak dla mnie było trochę za słodkie.Pózniej wg przepisu Caroline_24 dodałam kostkę masła,sok z cytryny (spirytusu nie miałam a juz mi sie do sklepu nie chciało iść) i dalej bylo za słodkie. Coz nie wszystko musi wszystkim smakować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a moja mama i ja
moja mama zawsze gotuje wiecej, 2, 3 puszki odrazu za jednym zamachem zeby nie palic gazu 3 razy. Zimne puszki trzyma w lodówce a w razie potrzeby otwiera i smaruje wafle. Bardzo wygodne o fajne na niespodziewanych gosci 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja mama i ja
a wiesz, nie wiem :) ale mysle ze gdzies do 2 tygodni max, chyba bym nie trzymala dluzej... ale moze ktos wie lepiej ile je mozna trzymac w lodowce po ugotowaniu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja bym chciala wiedziec
bardzo niedobre jest to nieslodzone? bo ja mam nieslodzone.. na pewno nie nadaje sie do wafli?? przeciez mimo wszystko powinno byc slodkie:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja mama i ja
nigdy nie robilam nieslodzonego, ale wydaje mi sie ze moze niezgestniec, bo cukier powoduje ze mleko sie zageszcza, chyba nie ryzykowalabym z nieslodzonym. Zawsze mozesz to slodzone z czyms wymieszac, ktos wczesniej pisal ze z maslem to miksuje, poczytaj, moze bedzie mniej slodkie jesli takiego nie lubisz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×