Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość średniowieczna

Jak kobiety i kurtyzany z minionych wieków zapobiegały ciąży???

Polecane posty

Gość średniowieczna

Wie ktoś?? może matki nie zapobiegały nawet, może rodziły co rok, ale kurtyzany?? musiały sobie jakoś radzić, jak myślicie - jak?

To zależy o jakie czasy pytasz. Prezerwatywy są znane od kilkuset lat, chociaż ich odpowiednik stosowali podobno starożyttni Rzymianie. Robiono je z jelit zwierzęcych. Casanova był znany z entuzjazmu dla kondomów :) Po stosunku panie płukały pochwę wodą z octem, niektóre wkładały do pochwy malutki kawałek gąbki na długiej nitce, nasączony takim samym roztworem. Istniała ogromna ilość odpowiedników dzisiejszego postonoru czyli środków wczesnoporonnych, w przeważającej części ziołowych np. tabletki i odwary piołunu i wrotyczu.

Gość krem z kwasami
ondyna, jaka znawczyni:)

Gość średniowieczna
Ondyna, zaimponowałaś mi:) dziękuję:)

takie rzeczy zawsze mnie interesowały :) Kiedyś zdumiała mnie informacja o tym, że tampony, których cywilizowane panie zaczęły używać dopiero w latach 70-tych, były w powszechnym użytku w Starożytnym Egipcie, a kobiety z plemion celtyckich na wiele lat przed inwazją Rzymian używały tamponów zwijanych z mchu torfowego, który nie tylko ma fenomenalną chłonność, ale na dodatek zawiera mnóstwo substancji łągodzących stany zapalne i przeciwrakowych. Wszystkie preparaty Tołpy są oparte na wyciągu z tej rośliny. O Chińczykach nawet nie będę wspominać :P To jest część historii świata, a świata kobiet w szczególności. Zawsze fascynowało mnie to, jak żyli ludzie.

Gość mała coffii
Odyna miałam to samo napisac:) jelita jelita;) Egipcanki wierzyły że krowskie g.. krokodyla zapobiega ciązy;) wiec były to takie globulki:P dla nich wiele kobiet usuwało ciąże. Znachorki miały na to spososby;)

Gość mała coffii
o tamponach nie wiedziałam:) ciekawe..;)

coffii, ale najśmieszniejsze jest to, że krokodyle odchody rzeczywiście zawierają enzymy i hormony hamujące owulację!!! Prowadzi się prace nad wykorzystaniem ich do produkcji nowego typu tabsów, czytałam parę miesięcy temu jakiś artykuł o tym w Scientific American :D :D