Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katerinka24

Kto rodził w zimie? Pytania o wyprawkę dla listopadowej córeczki.

Polecane posty

jeśli chodzi o wyjście na spacer, to pierwszy spacer dziecko bedzie mialo podczas powrotu do domu. Później nie musisz werandować, tak mi tlumaczyla polożna. ja bylam na pierwszym spacerze takim wózkiem 2 dni po powrocie do domu

Gość margolino
Ja rodzilam w zeszlym roku i w sumie zimy nie bylo. Jak mala miala 3 tygodnie to zaczelam ja weradowac, a jak 6 to jezdzilam na spacery, na poczatek na pol godziny, a potem coraz dluzej. Nie powinno padac i wiac, a temperatura byc ponizej -5, tak mi mowila polozna.

Gość margolino
Z czapeczka to tez chyba zalezy czy dziecko ma wloski, czy nie, moja mala miala duza czupryne i po kapieli zakladalam jej, ale sciagalam tak po godzinie, jak szla spac, wloski wtedy byly suche, ale praktykowalam to do okolo 2-go miesiaca, potem wloski zaczely wypadac i nie bylo takiego problemu z wyychaniem glowki, teraz suszymy suszarka, bo potem cala poduszka jest mokra.

ja urodzilam w grudniu i powiem wam ze najbardziej przydatne przez pierwszy miesiąc okazaly sie koszulki rozmiar 56 bo maly przeważnie lezał w rożku w pieluszce i koszulce na spacerek wyszlismy jak mial 2 tygodnie a był zimowy sloneczny dzien tem. -4 stopnie oczywiscie na spacerek zakladałam body nie koszulki no i kombinezonik pozniej przeszlismy na body i spioszki pajacyków nie uzywalam prawie wcale, bo w domu bylo na nie za cieplo, dopiero wiosna sie przydaly do wyjscia na podwórko

Gość Katerinka24
no dziękuje bardzo. Troche już wiem. Szczerze mówiąc przeszło mi przez mysl zeby popatrzeć za używaną odzieżą i kto wie czy się jakos nie wybiore, chociażby orientacyjnie. A co do tego ubierania, to własnie tak jest, jest każdy mowi inaczej być moze dlatego ze każde dziecko jest inne. ja osobiście jestem np zmarźluchem strasznym:) I wiecznie mi zimno. Mam nadzieje ze moja córa tego po mnie nie odziedziczy:)

Gość Katerinka24
czyli wyciagając wnioski, kupie duzo kaftaników.Tzn ok 5 r.56 i 5r. 62. No i skarpetki:) I rożek. Kupie śpioszki i body ale chyba prędzej w rozmiarze 62. I nie za duzo, najwyżej dokupie, sklep mam niedaleko:) I musze pamiętac o tych ręcznikach z kapturkiem... Fajnie...:D

Gość margolino
Dla mnie tez kiedys bylo nie do pomyslenia, zeby dziecko ubierac w ciucholandzie, ale raz jak mnie zabrala kolezanka ze soba i kupilam za 20 zl cala siate super ciuszkow to zmienilam zdanie. Wszystko jak nowe i 10 razy lepsze gatunkowo niz np body w sklepie za 10 zl, bo wiekszosc akich rzeczy zrobila mi sie bardzo szybko szara i zdeformowana, a tamte po wielu praniach nie zmienily sie nic. Pozdrawiam i powodzenia, ja tez mam coreczke.

Gość margolino
I jeszcze kup 2-3 pieluchy falnelowe, ja kladlam je na recznik do wycierania, bo sa delikatniejsze niz frotta dla takiego malenstwa.

Gość Katerinka24
a powiedzcie mi jeszcze, kiedy kupiłyście łóżeczko i wózek?? I od kiedy łóżeczko stało juz w pokoju??:)

Gość margolino
nie kupuj za duzo kaftanikow, tylko na poczatek, potem sa nie wygodne bo sie podwijaja na plecach, lepiej kilka pajacykow z cienkiej bawelny, dziecku nie bedzie w tym za goraco, bo wtedy nie musisz szczelnie zawijac w rozek.Pamietaj zeby nie robic skwaru w domu, bo to wysusza powietrze i dziecko szybciej lapie infekcje

Gość moze ja teraz zabiore głos
Odzież: koszulki bawełniane rozm. 56-62 body bawełniane w rozm. 56-62 kaftaniki bawełniane rozm. 56-62 śpioszki bawełniane rozpinane w rozm. 56-62 skarpetki bawełniane lub frotte czapeczki po kąpieli bawełniane czapeczki welurowe lub polarowe pajacyki bawełniane, frotte lub welur kombinezon zimowy (zależy od pory roku) rękawiczki Pielęgnacja: wanienka materacyk lub leżaczek do kąpieli delikatna myjka okrycie kąpielowe frotte oliwka puder mydełko chusteczki nasączone oliwką lub mleczkiem kosmetycznym krem do twarzy i ciała krem na odparzenia bezpieczne patyczki higieniczne bezpieczne nożyczki termometr do pomiaru temperatury ciała i wody do kąpieli lub pokarmu pieluszki tetrowe i flanelowe wkładki i ceratki do pieluszek wata bawełniana sterylne gaziki spirytus 70 % sól fizjologiczna szczoteczka do włosów aspirator do nosa pojemnik na wodę (do przemywania pupy) Karmienie: butelki 250ml butelki 125ml szczotka do mycia butelek i smoczków smoczki uspokajające (0-3 miesięcy) smoczki na butelkę do płynów (0-3 miesięcy) smoczki na butelkę do mleka (0-3 miesięcy) podgrzewacz do pokarmu sterylizator do butelek Akcesoria: łóżeczko materac prześcieradełko kołdra i poduszka pościel ceratka na materac kocyk becik lub rożek przewijak na łóżeczko lub komodę wózek śpiwór do wózka lub pościel fotelik samochodowy (0-13kg) Pamiętaj, nie kupuj zbyt wielu rzeczy w małych rozmiarach, czyli 56. Większość ubranek najlepiej zakupić w rozmiarze 62. Lepiej, żeby twój maluch miał ubranka troszeczkę za duże, niż za małe. Dzieci rodzą się duże i na niektóre 56 od razu po urodzeniu są za małe, a przecież maluchy rosną w błyskawicznym tempie. Ubranka mające bezpośrednią styczność ze skórą powinny być wykonane z naturalnych materiałów - np. bawełna, batyst, frotte. Nie powinny mieć ostrych szwów ani guzików, które mogłyby uwierać. Przed pierwszym założeniem należy je wyprać.

Gość Katerinka24
nawilżałyście zimą powietrze w sypialniach czy to jest przesada? Słyszałam ze dobrze jest własnie powiesić na kaloryferze taki pojemnik z wodą zeby powietrze było lepsze.

Gość to napewno sie przyda

Gość to napewno sie przyda
Ubranka: - 5 koszulek bawełnianych lub body - 5 bawełnianych kaftaników - 5 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski w kroku co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie) - pajacyki - 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane - 2 sweterki + spodenki - czapeczka na dwór (grubość w zależności od pory roku) - 2 czapeczki bawełniane (po kąpieli) - rękawiczki bawełniane (zapobiegają bolesnym zadrapaniom) - kombinezon zimowy jednoczęściowy (opcjonalnie od pory roku) Spanie: - Rożek- becik (cieplutko otula malucha już od urodzenia) - 1 kocyki lekki bawełniany + 1 kocyk cieplejszy (akrylowy lub polarowy) - łóżeczko +materacyk - kołderka + poduszeczka + ochraniacz na szczebelki - poszewki na kołderki (2 komplety na zmianę) - prześcieradło do łóżeczka, ok. 3 szt. - 2 ceratki do łóżeczka Przewijanie: - ok. 40 - 50 pieluch z tetry (jeśli zdecydujecie się na korzystanie z pieluszek tetrowych) lub pieluchy jednorazowe - majteczki z suchą pieluchą (4 szt. – jeśli decydujecie się na stosowanie pieluch tetrowych) - Przewijak (na komodę lub nakładany na łóżeczko) + pokrowiec frotte na przewijak - Chusteczki wilgotne lub waciki bawełniane - Krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem) - 5 pieluch flanelowych (po kąpieli, na przewijak, do przytulenia) Kąpiel i higiena: - 2 ręczniki kąpielowe z kapturem - wanienka do kąpieli - myjka - bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci - szczotka do włosów z miękkiego włosia - termometr do wody - mydełko dziecięce - puder - oliwka dla niemowląt - sterylne gaziki - spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) - sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska - waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu. - aspirator do noska z filterkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa Karmienie: - butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie (w rezerwie gdyby okazało się, że są problemy z laktacją) - podgrzewacz do pokarmu (warunek jak wyżej, można więc dokupić gdy sprawa się wyklaruje) - sterylizator do butelek (warunek jak wyżej) - zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków (warunek jak wyżej) - termoopakowanie (jak wyżej) Pozostałe rzeczy: - wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej i moskitierze przeciwko owadom). - jeśli masz samochód musisz zakupić fotelik samochodowy odpowiedni do wieku i wagi dziecka - proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha Lista rzeczy potrzebnych świeżo upieczonej mamie: - biustonosz do karmienia (2 szt) - wkładki laktacyjne (1 opakowanie) - laktator/odciągacz pokarmu - podkłady higieniczne (3 opakowania) - majteczki jednorazowe 14 szt. - zioła na laktację o ile w zamiarze jest karmienie piersią - koszulka rozpinana lub z rozcięciami na piersiach do karmienia piersią - płyn do higieny intymnej (najlepiej z dodatkiem typu nagietek) DODATKI różne ułatwiające życie - śpiworek, zapobiegający odkrywaniu, dzięki czemu dziecku w trakcie spania jest cieplutko. - podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe (szalenie przydatne w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie ma przewijaka, możemy wówczas przewijać bez obawy o czyjąś kanapę) - jeśli karmimy malucha mlekiem modyfikowanym to polecamy pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabieramy całej puszki mleka tylko mały pojemniczek. - termometr do pomiaru temperatury ciała (przy niemowlaku najlepiej zainwestować i zakupić termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole), będziecie błogosławić ten wynalazek J - Mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw. - Niania elektroniczna, przydatna szczególnie gdy dziecko śpi w innym pokoju niż rodzice, gdy dom jest duży lub posiadacie ogródek w którym dziecko może spać chronione przez „nianię”. - Poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodny gadżet dla mamy

Gość Katerinka24
Bardzo dziękuje, zaraz stworze sobie folder na kompie a potem przed zakupami wydrukuje:) A w trakcie zakupów będę odchaczać co juz kupione. Uwielbiam takie zorganizowanie:) Pewnie będzie mi go brakowac jak mała się urodzi...

Gość villavo
Na poczatek zanim laktacja sie nie unormuje, zamiast wkladek uzywalam pieluchy tetrowej, wkladka za szybko nasiakala, pielucha dodatkowo chroni przed zmarznieciem i przewianiem piersi, czego tez musisz unikac, zeby nie zlapac zapalenia.