Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciaa

tabletki antykoncepcyjne a okres

Polecane posty

Gość Ciaa

mam zamiar zaczac brac tabletki ale najpierw chce sie czegos wiecej o nich dowiedziec wiem ze robi sie miedzy jednym a drugim opakowaniem 7dniowa przerwe w braniu- w tych dniach ma wystapic okres. i moje pytanie jest takie: czy oznacza to ze okres bedzie trwal 7 dni? czy moze trwwac krocej lub dluzej?

Gość Ciaa
prosze o pomoc

nie, krwawienie pojawi się pomiędzy 1 a 7 dniem przerwy, np w 4 dniu. to ile będzie trwało to sprawa indywidualna, może trwać 2 dni, a może np 7. ta przerwa to czas na pojawienie się krwawienia z odstawienia. w trakcie brania pigułek nie masz okresu tylko właśnie krwawienie spowodowane brakiem hormonów.

Gość Ciaa
czyli okres moze trwac mimo tego ze 7dniowa przerwa sie skonczy? i mimo tego ze krawienie bedzie mam zaczac brac nowe opakowanie?

Tak, może trwać, choć zazwyczaj kończy się wraz z przyjęciem pierwszej tabletki z kolejnego opakowania (dot. powyżej 3 opakowań bo przez pierwsze 3 mogą być plamienia w trakcie brania, co zawarte jest w ulotce).Tak, niezależnie od tego czy krwawienie trwa - rozpoczynasz nowe opakowanie zgodnie z harmonogramem.

Gość Ciaa
dziekuje za pomoc