Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PiNaKoLaDa

Czym zając 3latkę??? HELP!!!

Polecane posty

Mam się dzisiaj opiekowac 3 letnią siostrą cioteczną...ale kompletnie nie wiem czym ja zabawic:( Co mozna robic z dzieickiem w taki upał?

Gość dr psychiatra
dla 3 latka to rodzice sa najlepszymi towarzyszami w zabawie. Mysle ze na dwór zz nią idz dopiero ok 16.00.Teraz ono się zmęczy i ty tez. Onanie ma ze soba zabawek?nie wzieła nic? jezeli wzieła baw sie z nią tymi zabawkami, niech rysuje, niech opowiada, śpiewa, moze zabawcie sie tak: na kartce duzej niech kazda z was po kolei cos dorysowywuje by na końcu powstała z tego opowieśc. np ty słońce, ona dorysuje chmurke, ty drzwo, ona domek, ty słonika, ona trawke...

heheh, tez mam ten problem ze swoja corka, ale oto kilka pomyslow, ktore ja praktykuje od kilku dni z powodzeniem;) : 1.zrob ciasto (w sensie mase) albo mase solna, ale lepsze jest zwykle ciasto bo tak szybko nie twardnieje: maka, jajko, woda, i polepcie z niego jakies fajne rzeczy; 3latek zajmie sie tym na baaaardzo dlugo; nawet jesli nie macie foremek, wystarczy zwykla szklanka zeby uformowac ksiezyc, gwiazdki, slonce, itp itd;) 2.zatrudnij ja np do sprzatania szafy (nawet jesli masz w niej porzadek) Dzieciaki w tym wieku uwielbiaja pomagac, zachwyci ja to, ze poskladane przez nia krzywo ubrania i tak polozysz na polce;) 3.rysowanie, czytanie, w ostatecznosci - bajki w tv, ale to chyba na krotka mete 4.zrobcie razem jakis pyszny obiad - np nalesniki z owocami albo bita smietana (mozecie razem wyskoczyc do sklepu na 10min) 5.faktycznie teraz lepiej z nia nie wychodzic na dwor, jest niebezpieczne slonce i zbyt duzy upal CHYBA ze wyciagniesz wielka miske z woda i pojdziecie w cien, bedzie miala wielka frajde z wody;) do tego jaies akcesoria typu male plastikowe miseczki, pokrywki od sloikow do zabawy i przelewannia wody(zakladam ze nie masz zabawek:) ) 6.dzieciaki uwielbiaja muzyke, mozesz wlaczyc cos na maxa, nawet swoja ulubiona plyte, i np pobawic sie w \'gimnastyke\', ona bedzie nasladowac twoje ruchy, a ty jej, to samo mozecie robic z minami, przy tym bedzie miala swietny ubaw;) 7.nawet w domu: berek, zabawa w chowanego;) 8.jesli nie masz kredek ani farbek, mozesz to szybko zastapic: wystarczy kawa (wszystko jedno jaka), waciki, pasta do zebow, nawet jakis nieuzywany kosmety, kredka do oczu, cienie do powiek, szminka, cokolwiek; duzy kawalek papieru i dajesz;) do pasty lepia sie waciki, kartke lekko zwilzysz woda i przylepi sie do niej kawa, pare szlaczkow z kosmetykow - juz masz gotowa laurke dla mamy, ktora przyjdzie pozniej po dziecko;) zaraz cos jeszcze wymysle;)

9. Mozecie pobawic sie w cieplo-zimno - ty cos chowasz, a ona ma to znalezc na tej wlasnie zasadzie;) 10. cokolwiek co przyjdzie ci na mysl jesli chodzi o umiejetnosci manualne, dzieciaki w tym wieku naprawde lubia wszelkie takie zabawy 11.mozesz pobawic sie z nia w wystepy; popros, zeby zaspiewala ci swoje ulubione piosenki, udajac, ze to wielki koncert 12. jesli zabraknie ci pomyslow, tak jak mnie teraz, zapytaj ja na co ma ochote - powinna powiedziec;)

Gość dr psychiatra
tez jej radziłam na innym forum te zabawy w kuchni i jakies dzieci mnie skrytykowały.A prawda jest taka ze dziecko lubi wykładac z siatki zakupy, momagac sprzatac kurze, czuje sie pomocne i potrzebne i uczy sie nie byc leniem:) proponowałam wrzucanie klusek do garczka i oczekiwanie az wypłynął.Bo zakładam ze obiad tez jej trzeba ugtowac a nie same lody.

no wlasnie nie moge wejsc na tamten topik, moze autorka przeczyta to, co sie tutaj naprodukowalam;) oczywiscie, ze to najlepsza forma zabawy, bo dla dzieci w tym wieku nie ma wiekszej ffrajdy jak pomoc, ktora zobacza, ze zostala przez nas doceniona - przyklad wlasnie tej krzywo zlozonej bluzki, ktora i tak wlozymy do naszej szafy bez poprawiania;) no ja z tym obiadem wlasnie proponowalam nalesniki na slodko - przyjemna zabawa, moze pomoc, a i bedzie najedzona ;)

Gość dr psychiatra
ja sama zawsze z niezwykłym przejęciem czekam aż wrzucone do garnka kluseczki wypłyną, ta chwila jest dla mnie wzruszająca :)