Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z kwitkiem

W JAKIM WIEKU ZACZĘŁYŚCIE PRACOWAĆ?

Polecane posty

Gość z kwitkiem

i utrzymawć siebie, albo chociaż zarabiać na swoje potrzeby? mam 17 lat i jak słyszę, że moja matka pracowała w bileciarni w moim wieku to mi się serce kraja, że ja w tym państwie i w tym wieku jestem NIKIM :o

Gość kaczka dziwaczka pierwsza
mam 37 i nigdy jeszcze nie splamilam sie praca:P

Gość sdsdff
haha ja ma 25 lat i nie pracuje wcale jeszcze:( a pracowalam tylko pol roku 3 lata temu.

Gość Ziroczka 21
19

Gość 22 lata

Gość z kwitkiem
Mnie bardzo męczy myśl,. że jestem na utrzymaniu rodziców, nie moge kupić sobie rzeczy typu "na kaprys" (chociaż rzadko je miewam, raz na pół roku) w ogóle czuję się jak krowa, na garbuszku i w żaden sposób nie moge pomóc finansowo

zaczęłam zarabiać w wieku 13 lat, a utrzymywać się sama w wieku 18-19 lat.

Gość z kwitkiem
na garnuszku :P oczywiście Ondyna, a jak to była praca?

Gość BEZROBOTNY PASOŻYT
od lat na utrzymaniu rodziców, nie przepracowałem w życiu ani minuty, 24 lata :P

Gość sdddd
19 lat zaraz po liceum. Na studia zaoczne zarabiałam ama ale utrzymywali mnie rodzice. w wieku 26 lat mam naprawdę spore doświadczenie i kilka świadectw pracy :)

Gość z kwitkiem
Ondyna, w wieku 13 lat? ja znam rosyjski i niemiecki, rosyjski biegle i jakoś mi nigdy nie oferował niczego?

A ja dopiero co po studiach jestem i dopiero powoli zabieram się za szukanie pracy... czyli jak dobrze pójdzie to będzie 24 i pół :)

Gość Mi nie chca przepisac
A stypendium sie liczy...?? Bo jak nie to jeszcze nie pracowalam :P

Gość z kwitkiem
Mi nie chcą przepisać-------->no w sumie to są "zapracowane" pieniądze nauką :D

Gość ggghh
mam 23 i jeszcze nie pracowalam :(

Gość 20 lat
i na dzień dzisiejszy mam już 8 lat stażu pracy

Gość z kwitkiem
Ale jak to się dzieje, że 13 latki już pracują? Powiedzcie jeszcze gdzie, czy wykorzystywałyście do tego jakieś swoje umiejętności dodatkowe np. ładnie ryskujecie, albo rzeźbicie?

z kwitkiem, praca niestety nie jest czymś, co się komuś oferuje :) Jeśli jesteś w tym dobra, tłumaczysz sama różnorodne teksty i zanosisz lub wysyłasz próbki do wydawnictw i redakcji. Musisz mieć kontakt z \"żywym\" językiem, oko do oryginalnych tekstów i tematów, i dojście do materiałów, literatury, prasy w języku, z którego masz zamiar tłumaczyć. A potem stopniowo, rok za rokiem, tekst za tekstem, budujesz sobie opinię i nazwisko, które pozwala Ci potem funkcjonować na rynku i utrzymywać się z tego fachu.

Gość petit a petit
19 chociaz szkolenie mialam tdzien przed urodzinami jak jeszcze mialam 18 lat

To jeszcze zależy co nazywamy pracą... bo nie mówimy tu o pracy np. hostessy, czy na pół etatu?

z kwitkiem, praca niestety nie jest czymś, co się komuś oferuje :) Jeśli jesteś w tym dobra, tłumaczysz sama różnorodne teksty i zanosisz lub wysyłasz próbki do wydawnictw i redakcji. Musisz mieć kontakt z \"żywym\" językiem, oko do oryginalnych tekstów i tematów, i dojście do materiałów, literatury, prasy w języku, z którego masz zamiar tłumaczyć. A potem stopniowo, rok za rokiem, tekst za tekstem, budujesz sobie opinię i nazwisko, które pozwala Ci potem funkcjonować na rynku i utrzymywać się z tego fachu.

nygusy kurwa śmierdzące jesteście i tyle... fujjj... darmozjady i krowy co nic nie potrafią zrobić! najlepiej bachory rodzic i na utrzymaniu faceta siedzieć! bo tak najwygodniej, a w przyszłości nie bedziecie sie miały nawet czym pochwalic albo nie bedziecie zadowolone z życia bo w ten sposób je przegracie!!!!! brzydze sie takimi śmierdzielami! wyrazy współczucia..

Gość z kwitkiem
Ondyna, mam mamę Rosjankę i kontakt z językiem, ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby wysyłać coś komuś jakieś próbki! Poza tym ludzie zawsze chcą wykształconych pracowników, po szkołach, kursach itp. Jak na to wpadłaś? Też jesteś z Rosji?

Gość petit a petit
19 chociaz szkolenie mialam tdzien przed urodzinami jak jeszcze mialam 18 lat

Gość z kwitkiem
Chodzi mi o każdą pracę, nawet tą dorywczą , a zarobek z dorywczej pozawala ci już na spełnianie tych kaprysów o których mówiłam :P

o, jak ładnie się zdublowałam :P W moim przypadku jest to fach rodzinny, nie przychodziłam \"z ulicy\", więc było mi łatwiej. Choć jednocześnie stawiano mi znacznie wyższe wymagania, niż innym początkującym :)

Gość z kwitkiem
Ondyna, zaintrygowałaś mnie. Ale komu ty te teksty tłumaczysz? Skąd umiesz języki? Szkoła czy rodzinę masz stamtąd? Taki szarak jak ja , bez wtyków i pleców, chyba nie ma szans na taką "pracę"

Ja zaraz po liceum poszłam do pracy, zabrabiam na swoje potrzeby i studia, mieszkam z rodzicami:) Obecnie w grudniu skończę 21 lat i od listopada 2005 pracuję w tym samym miejscu.

Gość BeznadziejnaOsoba2
ja pracuje tylko w wakacje i nie clay cas tylko dorywczo jakos tak od 17 roku zycia a wczesniej pracowalam by jezdzic konno to bylo gdy mialam ok.15-16 lat