Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna2323

studenci w niemczech

Polecane posty

Gość taka jedna2323

witam wszystkich ! chcialabym sie dowiedziec czy jest tu ktos kto studiuje lub studiowal w Niemczech????szukam takich osob, bo bym chciala porozmawiac na ten temat, bo sama chce od przyszlego roku zaczac studia w Kolonii.

Gość taka jedna2323
o czesc bardzo dziekuje, ze sie odezwalas. Chcialam sie zapytac co studiowalas??gdzie??na jakim poziomie byl twoj jezyk niemiecki??i czy bylo ciezko??na prawde dziekuje, ze sie odezwalas :)

nie ma problemu studia w Clausthal - mala miescina ale poziom nauczania wysoki (uczelnia techniczan, jeden z najwyzszych poziomow nauczania mechaniki, a jesli chodzi o wytrzymalosc zmeczeniowa to pierwszy lub 2) poziom mnialam na poczatku dosc niski, ale sie zapisalam na kurs intensywny i po 9 miesiacach zdalam DSH na 95% owszem kurs jest drogi, ale jak nie jestes pewna jezyka to warto sie na niego zapisac - sa w kazdym miescie uniwersyteckim na ktoryms uniwerku (jak jest wiecej niz jeden)

aha nie napisalam czy bylo ciezko no wiec bez jezyka to byla lipa totalna, ale pozniej to sie ladnie wyklarowalo, ale ja robie cos takiego jak podwojnydyplom wiec czesc zajec mialam w polsce i ich nie musialam robic w niemczech a Ty co chcesz studiowac?

Gość taka jedna2323
aha dziekuje tzn. ja juz jestem w Niemczech 4 lata i mysle, ze moj jezyk jest ok wiadomo robie bledy gramatyczne, ale rozumiem wszystko i wszystko powiem. Chcialam jeszcze sie dowiedziec czy pracowalas w czasie studiow??i jacy byli inni studenci??Czy byli pomocni??duzo obcokrajowcow??ktos z Polski byl???wiem zadaje duzo pytan, ale nie znam nikogo kto studiowal w Niemczech. Czy dostalas prace po studiach i ile lat robilas studia??jak egzaminy??czy ciezkie czy mozna wykuc wszystko???

Gość taka jedna2323
ja chciaqlabym studiowac pedagogike mam 23 lata i mysle czy nie jestem za stara na studia hmmm myslalam tez o Ausbildung, ale sama nie wiem :( na prawde nie mam pojecia co robic :(

no wiec jestem 2 rok w niemczech(w polsce studiowalam 4), teraz pisze prace dyplomowa dla przemyslu (silownie wiatrowe), studenci sa w gruncie rzeczy spoko, polakow zatrzesienie, a obcokra´jowcow jest mniej wiecej tyle samo co niemcow dyplomowke znalazlam dosc szybko, bo chyba po 2 tygodniach od rozeslania bewerbungow mialam zaproszenie na vorstellungsgespräch teraz tez przebakuja, ze moze po dyplomie bym zostala bo moje obliczenia sa calkiem do rzeczy i to co robie robie jako jedyna w firmie wiec nie powiem ale nie jest zle

na studia nigdy nie jest za pozno. mozna powiedziec, ze czlowiek sie uczy cale zycie tak czy inaczej, wiec czemu nie

Gość taka jedna2323
no to super na prawde pomoglas mi :) a powiedz mi jak wygladaja cwiczenie???i jak np. sie czasami "skaleczy" jezyk niemiecki to nikt nie zwraca an to uwagi??:)

wow po dwoch tygodniach dostalas zaproszenie na rozmowe??to super na prawde tylko pozazdroscic. Ja obecnie rpacuje w restauracji i bym mogla w tygodniu studiowac, a w weekend pracowac no i moze jakbym zaczela studia to bym znalazla prace cos w kierunku moich studiow gdzies prace z dziecmi czy jugendamt.

Gość takajedna2323
sorki napisalam z nicku mojej kolezanki chyba mnei zabije hehe ale to ja bylam :)

mnie nikt nie zwracal, nigdy nie bylo z tym problemow, oni sami czesto kalecza jezyk na maxa, u mnie wielu wykladowcow bylo obcokrajowcami...

Gość takajedna2323
super super na prawde pomoglas mi za to 👄

no ale rozeslalam ponad 20 bewerbungow, a jeden mi przyslal jakies 3 tygodnie temu ze jednak mnie nie chca. rozsylalam moje bewerbungi jakos 10 stycznia tego roku...

Gość takajedna2323
ale i tak niezle wiesz sama jak z praca jest ciezko :( ciesze sie, ze tobie sie udalo. A powiedz mi jak egzaminy wygladaja????

ja mialam wiekszosc ustnych (nie pytaj dlaczego bo nie wiem :) ) niektore to byl pic na wode fotomontarz ale bywaly i takie co sie powtarzalo bo nie szlo zdac (np facet mi powiedzial, ze jak sie naucze lepiej mowic i rozumiec jezyk to mam sie zglosic, i nie wczesniej) ale ogolnie sa do przejscia, wiele zalezy od egzaminatora

Gość takajedna2323
no to ladnei ci odpowiedzial chyba bym go pobila :) no ale dobrze, ez sie nie poddalas !!!!

nie tylko ja to slyszalam, ale zdalam za nastepnym podejsciem, jezyk podszkolilam i bylo ok, techniczny niemiecki bywa dosc trudny jak musisz 39 (lub wiece) literowe slowo powiedziec bez zajakniecia

Gość takajedna2323
ale niemcy tez musze sie uczyc tych technicznych slow, bo dla nich to tez nowosc :)

no ale u nich tojest we krwi laczenie wyrazow w kolejki, a dla mnie to byla masakra na samym poczatku, teraz to juz jest luzik

Gość takajedna2323
rpzumiem rozumiem. Wiadomo, ze dla obcokrajowcow jest o wiele ciezej. A powiedz mi chcesz wracac do Polski czy zostajesz w Niemczech??

jalk na razie moje plany na przyszlosc nie obejmuja powrotu - brak pracy lub za psie pieniadze jakos mnie nie pociaga, nie mam tez do kogo wracac, tutaj mam sporo przyjaciol, wiec ...

Gość z kwitkiem
fajnie wam, też bym się chciała nauczyć niemieckiego, bo w szkole to raczej nikt się perfecto nie nauczył języka

Gość Dziewczyny poradzcie
ja mieszkam w niemczech, gdzie pracuje dorywczo. Studia skończyłam w Polsce.Czy dyplom będzie liczyć się w niemczech, czy mam tu szansę na legalna pracę?

Gość takajedna2323
ja nei wiem czy dyplom ci uznaja. Masz obywatelstwo niemieckie??i chcesz w niemczech studiowac czy jak???

Jestem poprostu zwyczajna polką mającą tylko pobyt stały. Studia kończyłam w POlsce. Nie mam pojęcia jak tu jest z tymi sprawami.

Chce wiedzieć czy miałabym szanse tu na jakąs pracę? Nie chce dalej studiować.

Jestem po wydziale ekonomicznym, kierunek zarzadzanie w turystyce, biura podróży itd.