Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

starrr

s艂odziki,barwniki,konserwanty!!!

Polecane posty

Dziewczyny, piszcie co je zawiera!!! Tu cytuj臋 artyku艂 z gazety.pl Tysi膮ce niezwykle popularnych produkt贸w takich jak coca-cola light mog膮 zawiera膰 rakotw贸rcz膮 trucizn臋! Chodzi o aspartam, s艂odzik powszechnie u偶ywany w przemy艣le spo偶ywczym. Raport, z kt贸rego wynika, 偶e jest on rakotw贸rczy, otrzyma艂a wczoraj Europejska Agencja Bezpiecze艅stwa 呕ywienia. Spraw膮 zajmuje si臋 tak偶e polski sanepid, kt贸ry zam贸wi艂 podobn膮 ekspertyz臋 w polskim Pa艅stwowym Zak艂adzie Higieny. Potwierdzenie, 偶e aspartam jest trucizn膮, oznacza rewolucj臋 w przemy艣le spo偶ywczym. W tysi膮cach produkt贸w trzeba b臋dzie zmieni膰 jeden z g艂贸wnych sk艂adnik贸w! A te produkty, kt贸re ju偶 trafi艂y do sklep贸w, natychmiast wycofa膰. To oznacza, 偶e producenci 偶ywno艣ci ponios膮 straty liczone w miliardach dolar贸w. P贸ki co, koncerny spo偶ywcze powo艂uj膮c si臋 na dwie艣cie r贸偶nych bada艅, zapewniaj膮, 偶e aspartam jest bezpieczny. W ubieg艂ym tygodniu w sprawie aspartamu by艂a awantura w brytyjskim parlamencie. Tamtejszy pose艂 Roger Williams za偶膮da艂 natychmiastowego wycofania z rynku brytyjskiego sze艣ciu tys. produkt贸w zawieraj膮cych aspartam. Powo艂a艂 si臋 przy tym na ustalenia w艂oskiego Instytutu Ramazzini, kt贸ry na pro艣b臋 Europejskiej Agencji Bezpiecze艅stwa 呕ywno艣ci (EFSA) sprawdza艂, czy aspartam jest rakotw贸rczy. Wczoraj W艂osi wys艂ali dokumenty do EFSY. - Wyniki naszych bada艅 m贸wi膮 same za siebie. Jasno z nich wynika, 偶e aspartam jest potencjalnym czynnikiem rakotw贸rczym - powiedzia艂a \"Nowemu Dniowi\" Kathryn Knowles z Instytutu Ramazzini. Odm贸wi艂a jednak podania szczeg贸艂贸w. - Traktujemy spraw臋 bardzo powa偶nie - us艂yszeli艣my od Caroli Sondermann, rzeczniczki EFSY. - Sprawdzenie danych z Instytutu Ramazzini potrwa od trzech do pi臋ciu miesi臋cy. Wtedy opublikujemy wyniki oraz powiadomimy Komisj臋 Europejsk膮. To ona zdecyduje, co dalej. W tej chwili nie mo偶emy stwierdzi膰, czy trzeba wycofa膰 produkty z aspartamem - t艂umaczy艂a nam wczoraj Sondermann. Kluczowe s膮 odpowiedzi na pytania: Czy aspartam jest rakotw贸rczy? Je艣li tak, to w jakiej ilo艣ci? Czy obecnie dopuszczona zawarto艣膰 aspartamu w 偶ywno艣ci jest niebezpieczna? M贸wi Roger Williams, brytyjski pose艂: - Zwykle, gdy podejrzewa si臋, 偶e jaki艣 produkt jest niebezpieczny dla zdrowia, wycofuje si臋 go natychmiast. W przypadku aspartamu panuje zmowa milczenia, bo za du偶o firm straci艂oby na pochopnej decyzji. Wszyscy czekaj膮 wi臋c na ustalenia EFSY. - Na razie nie wycofamy aspartamu. Czekamy na decyzj臋 Komisji Europejskiej - m贸wi Steve Leroy, rzecznik europejskiego oddzia艂u Coca-Coli. Co odkryli W艂osi Naukowcy z Fundacji Ramazziniego przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im po偶ywienie zawieraj膮ce aspartam w dawkach imituj膮cych dzienne spo偶ycie tego zwi膮zku przez ludzi. Szczury podzielono na kilka grup w zale偶no艣ci od przyjmowanej dawki. Zwi膮zek ten wywo艂a艂 u szczur贸w ch艂oniaki, bia艂aczk臋 oraz nowotwory (szczeg贸lnie nerek u samic i nerw贸w obwodowych u samc贸w), nawet je艣li spo偶ywa艂y mniejsze dawki ni偶 dozwolone w przemy艣le spo偶ywczym dla ludzi. Komentuje Anna Malinowska, rzecznik centrali sanepidu Niezale偶nie od bada艅 Instytutu Ramazzini sanepid wyst膮pi艂 do Pa艅stwowego Zak艂adu Higieny o ocen臋 szkodliwo艣ci aspartamu. Ekspertyzy spodziewamy si臋 lada dzie艅. Je艣li PZH uzna, 偶e ten 艣rodek jest niegro藕ny, to poczekamy na ocen臋 Europejskiej Agencji Bezpiecze艅stwa 呕ywienia. Natomiast je艣li nasz PZH potwierdzi szkodliwo艣膰 aspartamu, to spr贸bujemy zmieni膰 nasze prawo, aby natychmiast go wycofa膰 z rynku. Zaalarmujemy te偶 Uni臋 Europejsk膮. Komentuje Dr Zbigniew Ha艂at, epidemiolog, szef sanepidu w latach 1991-1993. Gdyby to ode mnie zale偶a艂o, na pewno wycofa艂bym aspartam z obrotu. Ale nawet minister zdrowia nie mo偶e samodzielnie podj膮膰 takiej decyzji, bo to zale偶y od ekspert贸w, g艂贸wnie z Pa艅stwowego Zak艂adu Higieny i Instytutu 呕ywno艣ci i 呕ywienia. Od dawna wiadomo, 偶e aspartam jest rakotw贸rczy. Je艣li EFSA to potwierdzi, to przewr贸ci na 艂opatki ca艂y przemys艂 zdrowej 偶ywno艣ci, gdzie cukier zast臋puje si臋 sztucznym s艂odzikiem. Ja od dawna radzi艂em pacjentom skar偶膮cym si臋 na b贸le g艂owy, rozdra偶nienie, stany l臋kowe, 偶eby zrezygnowali z produkt贸w zawieraj膮cych aspartam. I pomaga艂o. Co to za 艣rodek Aspartam, zwany tak偶e Canderel, Nutrasweet (symbol E 951). To syntetyczna, substancja s艂odz膮ca. Zawieraj膮 j膮 niskokaloryczne jogurty, owocowe napoje gazowane, p艂atki 艣niadaniowe, gumy do 偶ucia, sosy do lod贸w, syropy do kawy, s艂odziki, ketchupy i ciastka bez cukru, napoje i batoniki od偶ywcze, mi臋tusy, kakao b艂yskawiczne. Na opakowaniach tych produkt贸w powinno by膰 napisane, 偶e zawieraj膮 aspartam.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 anka87
firma danon to same hormony, lepiej ich nie je艣膰

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
I drugi artyku艂: Gumy, napoje, s艂odziki... ponad 6 tys. produkt贸w dost臋pnych w sklepach mo偶e wywo艂ywa膰 raka. Taki alarm w brytyjskim parlamencie podni贸s艂 przed dwoma dniami tamtejszy pose艂 Roger Wiliams. Wszystko za spraw膮 substancji o nazwie aspartam, czyli powszechnie u偶ywanego s艂odzika (jest znacznie ta艅szy ni偶 cukier) w przemy艣le spo偶ywczym. Aspartam jest wsz臋dzie. - Ka偶dego dnia co pi臋tnasty z nas spo偶ywa aspartam - m贸wi Wiliams, wzywaj膮c brytyjski rz膮d, aby czym pr臋dzej wycofa艂 produkty z aspartamem ze sklep贸w. Powo艂a艂 si臋 przy tym na opini臋 brytyjskich naukowc贸w. T臋 substancj臋 - wykorzystywan膮 np. w napojach owocowych, czekoladzie, p艂atkach 艣niadaniowych, jogurtach - zawieraj膮 r贸wnie偶 produkty w polskich sklepach. My znale藕li艣my j膮 w gumach do 偶ucia - sugar free Leader Price, Orbit, Airways oraz coca coli light. O tym, 偶e tzw. s艂odziki mog膮 by膰 rakotw贸rcze, by艂o wiadomo od dawna. Sk膮d w takim razie ta afera? Przez ostatni rok Roger Wiliams (sko艅czy艂 nauki przyrodnicze w Cambridge) dog艂臋bnie bada艂 aspartam i jego wp艂yw na zdrowie. W 艣rod臋 upubliczni艂 wyniki swojego 艣ledztwa. Jego wyniki - je艣li to prawda - s膮 szokuj膮ce. Zdaniem Wiliamsa w 1977 r. s艂odzik z aspartamem wynalaz艂a ameryka艅ska firma Searle (jej dyrektorem by艂 wtedy Donald Rumsefld, obecny sekretarz obrony USA). Dopuszczenie aspartamu do u偶ytku w produktach 偶ywno艣ciowych by艂o podejrzane. Przez ostatnie 20 lat zdaniem Wiliamsa panowa艂a zmowa milczenia. A偶 do tego roku. W czerwcu w艂oski instytut Ramazzini w Bolonii opublikowa艂 raport, 偶e istnieje silne powi膮zanie mi臋dzy spo偶ywaniem aspartamu a zachorowalno艣ci膮 na raka. Instytut przeprowadzi艂 co prawda badania na szczurach, ale twierdzi, 偶e podobnie mo偶e by膰 te偶 u ludzi, co potwierdza m.in. 艢wiatowa Organizacja Zdrowia. Wtedy Komisja Europejska zwr贸ci艂a si臋 do Europejskiej Agencji Bezpiecze艅stwa 呕ywienia (EFSA) o opini臋 w sprawie tego 艣rodka. Wci膮偶 czeka na szczeg贸艂owy raport z instytutu Ramazzini. - Mamy go dosta膰 jeszcze przed 艣wi臋tami - m贸wi \"Nowemu Dniowi\" Carol Sondermann, rzeczniczka EFSA. - Po zapoznaniu si臋 z raportem prze艣lemy go do Komisji Europejskiej. Bo tylko Komisja mo偶e wycofa膰 wszystkie produkty zawieraj膮ce aspartam w ca艂ej Unii - dodaje. Poszczeg贸lne kraje mog膮 to zrobi膰 jednak wcze艣niej na w艂asn膮 r臋k臋. Co zrobi polski sanepid? Z jego centrali otrzymali艣my tylko informacj臋, 偶e na razie aspartam jest legalnie dopuszczony do obrotu i z ewentualnymi decyzjami czeka na ruch Komisji Europejskiej.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
anka87, wiem wiem, ju偶 dawno nie jadam produkt贸w tej firmy. A s膮 mo偶e jakie艣 jogurty naturalne i jednocze艣nie smakowe???

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 anka87
hmmm. jak kupisz sobie krowe i sama b臋dziesz produkowa艂a jogurt to pewnie b臋dzie zdrowy:P teraz w膮tpie czy mozna kupi膰 co艣 zdrowego... wsz臋dzie gdzie nie spoj偶e膰 to same konserwnty i te nieszcz臋sne hormony:(

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
I dalej... Warszawa (PAP) - Zbyt du偶e spo偶ycie glutaminianu sodu, stosowanego powszechnie jako \"polepszacz smaku\", grozi utrat膮 wzroku - ostrzega \"New Scientist\". Glutaminian sodu jest stosowany od dawna w kuchni chi艅skiej i japo艅skiej jako 艣rodek polepszaj膮cy smak potraw. Z podobnych przyczyn dodaj膮 go do swoich produkt贸w wytw贸rcy gotowych potraw (na przyk艂ad zupek w proszku). Od dawna znany jest \"zesp贸艂 chi艅skiej restauracji\" - przy przedawkowaniu da艅 z dodatkiem glutaminianu pojawiaj膮 si臋: b贸l g艂owy, wymioty, uczucie napi臋cia lub gor膮ca na twarzy i klatce piersiowej, czasem zawroty g艂owy i biegunka. Dolegliwo艣ci pojawiaj膮 si臋 w 1-2h po posi艂ku. Glutaminian, kt贸ry wyst臋puje w 偶ywych organizmach, pe艂ni rol臋 neuroprzeka藕nika, czyli substancji bior膮cej udzia艂 w przekazywaniu sygna艂贸w nerwowych. Jednak jego nadmiar jest szkodliwy. Wykazano, 偶e wstrzykniecie glutaminianu do oka powoduje uszkodzenie tkanek. MA艁Y EKSPERYMENT: Naukowcy z japo艅skiego uniwersytetu Hirosaki odkryli, 偶e u szczur贸w karmionych diet膮 z du偶膮 domieszk膮 glutaminianu sodu dochodzi艂o do utraty wzroku i zmniejszenia grubo艣ci siatk贸wki (wy艣cie艂aj膮cej dno oka warstwy kom贸rek 艣wiat艂oczu艂ych). Cho膰 takie dawki glutaminianu, jakie podano szczurom, nie zdarzaj膮 si臋 w prawdziwym 偶yciu, podobny efekt mo偶e mie膰 spo偶ywanie mniejszych ilo艣ci tej substancji przez kilka dziesi臋cioleci. By膰 mo偶e dlatego jaskra z normalnym ci艣nieniem wewn膮trzga艂kowym nie wyst臋puje zwykle przed 40-tym rokiem 偶ycia. Dolegliwo艣ci i choroby jakie moga wystapi膰 przy nadmiernym spo偶yciu MSG: -b贸le mogrenowe -艣lepota -alergie -uderzenia gor膮ca w g贸rne partie cia艂a -os艂abienie -astma, szczeg贸lne wzmo偶enie u os贸b chorujacych na ni膮. 殴r贸d艂o: www.izz.waw.pl www.kuchnia.com. www.zdrowie.med.pl

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
No w艂a艣nie chyba najlepiej na wsi ;)艢wie偶e produkty smakuj膮 o niebo lepiej ni偶 te z miasta:(

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 anka87
ja mieszkam na 艣l膮sku na wsi i mimo 偶e mamy swoje warzywa i owoce to i tak one nie s膮 zdrowe bo w 艣l膮skiej ziemi mozna znale艣膰 ca艂膮 tablice mendelejewa:( no c贸偶 chyba sie trzeba z tym pogodzi膰 偶e do ko艅ca naszych dni b臋dziemy sie ju偶 tylko tru膰...

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
A ja uwa偶am, 偶e mimo wszystko du偶o zale偶y od nas. Zawsze mo偶na wybra膰 czy pijemy col臋 light na codzie艅 czy np. wod臋 mineraln膮 :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 anka87
to tez fakt:) szkoda tylko 偶e wi臋kszo艣膰 producent贸w nie podaje wszystkich sk艂adnik贸w swoich produktow... pozatym powinno by膰 wi臋cej rankig贸w na temat tego, kt贸re produkty sa zdrowsze a kt贸re sa szkod艂iwe np. dzi臋ki rankingowi w贸d mineralnych wiem 偶e kropla beskidu jest szkodliwa a Cisowienka jest najzdrowsza na rynku:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Faktycznie szkoda...Mysl臋, 偶e za tymi produktami z konserwantami stoi ogromne lobby: producenci i nie tylko, zbyt wiele os贸b by na tym straci艂o, wiec lepiej siedzie膰 cicho...A dla wi臋kszo艣ci, to czy co艣 zawiera hormony, wype艂niacze (mi臋so...), jest karmione m膮czkami kostnymi czy zawiera konserwanty jest bez znaczenia...I to jest wykorzystywane...Inna sprawa, 偶e produkty konserwowane s膮 sporo ta艅sze od naturalnych i to jest ich zasadniczym atutem.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 upppupup
uppppuppuppupp

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 tajniaczka_
na codzie艅, w po艣piechu trudno omija膰 konserwanty...Ale jak jest czas to warto przypatrze膰 si臋 temu co si臋 je. Czyta艂am te偶 o fatalnym wp艂ywie aspartamu na prac臋 nerek, osoby z niedoczynno艣ci膮 nerek powinny uwa偶a膰. A swoj膮 drog膮, kt贸ry zawodowy dietetyk zwr贸ci dzi艣 uwag臋 na konserwanty???Pr臋dzej powie, 偶e t艂uszcz to zab贸jstwo;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Eeee_tam
Ludzie wol膮 oszukiwa膰 samych siebie, 偶e jedz膮 dobrze, albo korzysta膰 z 偶ycia i p贸ki organizm jako tako dzia艂a robi膰 z niego smietnik. Dopiero jak co艣 saida id膮 na badania. To jak z tymi zaproszeniami z NFZ-u dla kobitek. Jak wiele chce wiedzie膰? 10 %???

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×