Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ktos18

jak z tym walczyc / pomocy

Polecane posty

Witam Szukalam tego tematu na forum w kafeterii i bylo tego dosc sporo jednak nie znalazlam odpowiedzi na moj problem a mianowicie , co bym nie zjadla i co bym nie wypila robi mi sie na maksa wielki brzuch :/ problem w tym ze lekarz nic nie stwierdzil i usg tez nic nie wykrylo i niby all jest ok jednak ja twierdze inaczej, nie dostalam ez skierowania do gastrologa :/ probowalam wielu lekarstw aptecznych jak i sposobow domowych :/ sczzerze mowiac jest coraz gorzej ;/ prosze o jakies rady bo nie idzi z tym zyc ! :/

Gość doberman-xx
mniej źreć

Gość megana27
hmmm... unikaj potrwa z dużą zawartością błonnika, ogranicz spożycie soli, bo zatrzymuje wodę w organiźmie

wlasnie bonnik musze spozywac poniewaz mialam klopoty z wyproznianiem ale teraz jest oki juz go nie biore , wyprozniam sie normalnie ale nie wiem czemu brzuch dalej puchnie

Musisz koniecznie iść do gastrologa, który zrobi ci gastroskopię. Badanie niezbyt przyjemne, ale naprawdę da się przeżyć (wiem, bo byłam 2 razy) Moja bratowa ma podobny problem jak ty, do tych wzdęć dochodzą również gazy :-) Lekarz właśnie dopiero po zrobieniu gartroskopii stwierdził u niej refluks żołądkowo-przełykowy+obecność bakterii - dostała leki, które mają jej pomóc to zwalczyć. Życzę zdrówka!!!

tez tak uwazam tylko w tym jst problem ze moj lekarz rodzinny stwierdzil ze wszystko jest ok i skeirowania mi nie da a prywatnie na dzien dzisiejszy to troche za drogo a na usg nic nie wykrytno z jelitami :;/ nie wiem co robic juz

Gość jakakak
Nic z tym nie zrobisz. Mam tak całe życie. U mnie to potem przeszło w zespól jelita drażliwego - i to dopiero jest dramat.

wlasnie powinnam cos zrobic dopoki jeszcze nic nie wykrylo czytalam duzo o tym jelicie nadwrazliwym i wspolczuje bardzo :/

Gość strzałeczkaaaq
ja pomimo swojego młodego wieku mam ten sam problem.przeszkadza mi to w życiu bardzo

masz ta chorobe ? czy tez takie mocne wzdecia ? boze pomozcie :/

Tylko jeden lekarz przyjmuje w twojej przychodni? Może idź tam np. z tatą?-zobaczy chłopa i zmięknie :-)

tak to jest odlam jednej z moich przychodni i chodze do jednej i tej samej baby ktora widocznie stwierdza ze wmawiam sobie cos zapisala mi ostatnio tabletki na uspokojenie :/ a ja zwijam sie w domu z bolu brzucha itp :/ i nie chcem zeby starsi wiedzieli bo co do jedzenia jestem wybredna i pewnie ich zdaniem to to bylaby przyczyna :/ ale lekarz ogolnie powiedzial ze jest ok jednak cos jest nie tak sama probuje dojsc do tego co mi jest moze czegos jesc nie powinnam jednak jem co jadlam i bylo ok zawsze ;/

Hmm skoro masz taki problem z lekarzem, to może wybierz się np. wieczorkiem do szpitala na pomoc doraźną. Powiedz, że cię boli, że miałaś badanie usg (przedstaw wyniki) i że żadna dieta idt ci nie pomaga. Przedstaw sytuację twojej pani doktor i może niech oni skierują cię do gastrologa lub pokierują co masz zrobić dalej. Masz 18 lat? - jesli tak, to myślę, że powinnaś udac się tam ze swoim rodzicem lub kimś dorosłym, dla samego wrażania (inaczej też cię spławią)

Gość myślę że przesadzasz
hmmm. a może po prostu masz bardzo słabe mięśnie brzucha i one "nie trzymają" jak trzeba narządów - tu: żołądka, po jedzeniu..

eh mialam takie plany na wakacje ale od 3 tygodni sie z tym mecze :/ i watpie zebym gdziekolwiek pojechala , 3mam sie swojego jedzenia warzywa, przetwory mleczne itp zle nie bylo dzisiaj sprobowalam zjesc placki ziemniaczane cos dla odmiany i nie przejelam sie tym ze brzuch urosl bo wczesniej tak samo wygladal :/ a jakas diete dobra znasz ? cos co je ta chora osoba ?

na poczatku lekarka powiedziala ze stracilam troche na wadze od poprzedniej wizycie i kazdy posilek i czy wypicie jakiegokolwiek napoju widac , i mi tlumaczyla ze jak osoba jest glodna to ma plaski brzuch jak zje to puchnie na troche w tym problem ze ja rano jak sie budze i nic jeszcze nie zjem to mam taki balon jak po calym dniu :/

Przede wszystkim zrezygnuj z nabiału!!! Przecież przetwory mleczne tj. mleko, sery, jogurty, śmietana idt. powodują wzdęcia !!! Unikaj warzyw strączkowych, owoców typu banan, jabłko.

no wiec sama widzisz jaka ta moja lekarka jest :/ kazala pic duzo maslanek, kefirow zeby mleko bylo sfermentowane , warzyw straczkowym typu fasoli tez nie jadam a jablka narazie odpuscilam

Gość myślę że przesadzasz
przede wszystkim musisz jeść wszystko! zapewne czegoś brakuje w twojej diecie stąd te bóle (podrażnienia) i tyle no i wzmocnić mięśnie a nie się chorób dopatrywać

myslalam nad tym zeby do dietetyka sie udac czy cos bo rzeczywisie u mnie z tym jedzeniem troche lipa a na wzmocnienie miesni to jakies cwiczenia czy cos ?

Posłuchaj mnie chociaz jeden dzień i unikaj nabiału...jeśli brzuch będzie chociazby odrobinę mniejszy to zrozumiesz głupotę swojej pani doktor.

ja juz jej glupote zrozumialam jak przyszlam z problemem gdzie wszyscy z otoczenia zauwazyli a ona mi tabletki na uspokojenie daje :/ na pocatku tez tak po slodkiej maslance albo jogurcie widzialam ze cos nie tak raczej mialo byc ale skoro kazala to pilam :/ jutro odpuszcze czyli pieczywo tez jakies ciemne najlepiej?

Oto kilka rad :-) - przestrzegaj diete, należy zrezygnować przede wszystkim z pokarmów rozdymających chociazby kalafiora i nie pij nic co gazowane), - unikaj czynności powodujących połykanie powietrza (np. rozmowa przy jedzeniu) - nie rzuj gumy - pij herbatki ziołowe: kminek, koper włoski, mięta pieprzowa – tymi ziołami można też przyprawiać ciężkostrawne potrawy, - unikaj zdenerwowania, nadmiernego wysiłku. - posiłki spożywaj powoli, bez pośpiechu, - nie siedź po jedzeniu, pospaceruj troszke - nie wstrzymuj gazów Chleb ciemny jak najbardziej...

wlasnie czytalam o tym duzo w necie codziennie na roznych forach siedze .. wlasnie produktow rozdymajacych kalafioru fasoli grochu itp nie jadam bo akurat nie przepadam za tymi warzywami ... wode tylko niegazowana ... posilek miele strasznie dlugo az spac sie przy nim chce :/ i gadac tez przestalam bo czesto lubilam porozmawiac .. a no i spacery staram sie po kazdym posilku wyjsc na powietrze chociaz na 15 minut .. i nie nie pomaga .. pije tez duzo herbat jakie ziola przed posilkiem bo te jej smieszne tabletki w ogole nie dzialaly

no ok to chleb ciemny i tez mam manie na ser zolty czym mozna go zastapic ? od malego przyzwyczajona bylam wlasnie do posilkow mlecznych dlatego ciezko miz tego zrezygnowac ale trzeba ;/

wlasnie ta stronke mam w ulubionych i bede musiala zaczac czesc z tych rzeczy jesc moze pomoze i ser zolty chudym twargogiem zastapie czy raczej to samo bedzie ?

Gość 6876980
Trzeba jeść dużo błonnika i kiszonej kapusty,ona usuwa z organizmu toksyny i zalegające w jelitach gazy-co nie znaczy wcale że się potem puszcza wiatry :P