Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

To wiem na bank.

KRÓTKOWZROCZNI ŁĄCZMY SIĘ!!!. Podawajcie wadę i związane z nią przygody

Polecane posty

Gość SushiBar
współczuje Wam!! ja za to urodziłam sie z zezem,przeszlam 2 operacje, teraz jest już normalnie ale praktycznie przez 15 lat walczyłam z tym zeby wyleczyc oczy...noszę nadal okulary choć niecodziennie... muszę znów isc do okulisty zbadac oczy i chyba kupie sobie nowe bryle...mi znów jest ładnie w okularach :)

- 4,25 na lewe i -4,75 na prawe oko Ostatnio nawet przeprosilam sie z okularami :P Jesli chodzi o soczewki, to nosze tylko Bauch&Lomb. :classic_cool:

ja bardzo długo nosiłam Baucha ale przerzuciłam się na soczewki o większej przepuszczalności tlenu. I jestem zadowolona.

w sumie mam pytanie do was - ja kupuję moje soczewki u oklusty, kosztuję 100 PLN/6 szt. widziałam, ze soczewki sprzedaje się tez na allegro prawie 2 x taniej zaryzykowałybyście? bo ja sie boję, w końcu jęsli nie beda orginalne to moge sobie zaszkodzic

Haris, rzeczywiście przy - 3 widzisz rano jak przez mgłę? Ja mam podobną wadę, ale nie mam problemów tego typu, napisów trochę nie widzę i przy jeżdzie samochodem miałabym problemy z ocena odległości, ale nie mam mgły.

ziazik myslę, że to na skutek przyzwyczajenia do soczewek kiedy nosiłam okulary nie miałam takiej różnicy w widzeniu ale przy soczewkach tach myślę, ze to po części efekt psychologiczny, ze ja po prostu bez soczewek czuję się ślepa jak kret

- 3,5 i -4 kiedys nie poznawanie ludzi na ulicy to standart, jak podjezdzal autobus musialam podejsc zeby zobaczyc czy to moj numer, spisywanie od kolezanki z zeszytu zamiast z tablicy. dostalam nawet jedynke bo mialam rozwiazac jakis przyklad z tablicy z miejsca, a nic nie widzialam wiec powiedzialam ze nie potrafie ;) jak poszlam do okulisty to babka byla w szoku ze chodzilam z taka wada tyle czasu i jeszcze zyje ;) od kilku lat nosze soczewki i nie wyobrazam sobie bez nich zycia, a w okularach nie wyjde z domu :)

Może rzeczywiście, ja nigdy soczewek nie nosiłam, nie wiem, co musiałoby się stać, żebym sobie coś do oka w ogóle zbliżyła (jakoś tak strasznie nie lubię)

na basen z soczewkami bez problemu, wystarcza okularki i mozna nawet nurkowac :) sa takze okularki ktore robi sie na zamowienie ze szklami korygujacymi (dla tych ktorzy nosza okulary a maja duza wade i bez nich by nic nie zobaczyli :) )

Gość wszedzie cie pelno

Gość okularniczka ...as
na jedno 4,0 na drugie 4,25 jakos tak, ja nosze okulary, jestem dosc młoda, i nie chodze cały czas bo sie wstydze a musze .. Co moge jesc aby poprawic wzrok?

hej a ja troche z innej bajki ale doskonale was rozumiem kiedys -9 na oba oczy, okulary w torebce (bo okropne denka a szkiel kontaktowych nie bylo tak dostepnych, lata 80te), nienawidzilam okularow wiec tylko wkladalam jak musialam, ludzi nie poznawalam ale jakos dawalam rade (oczy byly wytrenowane hehe) zrobilam operacje, od 18 lat mam wade 0 i jestem zadowolona:)))) szczerze polecam :) wtedy to byl skalpel, teraz te laserowe to super sprawa - wlasnie kolezanka sobie zrobila u goscia pod londynem:)))

te z myslę o laserze tzn nie na obecnym etapie, ale gdyby mi się kiedyś w przyszłosci pogorszyło ale już raczej stanęła w miejscu

Gość wszedzie cie pelno qrwa

co do cesarki z wada- teraz jest tendencja zeby nie robic - bada sie tylko stan siatkowki i jesli jest ok to zalecaja porod naturalny jednak osobiscie boje sie ryzykowac i stracic to co dostalam w prezencie po operacji - i \'wymusilam\' cesarke - bo w UK to nawet nie slyszeli ze jak wada to cesarka:) owszem robia jak cos jest zle z siatkowka ale nie zawsze przy duzej wadzie siatkowka jest w zlym stanie - u mnie podobno ok, no ale oczy slabe i nie chce ryzykowac. tak o tym pisze bo moze sie komus przyda a klarin podobno dobry - faszeruje tym teraz moja corke bo u nas niestety ta cholerna krotkowzrocznosc to sprawa genetyczna marchewka nic nie pomaga - pijemy morze kubusia hehe tak w ogole to niestety krotkowzrocznosci nic nie wyleczy ani nie zatrzyma....niestety...

no trzeba poczekac az wada stanie, zwykle po 21 roku zycia juz nie postepuje pomarancza sie nie przejmuj, nie ma sensu schodzic do takiego niskiego poziomu

siobhan - ja mam gruba skórę na zaczepki inaczej już dawno mnie tu nie było bo bym musiała beczeć w kącie

hehe haris i tak trzymac mnie tez to nie rusza - z zalozenia ignoruje prostakow:)

ja mam minus 1,25 na oba oczy :P :D kiedys miałam minus 0,5 , potem minus 1 a teraz to co mam i chyba znowu mi się delikatnie pogorszyło :D oprócz tego mam astygmatyzm ;) wadę mam od jakiś 9 lat zdiagnozowaną i nosze oklulary bo jak ściągam to mi gadają, ze bez sensu wyglądam :P :D pozatym nie przeszkadzają mi w niczym ;) przygód żadnych raczej nie miałam bo w sumie bez okularów widze nienajgorzej ;) pozdrawiam wszystkie ślepowronki ;) ;) 😘

heh nie prowokuj bo zacznie wiesz, ja już to mówiłam wiele razy trzeba mies nierówno, zeby bulwersowac się opinia osoby anonimowej, a przeciez jestesmy tu na kfe w większości anonimowi dla siebie