Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sarenka24

Czym sie kierujecie kupując wózek?podobno na zimę się nie opłaca /poród w stycz/

Polecane posty

Gość sarenka24

Rozmawialam ze znajomymi ktory mają już dzieci i powiedzieli mi, że nie opłaca sie kupować w styczniu wózka wielofunkcyjnego bo dziecko korzysta z niego ze 3 m-ce, a potem już spacerówka /wielofunkcyjny wozek jest ciezki i nie nadaje sie podobno na spacerówke/

Gość My kupiliśmy Buzza. Myślę
że w gondoli dziecko pojeździ więcej niż 3 miesiąca (nasze urodzi się nieco wcześniej), siedzieć pewno będzie w lecie i wtedy do spacerówki.

sarenka24----> Dziecko powinno jeździć w gondoli tak długo zanim nie zacznie samodzielnie siedzieć. Moja córka zaczęła siadać w 7 m-cu życia. Do tego czasu musiałam wozić ją w gondoli.

Tak jak wyżej. Moj ajeździła w wielofinkcyjnym 14 miesięcy. Z gondoli przeszliśmy na wersję spacerową i było super. Potem kupiłam spacerówkę, bo była lżejsza i lepiej się składała do auta.

Gość sarenka24
No własnie główny powód to ciężkośćwózka wielofunkcyjnego, ale widziałam też takie lżejsze ok 6-7kg - podejrzewam, że spacerówka jest mimo to jeszce lżejsza. Możecie mi poradzić czym sie kierować przy kupnie, na co zwrócić uwagę?

Chyba Ci nie pomogę, bo jak kierowałam się wyglądem (dokładnie kolorem) i ceną. Nie chciałam tez kupować wózka zbyt drogiego, bo zdawałam sobie sprawę, że długo nie będę z niego korzystać. Może inne koleżanki podpowiedzą co może być istotne.

Gość sarenka24
Ninka ja też kierować sie bede kolorem i przede wszystkim CENĄ, mimo to jednak wolałabym sie orientować co nieco :) Najprawdopodobniej kupimy na allegro, jest duży wybór zawsze można podjechać, pooglądać /jak używany/ W sklepie jest dużo drożej a dużo osób ma naprawdę tak zadbane wózki że nawet nie widać, że używane :)

Gość powiem taaak
my kupilismy wozek chicco CT01, jest w nim gondola, spacerowka i fotelik samochodowy, dziecko urodzilo sie w listopadzie, do kwietnia jezdzil w gondoli,jak zaczął siadac przeszlismy na spacerowke teraz w spacerowce, fotelik nadal ten sam i mysle ze jeszcze posluzy do zimy, jesli cie nie zrazi cena to polecam ten wozek, my kase dostalismy od dziadkow z obu stron dlatego zdecydowalismy sie na taki ( uwazam dosc drogi) wozek, pozatym to nasze 1sze dziecko, takze wozek mam nadzieje ze bedzie dla 2 moze 3 dzieciaczkow:) jedyny minus to male kolka, nadaja sie na chodniki a slabo na jakies gorki pagorki, pozatym wozeczek jest super! lekki, latwo sie sklada, malo miejsca w samochodzie zajmuje, poza kolkami i ceną same +

ne ma sie co kierowac kolorem bo kazdy model wozka kolorow ma kilka i cos mozna dobrac... Jesli rodzisz w zimie to tak jak radza dziewczyny -sugeruj sie tym ze moze byc ostra i sniezna i spacerowaka dla noworodka to w tym wypadku duze ryzyko.Taki malec na mzrzie nie rusza sie i musi mu byc cieplo. Albo kup tani wozek wozek gleboki na te pol roku do lata a potem dobra spacerowke .Albo trzeba niestety wydac te 1500 zł i kupic cos lepszego. Taki wozek na zime dla noworodka powinien miec : -wysokie zwieszenia aby zmno nie \"ciaglo\" od ziemi -Spore kola aby łatwo pokonywac snieg i bloto posniegowe -spiworek na nozki i buke od wiatru Zrobisz jak uwazasz . Ale ani kolorem sie jezdzi ani cana. to ma byc bezpieczenstwo i wygoda dla Twojego dziecka i dla ciebie.

Gość Alexxxa
Jeżeli dziecko ma się urodzić w zimie, to odpada wózek z małymi kółkami, bo już przy nieco większym śniegu utkniesz w domu.

Gość powiem taaak
nasz synek urodzil sie w listopadzie i jakos nie utknelismy w domu:) ale fakt po zaspach nie jeździlam:)

Gość wózkiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
gdy dziecko ma sie urodzic na zime to wózek musi miec pompowane koła i być ciężki...takim leciutkim z małymi kołami daleko nie zajedziesz....te wielofunkcyjne koszt juz od 500zł na allegro mają dobre zabudowanie- nawet lepsze niż gondola i mróz się tam nie dostanie...wiosną gdy dziecko jeszcze za dobrze nie siedzi odsłaniasz budkę - gdzie jest tylko siateczka i bobasek jadac na brzuszku widzi świat - w gondoli nie ma takiej możliwości - na wiosne staje sie ona zbędnym "śmieciem", w wielofunkcyjnym wybierasz sama kiedy dziecko jedzie w spacrówce - a kiedy sobie poprostu wygodnie lezy, a i jeszcze jeden plus - gondole niby można wypiąć i targac do domu, ale jest ciężka i troche gimnastyki trzeba by ją wypiąć -a wielofunkcyjnych masz dla noworodków specjalną "torbę" wyciągasz ją z dzieciątkiem i idziesz do domu

2,5 mca i już w spacerówce, to lekkie przegięcie. w gondoli powinno jeździć dopóki nie zacznie siadać. czyli do ok. 7 mca. więc opłaca się jak najbardziej kupić wielofunkcyjny. spacerówki które kupuje się potem maja różnie zrobione plecki i na malutkie dzieci może które nie siadają jeszcze może to źle wpłynąć.

Gość wózeek

Gość sarenka24
ooo własnie mi chodzi o taki wózek jak wklejone linki powyżej, nie sama gondolę która posłuży tylko dla niemowlęcia ale taki, który potem będzie służyć dziecku siedzącemu. Tylko wymiary i waga... pochodzę jeszce po sklepach i popytam. W sumie jeszcze wcześnie bo dopiero 4 miesiac nie chcę zapeszać.

Gość sarenka24
Paulko mozesz zdradzic jakiej firmy?

Ja sie kierowałam ,aby był lekki i w miare wyglądał ;)

kupując wózek zwróc uwagę czy ma on duze pompowane koła, czy lekko się prowadzi ( czasami same koła są jakoś dziwnie zamocowane co sprawia wrazenie ze \"obcierają\"). dobrą funkcją jest przekładana rączka, ale to jest raczej potrzebne do spacerówki. nie musisz wtedy przekładać całego siedziska jesli chcesz zeby dziecko siedzialo przodem do świata, lub chcesz je osłonić od wiatru. ale jesli wózek ma przekładaną rączkę to koniecznie zwroc uwagę czy ma hamulce z przodu i z tyłu- moja kolezanka kupiła wózek który hamulce mial tylko z jednej strony, a jak przełozyła rączkę to musiała okrązyć wózek zeby wcisnąc hamulec- bez sensu. przydatne sa sciagane pokrowce, duzy kosz na zakupy i torba na dzieciece drobiazgi- pieluchy, chusteczki, zabawka.

Gość wree
Ja ma tani wózek wielofunkcyjny kosztował ok 500 zł. Mam koleżnki które mają inne wózki wielofunkcyjne droższe ale też z nosidłami i stwierdziłyśmy że w większości są te same problemy. -skręca na jedną stronę, - po przełożeniu rączki nie da się prowadzić -spacerówka jest za szeroka za twarda no chyba że dziecko ma już z rok. -siedzenie nie zawsze zaskakuje i potem się otwiera tzn. do leżenia a dziecko w płacz Trzymam ten wózek tylko dlatego że nie wiem jak zimą sprawdzają się małe skrętne kółeczka. Obecnie mam spacerówkę inglesine max i dziń do nocy. Dlatego ja uważam że jak jest coś do wszytskiego to jest doniczego. Ja ci polecam kupić tani wózek głęboki a potem lekką fajną spacerówką. Albo wózek wielofunkcyjny z gondolą i spacerówką oddzielnie ale tu nic nie poradzę - jedynie to że fajne są ze skrętnymi kołami. I tak większość rzeczy wyjdzie w praniu bo w sklepie większość wózków się fajnie prowdzi. Pozdrawiam

moim zdaniem powinnas wybrac wozek w maire lekki, na dluzszej gwarancji a jesli idzie o cechy -przekladana raczka lub mozliwosc montowania gondoli / spacerowki w 2 kierunkach -wielkosc gondoli - zarowno dlugosc jak i szerokosc -wielkosc spacerowki (szerokosc i glebokosc siedziska) -sposob w jaki sie wozek sklada i sposob w jaki montuje sie na nim poszczegolne czesci (click clack) -gondola z regulacja polozenia zaglowka -material z jakiego wykonany jest wozek -spory kosz na zakupy ja polecam Jedo BARTATINA CLASSIC, jak dla mnie spelnij wszystkie moje oczekiwania wlacznie z cena bo za caly komplet (stelaz gondola spacerowka fotelik samochodowy) zaplacilismy 1150zl duze kola (my mamy piankowe bo to lzejsze ok 3kg niz pompowane) duza gondola (jedna z najwiekszych na rynku) zawieszenie na paskach ale mozna wybrac paski - wahacze (ja mam paski bo mozna ladnie ubujac malucha) fotelik mozna wpinac na stelaz no i duza gama kolorystyczna w sprzedazy :D uzytkujemy go od ponad miesiaca i jestem bardzo zadowolona. minusow nie znajduje, no moze jeden, dygam 2 razy gora dol zeby sie poznosic ale to i tak lepsza opcja niz nosic 20kg na raz (ja znosze stelaz 6kg i pozniej gondole 5kg + malego)

Gość wózkiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
po co jej radzicie jakies tandetne gondolki???????? przyda sie ona tylko na 4 miesiace - a potem kupuj nowy?? na spacerowke bedzie za wczesnie, bo malenstwo za male bedzie - niektore pierdzielniete matki sadzaja juz swoje male w spacerowce- a ono jeszcze siedziec nie potrafi - a poza tymn wiosna moze byc długo zimna......... a zima pelna sniegu - wiec z leciutkim wózkiem daleko nie ujedziesz.... paulka- amortyzacja nie zależy od GONDOLI!!!!! tylko od zawieszenia wózka - kecz sie kobieto

a moze kup wozek z doczepianym fotelikiem samochodowym? bedziesz miala od razu fotelik, a pewnie ci sie przyda. no i faktycznie po 3 m-cu dziecko nie za bardzo chce lezec w gondoli, a na spacerowke jest troche za wczesnie, wtedy fotelik sprawdza sie swietnie :) a na zime sie oplaca, bo przeciez ni e bedziesz czekala ze spacerami az do wiosny, ktora moze przyjsc juz w marcu, albo dopiero pod koniec kwietnia :O

Ja tam uważam, że wielofunkcyjny najlepiej się sprawdzi. One mają takie dodatkowe nosidełko dla noworodka. To może być dodatkowa ochrona przed zimnem. A potem spokojnie jeszcze można pojeździć nim w wersji spacerowej. Taki wózek wystarczy Ci nawet na półtora roku. I tak ostatecznie wszystko zależy od zasobności portfela.

Gość to jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
jesli jestes praktyczna mama - kup wielofunkcyjny zapłacisz 600zł i 1000 masz w kieszeni - bo te dobre z gondola tyle koszttuja, a za 4 miechy gondola idzie w odstawke

stycznioweczka ja akurat w teleskopowe zawieszenia nie wierze i radzilabym zdecydowac sie na paski czy chociaz wahacze. no i ta waga 15.5kg to moim zdaniem bardzo duzo dla mnie to nieprawda ze po 4miesiacach gondola do niczego nie nie nadaje. na rynku jest duzy wybor modeli z gondola z regulowanym oparciem. wiele dziewczyn na forum gazeta.pl pisalo ze im bartatina starczala do 7miesiaca az dziecko dobrze samo siedzialo. dla mnie wygoda no i zdrowie dziecka to podstawa. owszem mozna zaoszczedzic ale jakim kosztem? zwlaszcza ze jak ktos tu pisze taki wozek moze byc uzytkwoany przez poltora roku... jedo czy roan to wozki ze sredniej polki (koszt ok tysiaca) a i gondola duza i dobra amortyzacja wiec mysle ze warto troszke wiecej zainwestowac a zeby dziecku bylo wygodnie i mama za wiele nie klela. i jeszcze slowo o wozkach z nosidelkami - sa niestety male i czesto starczaja na zaledwie 2-3miesiace jesli dziecko urodzi sie wieksze a przeciez trzeba wziac pod uwage ze zalozyc mu zima trzeba i kombinezon i jakis kocyk, no chyba ze planujecie cala zime w domu siedziec

Gość mama ze stycznia 2007
My kupiliśmy dość lekki wielofunkcyjny i zdał egazmin, zaczęliśmy z dzieckiem wychodzić jak skońćzyła 3 tygodnie, najpierw na krótkie spacerki 15-20 minut, potem coraz dłuższe. Musisz po prostu w sklepach "pomacać" wózki, niekoniecznie znane firmówki. Po prostu mając określoną kwotę na ten cel szukaj w tych granicach. JA mam Nowalex i powiem ci, ze jest lekki (nawet sama bez problemu wnosiłam go na I pięterko), ma gondolkę i nosidło, jak dla mnie zdał gzamin. NIedługo zdemontujemy gondolkę (nosidło już od ponad miesiaca nie jest w uzywaniu) i zostanie nam całkiem zgrabna spacerówka.

Gość wózzzzzzzkkkki
Aneczka1979 - czy ty wogóle wiesz, że nosidła w wózkach wielofunkcyjnych sa wieksze od gondol?? a poza tym słuza one tylko do noszenia noworodków - który noworodek mierzy ponad 70cm, ze nie zmiesci sie do nosidła????? jest to duza wygoda - po co dzwigac wózek do domu?bierzesz nosidło....a wogóle w tych czasach kto targa wózki do domu? są wózkarnie w blokach a 15 kg to duzo jak na wózek???? haha pewnie , mozna kupic 8kg i przy lekkim wietrze patrzec czy wozek nie padnie, a w sniegu to juz wogóle