Go艣膰 .....torbiel..... Napisano Lipiec 30, 2007 Zrobi艂 mi si臋 guzek na ko艣ci ogonowej. Posz艂am do lekarki, powiedzia艂a 偶e to czyrak, przepisa艂a mi ma艣膰 i antybiotyk. Jednak guzek nie znika艂, w ko艅cu tak zacz膮艂 bole膰, 偶e nie mog艂am siedzie膰 ani chodzi膰. Wyl膮dowa艂am na pogotowiu. Lekarz usun膮艂 ten guzek, ale powiedzia艂, 偶e to torbiel w艂osowa i 偶e potrzebna b臋dzie operacja:-( Poczyta艂am sobie w internecie, 偶e to dolegliwo艣膰 wyst臋puj膮ca g艂贸wnie u bujnie ow艂osionych m臋偶czyzn... Poza tym podobno po operacji nie mo偶na usi膮艣膰 na ty艂ku przez 2 miesi膮ce, a rana goi si臋 p贸艂 roku:-( Jestem przera偶ona, nie chc臋 przez 2 m-ce le偶e膰 na brzuchu i nie m贸c si臋 ruszy膰:-( Czy mo偶e kto艣 wie, czy taka operacja naprawd臋 jest konieczna i co mo偶e si臋 sta膰, gdy si臋 jej nie zrobi? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
julka07 0 Napisano Wrzesie艅 28, 2007 witam cie wiem dok艂adnie na czym polega ta operacja -zabieg moj m膮偶 jest cudzoziemcem z po艂.i to w艂asnie jest choroba po艂udniowcow.mia艂 zabieg w szpitalu w warszawiae ale lekarze u nas nie maja poj臋cia o co chodzi.wycina si臋 otw贸r aby usun膮膰 z niego 艂osy kt贸re tam wpadaj膮 otwor ma oko艂o 5-10 cm d艂ugo艣ci i powinno by膰 to wyci臋te bardzo dok艂adnie i wypalone nie mo偶na zrobi膰 normalnego ci臋cia tylko owal ko艂o nie zszywac-absolutnie...goi sie oko艂o 2 m-cy daj膮 silne leki bol jest prawda.ale idz do dobrej kliniki poniewa偶 strasznie mu to zepsuli z艂ym ci臋ciem a ma to by膰 otwarta rana jak rura.aby dok艂adnie sie zros艂a stopniowo.a m臋偶owi zacieli to jak pasek kt贸ry zar贸s艂 a reszta reszta sie w 艣rodku djabli艂a i teraz zacze艂o sie od nowa szukamy dobrej kliniki np.centrum damiana ale bardzo drogo jesli masz jeszcze pytaniepisz 艣mia艂o .pozdro.julita Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 vaultdweller Napisano Pa藕dziernik 13, 2007 Torbiel w艂osowa z przetok膮 nie polega na wpadaniu w艂os贸w do 艣rdka przez kana艂. Tworzy si臋, to prawda u os贸b z bujnym ow艂osieniem. Polega na wrastaniu mieszk贸w w艂osowych do wewnatrz sk贸ry i stanie zapalnym Jestem mies膮c po zabiegu, co prawda z konplikacjami. Ale normalnie chodz臋, siadam itd. Bole膰 przesta艂o juz dawno. Zadnych lek贸w nie przyjmuj臋. Prawid艂owo, rana po zabiegu powinna goi膰 sie przez ziarninowanie czyli powolne tworzenie sie tkanki od dna rany az do utworzenia sie nask贸rka. Pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Woj Napisano Pa藕dziernik 26, 2007 Jestem 3 tygodnie po zabiegu wyciecia torbieli w艂osowej. Spos贸ba taki jak poda艂 przedm贸wca. Wyciecie torbieli i pozostawienie otwartej rany do zagojenia przez zarninowanie. Rana wielko艣ci du偶ego kurzego jaja, g艂臋boko艣ci 1.5 cm. Mnie to w zasadzie nigdy nie bola艂o, no chyba, 偶e 藕le uci膮d臋 lub uderz臋 w ran臋. Siada膰 ostro偶nie mo偶na le偶e膰 te偶, ale trzeba delikatnie. W zasadzie po kilku dniach ju偶 jako taki siada艂em. Spanie na boku lub na brzuchu, bo na plecach jako艣 tak ma艂o komfotowe odczucie. Z je偶dzeniem samochodem trzeba si臋 wstrzyma膰 na oko艂o 5 tygodni, a偶 rana si臋 zabli藕ni. Brak komfortu powoduje r贸wnie偶 s膮czenie z rany - po 3 tygodniach nadal zmieniam opatrunki max co 2 dni, bo brudzi bielizn臋. Polecam ma艣ci bakteriob贸jcze na przyspieszenie gojenia. Taki sposob leczenia uniemo偶liwi nawr贸t torbieli - w zbliznowaceniu takowa si臋 nie utworzy. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
julka07 0 Napisano Listopad 26, 2007 witam gdzie w warszawie mozna zrobic ten zabieg? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 KrysiaK Napisano Grudzie艅 19, 2007 W sierpniu tego roku mia艂am wycinan膮 torbiel w艂osow膮. Ja s艂ysza艂am, 偶e to jest domena nastolatk贸w p艂ci m臋skiej. W og贸le nic mnie nie bola艂o jak si臋 tworzy艂o, tylko czu艂am, 偶e co艣 mi spuch艂o. Lekarz proktolog wykry艂 mi to zupe艂nym przypadkiem, bo tak to nic bym nie zauwa偶y艂a i dosta艂abym sepsy (powik艂anie podobnie偶 nieleczonej torbieli). Na pocz膮tku straszna rozpacz z powodu zabiegu chirirgicznego, a po jakim艣 czasie to gdy lekarz mi powiedzia艂, 偶e trzeba si臋 z tym upora膰 ( po jakich艣 6 miesi膮cach), to normalnie a偶 si臋 ucieszy艂am, 偶e id臋 do szpitala wyci膮膰 to diabelstwo, kt贸re codziennie trzeba by艂o czy艣ci膰 polidyn膮 w strzykawce. Czu艂am si臋 z tym strasznie, bo sama sobie przecie偶 tego nie zrobi臋 i tata si臋 zaanga偶owa艂 wraz z moj膮 przyjaci贸艂k膮. W ka偶dym razie mia艂am znieczulenie tylko od pasa w d贸艂 lekiem w rdze艅 kr臋gowy. Chirurg wyci膮艂 mi wszystko i za艂o偶y艂 3 szwy. Niestety po miesi膮cu bajka si臋 powt贸rzy艂a. Dzisiaj posz艂am pierwszy dzie艅 do szko艂y po 2 tyg nieobecno艣ci po operacji, kt贸r膮 mia艂am przeprowadzon膮 6 grudnia w same Miko艂ajki- wszyscy m贸wi膮, 偶e to na szcz臋艣cie :) . Ju偶 w trakcie operacji zacz臋li pakowa膰 mi kropl贸wki w 偶yly, wi臋c zanim po znieczuleniu po operacji odzyska艂am ca艂kwite czucie w nogach, polecia艂am do 艂azienki. Bez problemu usiad艂am na 艂贸偶ku, nic mnie nie bola艂o ( za tym i poprzednim razem), wsta艂am i po prostu sobie posz艂am. Czu艂am, 偶e znieczulenie przesta艂o dzia艂a膰, ale normalnie le偶a艂am na plecach, boku, brzuchu- jak mi si臋 wymarzy艂o. Tym razem te偶 mia艂am szwy, tylko 偶e 5. Poprzednim razem m贸j chirug m贸wi艂, 偶e torbiel sz艂a w g艂膮b, a tym razem rozga艂臋zia艂a si臋 do g贸ry (gdyby posz艂a jeszcze bardziej w d贸艂 to podejrzewaliby przetok膮 doodbytnicz膮- tak by艂a nisko), wi臋c s膮 bardziej pewni 偶e wszystko wyci臋li, poza tym po takim 'rozchodzeniu' si臋 tych kana艂贸w m贸wi膮, 偶e to ju偶 raczej nie wraca. Do domu wypisali mnie na 3 dzie艅 po zabiegu i normalnie wszystko robi艂am, tylko bardzo ostro偶nie. Kompletnie 偶adnych b贸li po operacji, przed i w trakcie. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 IvanI Napisano Stycze艅 19, 2008 Witam. Ja jestem 2 dzie艅 po zabiegu. Nawet nie zauwa偶y艂em kiedy mi sie to diabelstwo zrobi艂o. Po prostu kt贸rego艣 ranka zabola艂 mnie ty艂ek ;) jak usiad艂em. Na 2 dzie艅 bola艂o ju偶 troch bardziej, na 3, postanowi艂em i艣膰 z tym do lekarza. Tutaj lekarka b艂ysn臋艂a przygotowaniem medycznym bo stwierdzi艂a 偶e to mo偶e by膰 p臋kni臋cie ko艣ci ogonowej. pff.. Po zrobieniu zdj臋cia kazali mi sie zg艂osi膰 do chirurga bo nic nie mogli zobaczy膰 na zdj臋ciu (nikt nawet nie zapyta艂 偶ebym mu pokaza艂 opuchlizn臋 pff.. I tak dosta艂em termin na 2 tygodnie dalej... a ja ju偶 po 3 dniach od wyst膮pienia b贸lu mia艂em problemy z chodzeniem. Po kolejnych 3 dniach jak sko艅czy艂y si臋 przeciw-b贸le, poszed艂em do szpitala (ledwo) Lekarz spojrza艂, i powiedzia艂 co to jest, 偶e jest zaropia艂e, i jak ja z tym chodz臋. Jak zaproponowa艂a operacje za 6h to my艣la艂em 偶e j膮 (kobieta lekarz :P) poca艂uje. Mia艂em og贸lne znieczulenie, kt贸re powiem szczerze by艂o bardzo przyjemne, cho膰 pewien dyskomfort pozosta艂 w pami臋ci.. (b膮d藕 co b膮d藕 nie przywyk艂em zasypia膰 w艣r贸d 6 obcych os贸b z majtkami do kolan :P) Wype艂z艂em ze szpitala po 1,5h od zacz臋cia zabiegu. Im zaj臋艂o oko艂o ~~1h operacja + uspanie mnie. Obudzi艂em sie jak jeszcze jecha艂em na sale obserwacyjn膮. potem 20 min na wch艂oniecie kropl贸wki z anty-b贸lem, 10 na odebranie papierk贸w i wype艂zni臋cie ze szpitala (bola艂o jak diabli mimo kolejnego zastrzyku z czym艣 tam co powinno pom贸c. Tym niemniej dobry wynik :) Oby艂o si臋 bez zostawania w szpitalu na noc. I ca艂e szcz臋艣cie. Ale przyznam si臋 偶e nie wiedzia艂em co to b贸l do momentu jak zacz臋li mi dzi艣 zdejmowa膰 opatrunek. Robi si臋 to bez znieczulenia oczywi艣cie, a powiem wam 偶e gdybym wiedzia艂 co mnie czeka, to mimo pobierania teraz antybiotyk贸w, strzeli艂 bym p贸艂 litra wcze艣niej. G艂upia sprawa ale to by艂o najbardziej bolesne 60 sek. mojego 偶ycia. A teraz co dziwne. Lekarz powiedzia艂 mi ze zosta艂 wyci臋ty poka藕ny p艂at, jak to nazwa艂 : du偶y ubytek. Ze wzgl臋du na zaropienie tego, doci臋li sie prawie do ko艣ci (o mamo) i do艣膰.. i dalej nie us艂ysza艂em. Lekarz po wygl膮dzie mojej twarzy przesta艂 mi to dale opisywa膰. I dobrze. Wa偶ne 偶e siedzie膰 teraz moge praktycznie normalnie (nie wiem czemu, mo偶e jeszcze jaki艣 super przeciwb贸l jeszcze dzia艂a). Cho膰 nie powiem, jak przeczyta艂em tu 偶e goi to si臋 do 6 miesi臋cy i ze kto艣 wymienia opatrunki juz 2 miesi膮c to u艣miech mi z twarzy zszed艂. Mam nadzieje ze reszta dni b臋dzie taka jak dzi艣 (wczoraj) 偶e moge do艣膰 szybko chodzi膰 i siada膰 bez wi臋kszych problem贸w. Pozdrawiam. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bananna Napisano Luty 14, 2008 witam. M贸j ch艂opak mia艂 we wtorek operacje-zabieg na toto.. ;/ c贸z co jak co wsta艂 3h po narkozie i poszed艂 SAm do ubikacji, a jak wyje偶d偶a艂 z bloku operacyjnego to krzycza艂 przez sen "piii膰... do doooomuuu.... " ale to ma艂o istotne... faktem jest to ze dzi艣 (2 dni po zabiegu) pozwolili mi dy膰 przy zmianie opatrunku i powiem szczerze ze my艣la艂am ze to bedzie troche inaczej wygl膮da艂o a ze ja mam mocne nerwy do takich rzeczy "zajrza艂am" sobie w to... 8 szw贸w "DZIURA" wielko艣ci kurzego jaja i g艂臋boka na ok 2.5 cm. widok ma艂o przyjemy! a ze m贸j ch艂op chcia艂 to zobaczy膰 to jak tylko pielegniarka posz艂a po wod臋 utlenion膮 musia艂am zrobi膰 natychmiast zdj臋cie (mo偶na straszy膰 nim dzieci... ]:-> ).. rana musi si臋 sama" zasklepi膰" wiec to troszku potrwa bo kom贸rki musz膮 "poodrasta膰". Przy tej metodzie leczenia nie powinno juz by膰 nawrot贸w tej偶e przypad艂o艣ci. pozdrawiam.anna. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 JohnyGarwolin Napisano Luty 27, 2008 Witam! Operacje na torbiel mia艂em 14 lutego. Po p贸艂tora roku zrastania si臋 i p臋kania wreszcie si臋 zmobilizowa艂em i poszed艂em. Dosta艂em 2x "g艂upi ja艣" i 10 sztuk znieczulenia do miejscowego. Zabieg trwa艂 1,5h i w zasadzie wtedy zosta艂a torbiel wykryta bo przez 1,5 roku my艣leli 偶e to czyrak. B szpitalu by艂em 3 dni. B贸lu nie czu艂em w og贸le. Co do operacji to zrobili normalne proste naci臋cie i wycieli mi p艂at prawie od odbytu i do 20 cm w g贸r臋, podobno by艂o to wyj膮tkowo du偶o, zszyli wszystko w 艣rodku wstawili dren z buteleczk膮 na 2 dni aby si臋 wys膮czy艂o wszystko i zaszyli. Delikatny b贸l odczuwa艂em podczas wstawania i siadania przez pierwsze 3-4 dni. opatrunki mam zmieniane co 2-3 dni. Szwy a mia艂em ich 9 na zewn膮trz zdj臋li mi po 11 dniach. Na razie si臋 goi i zobaczymy co dalej. Pozdrawiam!!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 KrysiaK Napisano Luty 29, 2008 Witam. Pisa艂am kilka post贸w wy偶ej, 偶e wszystko jest jak narazie OK. No i by艂o dop贸ki nie zdjeli mi szw贸w. Rana si臋 jakby rozsun臋艂a/ otworzy艂a i ropia艂o mi to. Poszlam do lekarza chirurga i ten mi przepisa艂 jakie艣 kremy po kt贸rych troch臋 przesta艂o. Przy nast臋pnej wizycie okaza艂o si臋, 偶e sk贸ra nad t膮 ods艂oni臋t膮 tkank膮 zacz臋艂a zarasta膰 a ona sama ropia艂a jak ropia艂a i mimo moich usilnych zabieg贸w- sk贸ra si臋 nad tym zamyka艂a ca艂y czas. Teraz utworzy艂 mi si臋 taki kana艂ek pod sam膮 sk贸r膮 kt贸ry musi zarosn膮膰 od samego ko艅ca do jego pocz膮tku. Chirurg m贸wi, 偶e to nie jest torbiel tylko rana utworzy艂a si臋 akurat w taki spos贸b. Ja ju偶 nie mam si艂y do tego i a偶 chyba poprosz臋 偶eby mi zrobili trzeci膮 operacj臋 bo mam dosy膰 z bawieniem si臋 w to czyszczenie strzykawk膮 codziennie. No co, b臋d臋 mia艂a wiecznie goj膮c膮 si臋 ran臋 pomi臋dzy po艣ladkami. 艢wietnie. Zazdroszcz臋 wszystkim, kt贸rym si臋 uda艂o upora膰 z tym 艣wi艅stwem. Pozdrawiam. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 muszkieterka2 Napisano Marzec 2, 2008 hej.normalnie czytam i nie moge uwierzyc co mnie czeka!!!!! jestem przerazona tym wszystkim,a co wiecej ta niesprawnoscia po operacyjna-masakra. opiszcie troszke wiecej jesli mozecie pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Gooroo69 Napisano Marzec 3, 2008 Fajnie, 偶e znalaz艂em t膮 stronk臋. Zabieg mia艂em dwa tygodnie temu. Znieczulenie dokr臋gowe i jakie艣 p贸艂 godziny na sali operacyjnej. Wcze艣niej (2 lata temu) pojawi艂o mi sie to po lewej stronie rowka. Bola艂o, nie mog艂em tego nawet dotkn膮膰. Pojecha艂em na ostry dy偶ur i mi to wyci臋li. W grudniu \'07 to samo zrobi艂o mi si臋 po prawej stronie, procedura ta sama. Tym razem dosta艂em skierowanie na leczenie szpitalne no i w lutym si臋 zg艂osi艂em. My艣la艂em, 偶e zrobi膮 mi to w jeden dzie艅 i do domu, a tu lekarz mi m贸wi, 偶e 3, 4 dni co najmniej b臋d臋 musia艂 le偶e膰 w szpitalu. A potem jeszcze 2 tygodnie zwolnienia i codzienne wizyty w przychodni na zmiany opatrunku. Do szpitala trafi艂em w poniedzia艂ek, w po艂udnie. Do ko艅ca dnia przejecha艂em na kropl贸wkach. W wtorek przed po艂udniem poproszono mnie na zabieg no i jazda ;-) Po艂o偶yli mnie na brzuchu i po znieczuleniu zacz臋li swoje. Po kilkunastu minutach troch臋 przerazi艂 mnie odg艂os jakiego艣 wiercenia i zapach, jak u dentysty ;-) No ale nic oczywi艣cie nie bola艂o. Po oko艂o 30 minutach wr贸ci艂em na sal臋 i do ko艅ca dnia czeka艂em, a偶 mi przejdzie to znieczulenie, bo to niemi艂e nie czu膰 n贸g, ani niczego poni偶ej pasa :D Pole偶a艂em w szpitalu do czwartku. Zmiany opatrunk贸w 2x dziennie, prawie bezbolesne. No to zapyta艂em siostry, jaka ta rana jest d艂uga. Powiedzia艂a, 偶e jakie艣 10cm i 3 szwy lu藕no zawi膮zane, 偶eby rana leczy艂a si臋 sama od do艂u. Wyszed艂em do szpitala i przez tydzie艅 przy codziennych zmianach opatrunku w szpitalnej przychodni lekarz m贸wi艂, 偶e wszystko si臋 fajnie leczy, 偶ebym przyni贸s艂 aparat, to mi poka偶e, co mam na d*** ;-) No to przynios艂em (fotk臋 mog臋 zainteresowanym wys艂a膰, zg艂o艣cie si臋 do mnie na maila). Nast臋pnego dnia, przy zmianie opatrunku, lekarz mnie dobi艂. Powiedzia艂, 偶e mi si臋 ta rana \"spaskudzi艂a\" i jest teraz 2x wi臋ksza, ni偶 wczoraj, i 偶e dopiero teraz to by艂oby efektowne zdj臋cie. No i zwolnienie z pracy na 2 miesi膮ce! :( I oczywi艣cie codzienne wizyty w celu zmiany opatrunku. Zmiany opatrunk贸w nie s膮 bolesne. Do 艣rodka tej rany wk艂adaj膮 mi jakie艣 gaziki nas膮czone czym艣 (argentum). No i przez to mam co chwil臋 mokre gacie ;-) Spanie na brzuchu albo na boku jeszcze znios臋. Siedzie膰 mog臋 tylko jakie艣 p贸艂 godziny, bo przy d艂u偶szym siedzeniu zaczyna bole膰. Z chodzeniem te偶 trzeba uwa偶a膰, bo troch臋 boli, jak dam wi臋kszy krok. No i tak mam z g艂owy ca艂y marzec i kwiecie艅. Mam nadziej臋, 偶e po tym czasie b臋d臋 ju偶 w miar臋 zdatny do u偶ytku i p贸jd臋 do pracy. Pozdrawiam! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Tomek83 Napisano Marzec 10, 2008 Witam! Mam t膮 sam膮 przypad艂o艣膰 co wszyscy powy偶ej i raczej nie pocieszaj膮 mnie informacje kt贸re tu czytam. Mia艂em operacj臋 we wtorek. Wszystko zacz臋艂o si臋 od porannej pobudki o 5:30 rano (jak w wojsku :)). Mierzenie temperatury i ci艣nienia. Nast臋pnie d艂uga przerwa i ok. 7 pod艂膮czono mi kropl贸wk臋. O 8:00 przyszed艂 anestezjolog i dosta艂em g艂upiego jasia. Po kr贸tkim czasie przysz艂y piel臋gniarki i zabra艂y mnie na sal臋 operacyjn膮 gdzie ju偶 czeka艂o sporo ludzi w maskach. Dosta艂em 2 lub 3 zastrzyki w kr臋gos艂up od anestezjologa i po chwili nie czu艂em ju偶 n贸g ani niczego innego od pasa w d贸艂. Bardzo dziwne uczucie. Gdy znieczulenie zacz臋艂o ju偶 ca艂kowicie dzia艂a膰 lekarze zacz臋li operacj臋. Czu艂em si臋 dziwnie poniewa偶 czu艂em 偶e kto艣 mnie dotyka ale nie czu艂em b贸lu a s艂ysza艂em r贸偶ne d藕wi臋ki kt贸re znaczy艂y 偶e jestem ci臋ty :) Ca艂o艣膰 trwa艂a ok. 1 godziny. Po powrocie na sale musia艂em ca艂y dzie艅 le偶e膰. Ju偶 wiem 偶e nie mo偶na wstawa膰 jak si臋 nie ma czucia w nogach a zw艂aszcza po znieczuleniu. Chcia艂em usilnie i艣膰 do WC i 藕le sie to dla mnie sko艅czy艂o ( blady jak 艣ciana, zawroty g艂owy i 2 godziny spania). Sp臋dzi艂em w szpitalu ca艂y tydzie艅. W pi膮tek zosta艂em wypisany. Czekam teraz do pi膮tku na kontrol i ewentualne zdj臋cie szw贸w (6). Dosta艂em antybiotyk po kt贸rym nie mog臋 sika膰 ograniczy艂em jego ilo艣膰 do minimum zgodnie z ulotk膮. Okaza艂o sie 偶e jestem 1% ludzi kt贸rzy maj膮 efekty uboczne na ten lek :) Z siedzeniem nie jest za ciekawie, podobnie jak z le偶eniem. Tylko na boku lub na brzuchu. Pozosta艂o tylko czeka膰 a偶 ca艂e leczenie si臋 zako艅czy bo ja mam ju偶 dosy膰 zmiany opatrunk贸w. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 toby hardcore Napisano Marzec 16, 2008 1 etap okolo rok temu zacze艂o mnie piec nad po艣ladkami...trwa艂o to 2 dni. ale kto by podejrzewa艂 co艣 po zwyk艂ym pieczeniu. d艂ugi czas by艂 spok贸j. tylko troszke twardo tam bylo. Po p贸艂 roku zrobi艂 mi sie taki b贸l po lewej stronie przedzia艂u nad po艣ladkami. kt贸ry zacz膮艂 mi ropie膰 non stopa. dziennie plastry, obcieranie przez pas od spodni.i pe艂en dyskomfort. 2 etap na pocz膮tku lutego zg艂osi艂em sie do prywaciarza chirurga. B贸lu nigdy nie by艂o chyba ze sie o[par艂em o to mocniej lub gdy mocniej recznikiem wytar艂em. chirurg skierowa艂 mnie na operacja do WCM, gdyz to by艂o zbyt powa偶ne na zwyk艂y zabieg. Stwierdzi艂 torbiel w艂osowa miedzypo艣ladkow膮. 3. etap 10 marca tego roku poszed艂em do szpitala. 11 by艂a operacja. oczywi艣cie 2 dni bez jedzenia. czopki, kropl贸wki itd. W czasie operacji oczywi艣cie pierw 2 razy g艂upi ja艣.... p贸偶niej znieczulenie w kr臋gi od krzy偶a w d贸艂. le偶a艂em i s艂ysza艂em wszystko. Wewn臋trzne rozpuszczalne 4 szwy i na zewn膮trz 6 szw贸w czyli oko艂o 9-10 cm. po operacji 2 dni le偶a艂em lecz gdy puszcza艂o znieczulenie zacze艂o mnie bole膰 oczywi艣cie. Nigdy nie lubi艂em na brzuchu spa膰 ale niestety musia艂em. 4.etap 15 marca wyszed艂em ze szitala. le偶a艂em na siedzeniach na brzuchu z ty艂u :) fajnie to wygl膮da艂o jak na 艣wiat艂ach w miescie wszyscy mnie obczajali:) teraz jestem 6 dni po zabiegu. dzie艅 po dniu minimalnie ale jednak coraz mniej mnie boli i powoli pr贸buj臋 siada膰 na pare minut pare razy dziennie. za pare dni przegl膮d. Jest ok. Pozdro 4 All Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 trzy tygodnie po operacji Napisano Marzec 16, 2008 Cze艣膰, ja jestem trzy tygodnie po operacji torbieli. Na pocz膮tku stycznia zrobi艂 mi si臋 ropie艅 i przez to torbiel w og贸le zosta艂a wykryta. Zosta艂a naci臋ta w szpitalu w gabinecie zabiegowym, tego samego dnia wysz艂am do domu. Opatrunki + antybiotyk przez tydzie艅. Czu艂am si臋 藕le, mia艂am gor膮czk臋, potem by艂am os艂abiona przez antybiotyk. Ale zagoi艂o si臋 w miar臋 szybko. Zosta艂am zakwalifikowana do wyci臋cia ca艂ej torbieli. 22 lutego by艂am na operacji, znieczulenie dol臋d藕wiowe. Mimo swoich obaw znios艂am je bardzo dobrze. Brak czucia jest dziwny, ale znieczulenie pu艣ci艂o po ok. 4-5 godzinach. Potem dosta艂am leki przeciwb贸lowe. Najpierw le偶a艂am na plecach (podobno dobrze jest ucisn膮膰 to miejsce po operacji), po kilku godzinach mog艂am ju偶 spa膰 tak, jak mi wygodniej. Nie wstawa艂am, nie kr臋ci艂am si臋, wi臋c ani zawrot贸w, ani b贸lu g艂owy nie mia艂am. Wysz艂am ze szpitala nast臋pnego dnia rano i mia艂am le偶e膰 w domu jeden dzie艅 albo d艂u偶ej, gdybym chcia艂a. Jedyne leki, jakie dosta艂am, by艂y p-b贸lowe. Niemniej b贸l by艂 na tyle ma艂y, 偶e bra艂am przez ok. 5 dni tylko jedn膮-dwie tabletki paracetamolu dziennie. Dwa dni po operacji by艂am na kontroli, zmianie opatrunku i wyj臋ciu s膮czka. Szwy zdj臋to dwa tygodnie po operacji i mia艂am naklejone jeszcze przez kilka dni specjalne plastry. Normalnie si臋 my膰 mog艂am po tygodniu. Nic z rany nie ciek艂o, tylko ca艂a okolica by艂a mocno spuchni臋ta. Teraz jeszcze troch臋 boli, ale z ka偶dym dniem jest lepiej. Wiem, 偶e nie wszyscy maj膮 tyle szcz臋艣cia z gojeniem si臋 tego dziadostwa, niemniej chcia艂abym pocieszy膰 wszystkich zastanawiaj膮cych si臋 nad zabiegiem, 偶e nie zawsze jest 藕le. Pozdrawiam. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 trzy tygodnie po operacji Napisano Marzec 16, 2008 Aha, jeszcze co do szw贸w. Jak wiecie, tej rany nie mo偶na normalnie zaszy膰 tylko czeka si臋 na wygojenie przez ziarninowanie. Inaczej na pewno zrobi sie stan zapalny, zbierze ropa w ranie. Kilka szw贸w zak艂ada si臋 tylko na samej g贸rze operowanego miejsca. Je艣li lekarz na wizycie powie Wam, 偶e normalnie si臋 j膮 zszywa, to lepiej zmie艅cie lekarza. Osobom z W-wy mog臋 poleci膰 kliniki臋 jednodniow膮 Sensor Cliniq Ibis na ul. Kaczej. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Arcadio Napisano Marzec 28, 2008 witam serdecznie operacj臋 na to paskudztwo mia艂em wczoraj. dzisiaj ju偶 jestem w domu. czytaj膮c wasze posty dochodz臋 do wniosku, 偶e lepszym sposobem jest opcja bez szycia. Mam nadziej臋 , 偶e tak b臋dzie. Rok temu na znieczuleniu miejscowym zrobiono mi usuni臋cia i zaszyli. Powsta艂a po pewnym czasie dziurka ropiej膮ca i codziennie po k膮pieli plaster sterylny( taki rytua艂 - a偶 mi go b臋dzie brakowa膰;) i tak przez rok po systemie ze szwami. Wczorajsza operacja: znieczulenie w kr臋gos艂up i parali偶 od pasa w d贸艂. ok 2-3 cm przed odbytem w g贸r臋, opatrunek otwarty bez szycia. Cieknie jak ze 艣wini. W domu jestem od kilku godzin. Moja mama wpad艂a na pomys艂 aby na opatrunek szpitalny za艂o偶y膰 podpask臋(najlepiej jak膮艣 masow膮 maxi itp.) aby nie brudzi膰 bielizny itp. Mog臋 chodzi膰 ,siada膰 ,schylam si臋 ostro偶nie na prostych plecach tak aby kolana by艂y obci膮偶one. Mam nadziej臋 za pe艂ne uleczenie. Cierpliwo艣膰 jest bo od 1,5 roku z tym walcz臋 i znam to. Co do 1 diagnozy. Wrz贸d podobnie jak u innych p臋k艂, lekarz w przychodni zleci艂 antybiotyki plus ma艣ci przeciwgrzybiczne(oczywiscie diagnoza b艂臋dna i pozwoli艂膮 si臋 rozwia膰 chorobie). Po jakim艣 czasie ok lutego 2007 poszed艂em do lekarza chirurga i stwierdzi艂 torbiel w艂osowat膮. Operacja po roku bo du偶e ob艂o偶enie. Co do mojej budowy. lat 27 ow艂osienie bujne plecy, klatka, okolice odbytu. Moja rada do wsyztskich kt贸zy to jeszcze maj膮: zr贸bcie zabieg jak najszybciej i popytajcie lekarza czy zna wszytskie metody usuwania tego. Bo jak zaszyj膮 ran臋 po wyci臋ciu to pewnie powr贸ci(nie jestem specjalist膮 ale u mnie i u innych na forum tak by艂o. pozdrawiam i zdrowia Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Arcadio Napisano Marzec 29, 2008 Witam kolejny dzie艅 po operacji Pomys艂 z podpask膮 okaza艂 si臋 rewelk膮. podpask臋 przyklei艂em na opatrunek aby wch艂ania艂a krew i ca艂e to co cieknie. Ani kropki. Najlepiej za艂o偶y膰 jakie艣 obcis艂e bokserki itp. ja u偶y艂em do tego spodenek p艂ywackich. Dzisiaj jade na zmian臋 opatrunku i poprosz臋 piel臋gniark臋 o fotke. Siadam normalnie, cho膰 troszk臋 boli (bardzo ma艂o) Mam ju偶 do艣wiadczenie z tym bo mia艂em ju偶 wczesniej 1 operacj臋 wi臋c wiem jakie ruchy s膮 dozwolone. Z tego co widz臋 inne osoby nieraz mia艂y gorzej typu nie mog艂y wsta膰 siada膰 itp pewnie wszystko jest uzale偶nione jak to cholerstwo si臋 rozros艂o i w jakim kierunku. Jestem dobrej my艣li. Teraz wszystko w ziarninowaniu :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 KrysiaK Napisano Marzec 29, 2008 Witam, Gdzie robi艂e艣 zabieg? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 2 lata... Napisano Marzec 29, 2008 witam, dolaczam do was. jestem mniej wiecej 2 lata po zabiegu.. :) i to uwaga ZE zszywaniem. Zabieg wykonany w centrum medycznym damiana. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 2 lata... Napisano Marzec 29, 2008 wiec gdyby jakies pytania czy cus... to zapraszam do pytania. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 maddlen Napisano Marzec 29, 2008 hej, ja rowniez cierpie na to paskudztwo..:/ Zaczelo sie calkiem niewinnie, kilka razy bolala mnie kosc ogonowa ale myslalam ze sie gdzies przypadkiem uderzylam do czasu.. kiedy doszlo do takiego stanu kiedy juz nie moglam chodzic i siadac..Wybralam sie wiec do chirurga ktory stwierdzil ze to torbiel wlosowa. Dal mi jakies antybiotyki ktore oczywiscie nie pomogly, wiec skierowal mnie do szpitala na zabieg. Pod narkoza spuscili mi cala rope i zalozyli dren.Rana sie goila jakies 2 miesiace przez ziarninowanie(zabieg byl w pazdzierniku). Juz myslalam ze to koniec przygody kiedy chirurg objasnil ze czeka mnie kolejna operacja tym razem wyciecia torbieli. Bylam lekko zszkowana ale na slowach sie skonczylo. Kazali mi przyjsc kiedy zacznie sie cos dziac, nie wyznaczyli zadnego zabiegu.Tymczasem gdzies przeczytalam ze taka torbiel lubi sie rozrastac i tworzyc przetoki..:/ I co z tym zrobic? A moze olac i nic nie robic..? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 KrysiaK Napisano Marzec 29, 2008 Na pewno wyci膮膰 ! Po 1. jak si臋 wszystko uda to b臋dzie ju偶 spok贸j w tym temacie. Po 2. na tym to polega, 偶e dr膮偶膮 si臋 kanaliki. Je偶eli kto艣 d艂ugo zwleka to potrafi膮 si臋 porobi膰 takie kanaliki z dziurkami na prawie ca艂ej pupie! P贸藕niej na pewno to trzeba b臋dzie wycina膰 no i jest du偶y problem, bo nie obedrze si臋 ca艂ych po艣ladk贸w ze sk贸ry. Po 3. najlepiej jest to wycina膰 gdy jest jeszcze ma艂e. P贸藕niej- na prawd臋- mo偶e zrobi膰 si臋 du偶y k艂opot. Tak na marginesie, to w og贸le dziwne jset to, co Ci m贸wi艂 ten lekarz. Na pewno zaczn膮 si臋 robi膰 kanaliki i to oznacza to 'jak zacznie si臋 co艣 dzia膰'. Ciesz si臋 p贸ki ich nie masz, na prawd臋. Mnie si臋 stworzy艂y takie dwie dziurki. Wiadomo- miejsce wredne, sama tego nie zobacz臋 no i musia艂am zatrudni膰 tat臋 do czyszczenia tego strzykawk膮, aby nie wda艂o si臋 偶adne zakarzenie. I tak codziennie dwa razy. Na pocz膮tku bola艂o mnie to niesamowicie, no bo przecie偶 z tego leci ropa co oznacza niez艂y stan zapalny, a ja traktowa艂am nagle 艣rodkiem odka偶aj膮cym na recept臋. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 maddlen Napisano Marzec 29, 2008 Dzieki za odpowiedz. Tak konkretniej, to chirurg powiedzial, ze torbiel w czasie spuszczania tej ropy mogla sie zniszczyc i jej po prostu juz tam nie ma ( co jest dla mnie bardzo watpliwe). Apropos dziurek to mam takie z 2/3 ale one sa malenkie-wielkosci glowki szpilki. Poza tym nigdy ropa na wierzch mi nie wyp艂ywala. Kiedy mialam ogromny stan zapalny to ta ropa nie miala zadnego ujscia, dlatego musieli gleboko naciac skore.. To skad mam wiedziec czy ta torbiel tam jest czy jej nie ma??Ja mam wrazenie ze sama nie znikla..:| Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Wyjd藕St膮d 0 Napisano Marzec 29, 2008 Torbiel raczej sama nie znika, saam na to liczy艂am ale rok temu musia艂am mie膰 operacje. nie wiem czy jest sens mowic o lekarzach w warszawskim enel medzie ktorzy stwierdzili ze to... uwaga uwaga... odlezyna i dali na to masc na odparzenia dla dzieci. Dobre prawda? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
julcia28 0 Napisano Marzec 29, 2008 Witam! ja r贸wnie偶 mam ten sam problem. W maju 2006 r. zrobi艂 mi si臋 ropie艅 w okolicy mi臋dzypo艣ladkowej po lewej stronie (do艣膰 popularnej jak widz臋 po waszych wpisach), nic mi raczej nie spuch艂o ale nie mog艂am za bardzo siada膰 i mnie bolal ty艂ek w tym miejscu. Mia艂am nacinany na ostrym dy偶urze i drenowany, p贸藕niej jeszcze kilka wizyt kontrolnych u chirurga i zmiana opatrunk贸w przez 3 tygodnie. Ale si臋 zagoi艂o i mia艂am z tym spok贸j przez 1,5 roku. 呕adnych objaw贸w. A偶 do grudnia 2007 kiedy zn贸w pojawi艂 si臋 ropie艅 ale znacznie mniejszy i nie by艂o tyle ropy. Zn贸w nacinanie, s膮czek itd. Chirurg tym razem stwierdzi艂 偶e to torbiel w艂osowa( wcze艣niej nie wiedzia艂am, 偶e takie co艣 istnieje) i trzeba b臋dzie pomy艣le膰 o operacji. Troch臋 si臋 przestraszy艂am bo nie my艣la艂am 偶e to a偶 takie powa偶ne.Antybiotyki mi przepisali na ok 7 dni i s膮czek wyj臋li po 5 dniach. Potem chirurg stwierdzi艂, 偶e ju偶 wi臋cej antybiotyk贸w nie trzeba i jakby co艣 si臋 dzia艂o to przyj艣膰. Dop贸ki nie trafi艂am na ten temat kilka tygodni temu nie wiedzia艂am, 偶e to paskudztwo mo偶e si臋 goi膰 a偶 2 mce. Czy znacie jakiego艣 dobrego chirurga w Opolu? Do Toby Hardcore: Czy mia艂e艣 operacj臋 w WCM w Opolu? prosz臋 napisz mi kto ci臋 operowa艂 i jak by艂o(mo偶esz na maila). Czy znacie jakie艣 inne metody leczenia torbieli wlosowej? skuteczne, opr贸cz operacji? Pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Wyjd藕St膮d 0 Napisano Marzec 29, 2008 z tego co ja sie oerintuje, nie ma innej stosunkowo skutecznej metody. Przykro mi. dziwi mnie tylko fakt iz lekarzom przychodzi z trudem rozpoznanie tej przypadlosci. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Arcadio Napisano Marzec 29, 2008 u mnie 藕le na pocz膮tku rozpoznali a potem to sobie 偶y艂o.... lekarz, kt贸ry mnie operowa艂 m贸wi艂 z臋 metoda bez szyciaq to 90% wylecze艅 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 maddlen Napisano Marzec 31, 2008 Pytanie do Wyjd藕St膮d (i do os贸b kt贸rych przygoda z torbiela nie sko艅czy艂a si臋 jednorazowo): czy ta torbiel kolejny raz sama da艂a Ci zna膰 o sobie i dlatego musia艂a艣 to wyci膮膰, sk膮d wiedzia艂a艣 偶e to dziadostwo tam dalej jest..? U mnie narazie nic sie nie dzieje, troche boli jak naciskam na kosc ale nie wiem czy to sprawka torbieli czy moze blizny.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Wyjd藕St膮d 0 Napisano Marzec 31, 2008 Wykryto u mnie torbiel raz, i mialam na to operacje - inaczej sie nie da tego zlikwidowac - i od tamtej pory mam spokoj. Nic sie nie dzieje. Wiec musialas mnie zle zrozumiec gdyz nie mialam dzieki Bogu nawrotow tego dziadostwa. Przynajmniej narazie. CHoc wiem ze w 90 % przypadkach to wraca. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach