Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tylutka

rodzice praworeczni a dziecko leworeczne?kiedy mozna stwierdzic ktora raczka

Polecane posty

Gość tylutka

posluguje sie dziecko?moj syn ma 13 miesiecy i czesciej wykorzystuje lewa raczke

do 3 roku życia dziecko jest oburęczne .... nie ma mowy o tym ,że jest \"lewuskiem\" ;) a zresztą czy to coś złego ? wielu geniuszy było majkutami :)

tylutka - do \"stwierdzenia\" jeszcze kawałek czasu, aczkolwiek dziecko już może wykazywać tendencję :) najważniejsze, żeby ustalona była jednostronna lateralizacja oko-ręka, w wieku przedszkolnym się to sprawdza :)

moj syn takze poslugujne sie tylko i wylacznie lewa raczka - ma 15 mies ja sie tym nie martwie, sama umiem pisac lewa reka i np w kosza czy pin ponga gram tylko i wylacznie lewa reka ale jest tak jak pisze Acha 🌻 nie ma sie co martwic na zapas

Nie bardzo rozumiem w czym problem przeciez to nie ma róznicy a podobno leworeczni ludzie sa bardziej uzdolnieni..;)

Gość ja jestem leworęczna
mam 22 lata:) nie jestem jakas nienormalna z tego powodu,wręcz przeciwnie:):) Ja nie wiem niektórzy rodzice najchętniej zachlastaliby sie ,ze ich dzieciaczek rysuje,czy pisze lewą rączką....dajcie spokój! Niewazne którą rączką,ważne że zdrowe! Nie wiem po co to ciąganie po różnych instytucjach,aby oduczyć dziecko robienia czegokolwiek lewą ręką. Mańkut to nic złego;)

właśnie. co za różnica, którą ręką? już minęły czasy, że lewa ręka była fuj. mnie w przedszkolu babsztyl linijką po ręce walnął, że lewą rysowałam :O ja mojego synka nie zamierzam bynajmniej!!!!

Gość tylutka
nie,nie-nie widze problemu-nie chcialam zeby to tak zabrzmialo poprostu czysta ciekawosc i moje spostrzezenie ze czesciej posluguje sie lewa raczka chyba mi sie nudzi i stad to pytanie:)

Gość karateczkaa
mańkuci maja bardziej rozwiniętą prawą półkulę mózgową, więc są zdolniejsi od ludzi praworęcznych dziwię sie, ze w XXI wieku to jeszcze dla kogoś problem..

Gość bosanoga
Moi rodzice są praworęczni a ja jestem mańkutem. Tak samo moja siostra i szwagier są prawo ręczni a dziecko mają lewo ręczne. Jak babcie kocham siostra nie adoptowała dziecka a mnie rodzice nie mogliby sie wyrzec:) tak więc nie stresuj sie kobieto i bron boże nie przestawiaj malucha bo to dla niego jest duży stres

Gość ja jestem leworęczna
kiedys to byl naprawde problem,udręka.....Też pamiętam jak gnębiono mnie w przedszkolu i podstawówce...to było straszne;/;/ Do tej pory moja babcia na mnie krzyczy ,ze jak jestem leworęczna to wszystko robie na odwrót....źle....Tak to jest.......dręczyciele znajdą sie wszędzie i w kazdej osobie.... Nie pozwólcie czuć się zle swoim pociechom,jesli sa leworęczni:) To jest przeciez piękne:) Wiele ludzi pyta ciekawie ...Jak to jest pisac lewą ręką...czy robic:)

moja 14to miesieczna tez posluguje sie czesto lewa raczka, ale tak samo jak Acha, nie uwazam zeby to byl jakis problem. Znam wiele leworecznych i sa to osoby bardzo inteligentne. zobacz ile slawnych jest leworecznych: Aktorzy i reżyserzy Dan Aykroyd Kim Basinger Matthew Broderick Pierce Brosnan James Cameron Charlie Chaplin Tom Cruise Robert De Niro David Duchovny Morgan Freeman Greta Garbo Whoopi Goldberg Hugh Jackman Angelina Jolie Milla Jovovich Nicole Kidman Demi Moore Robert Redford Keanu Reeves Julia Roberts Telly Savalas Sylvester Stallone Hilary Swank Ashley Tisdale Andrzej Wajda Bruce Willis Anna Cieślak Emilia Krakowska Facundo Arana Josh Holloway Marcelo Mazzarelo Piotr Szwedes Dominika Kluźniak Małgorzata Różniatowska Muzycy i kompozytorzy Ludwig van Beethoven David Bowie Kurt Cobain Phil Collins Bob Dylan Eminem Glenn Frey Bob Geldof Jimi Hendrix John Lydon Paul McCartney George Michael Wolfgang Amadeusz Mozart Niccolo Paganini Krzysztof Penderecki Robert Plant Robert Schumann Ringo Starr Sting Michael Stipe Ryszard Riedel Malarze i rzeźbiarze Michał Anioł Albrecht Dürer Maurits Cornelis Escher Hans Holbein Adolph Menzel Peter Paul Rubens Rafael Santi Henri de Toulouse-Lautrec Leonardo da Vinci Pisarze Hans Christian Andersen Lewis Carroll Charles Dickens Franz Kafka Mark Twain Herbert George Wells Johann Wolfgang von Goethe Naukowcy i filozofowie Arystoteles Albert Einstein Fryderyk Nietzsche Iwan Pawłow August Piccard Maria Skłodowska-Curie Albert Schweitzer Alan Turing itd. itd, itd - duzo ich jest